Fiatal mezõgazdasági termelõk támogatása

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A 113/2009. (VIII. 29.) FVM rendelet alapján a tevékenység megkezdéséhez adott támogatás igénylésének, illetve felhasználásának feltételeit a rendelet 4. §-a, a jogkövetkezményeket a 9. §-a szabályozza.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Fiatal mezõgazdasági termelõk jövedelempótló támogatása

A 113/2009. (VIII. 29.) FVM rendelet (továbbiakban: rendelet) alapján a tevékenység megkezdéséhez adott támogatás igénylésének, illetve felhasználásának feltételeit a rendelet 4. §-a, a jogkövetkezményeket a 9. §-a szabályozza.

A támogatás célja a fiatal mezõgazdasági termelõk által létesített üzemek kialakításának és a hosszú távú megélhetésük biztosításának segítése. Ennek érdekében a támogatási összeg 90 %-a kerül elõzetesen kifizetésre. Bár a rendelet kifejezett tételes elszámolási kötelezettséget nem határoz meg a termelõk számára a támogatás összegérõl, ugyanakkor az üzleti terv szerinti vállalásokat az abban foglalt ütemezésnek megfelelõen kell teljesíteni, így az üzem méretét az üzleti tervben foglalt méretre kell növelni és fenntartani a mûködtetési idõszak végéig, illetve a mûködéssel kapcsolatos bizonylatokat meg kell õrizni, amelyeket a MVH ellenõrizhet.

A rendelet 9. §-a szerint a negyedik évre vállalt mérettõl való eltérés esetén utóbb visszafizetési kötelezettség is keletkezik (jogosulatlanul igénybe vett támogatás). A támogatás összegét tehát abban az esetben vissza kell fizetnie a termelõnek, ha azt nem használja fel a rendelet elõírásainak megfelelõen, azaz igazolni kell a megvalósított üzemméretet, következésképpen a költségek felhasználását is.

Az elõzõek szerinti támogatás a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: Szja-törvény) 3. §-ának 42. pontja szerinti költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatásnak minõsül.

Mivel ezt a támogatást a termelõ nem utólag, hanem elõre kapja, elszámolására az szja-törvény 19. §-át kell alkalmazni, amely a következõképpen rendelkezik:

„(1) Ha a magánszemély önálló tevékenységéhez jogszabály vagy nemzetközi szerzõdés rendelkezése alapján költségei fedezetére vagy fejlesztési célra vissza nem térítendõ támogatást kap, akkor a támogatásból származó bevétele tekintetében a (2)-(3) bekezdés rendelkezései szerint állapítja meg a jövedelemszerzés idõpontját.

(2) A támogatásnak az a része minõsül az adóévben megszerzett bevételnek, amely egyenlõ a támogatás felhasználásával teljesített kiadás alapján az adóévben e törvény rendelkezései szerint elszámolt költség(ek) – ideértve az értékcsökkenési leírást is – összegével. Ha a támogatás a folyósítása alapjául szolgáló jogszabály, illetve nemzetközi szerzõdés rendelkezése alapján e törvény szerint költségnek nem számító kiadás fedezetére (is) felhasználható, akkor a támogatásból az adóévben teljesített ilyen kiadásnak megfelelõ részt is az adóévben megszerzett bevételnek kell tekinteni.

(3) Ha a magánszemély a támogatást köteles egészben, vagy részben visszafizetni, akkor a visszafizetett összeg nem minõsül megszerzett bevételnek, de a visszafizetés miatt késedelmi kamat, késedelmi pótlék vagy más hasonló jogkövetkezmény címén teljesített kiadását sem számolhatja el költségként. A magánszemély a visszafizetett összegbõl a (2) bekezdés alapján már elszámolt bevétel tekintetében az önellenõrzésre irányadó rendelkezések szerint járhat el.”

A támogatás összege tehát az szja-törvény 19. §-ának (2) bekezdése alapján fõszabályként nem minõsül egy összegben bevételnek a termelõnél, csak a bevétel (támogatás) azon része, amennyi költséget a támogatás felhasználásával teljesített a termelõ az adott adóévben.

(NGM XXXVIII/362/1/2010 – APEH Ügyfélkapcsolati- és Tájékoztatási Fõosztály 5227313665)

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra