Figyeljünk a transzferár-ellenõrzésekre!

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Komoly buktató lehet az ingyenesen, illetve irreálisan alacsony, költségeket sem fedezõ áron (vagy haszonkulcs alkalmazása nélkül) nyújtott szolgáltatás a kapcsolt vállalkozásnak, amire gyakori példa az ingyenes irodabérlet, a kamatmentes kölcsön, az amortizációt sem fedezõ irodabérlet, vagy például építõiparban a haszonkulcs alkalmazása nélkül megállapított vállalkozói díj.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Nagyobb a tétje a transzferár-ellenõrzéseknek

Két és félszeresére nõtt tavaly a transzferár-ellenõrzések száma, az így megállapított nettó adókülönbözet megközelítette a 30 milliárd forintot, amibõl a társaságiadó-különbözet mintegy 10 milliárd forint volt, az elõzõ évinek csaknem duplájára nõtt. Sok vállalkozás egyszerû formai hibákon, elmulasztott határidõkön bukik el, a tartalmi kérdésekben azonban a szabályozás sem mindenhol egyértelmû - hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere szerint az APEH évek óta megkülönböztetett figyelmet fordít a kapcsolt felek között alkalmazott árakkal (transzferárakkal) kapcsolatos adójogi elõírások betartatására és a nyilvántartási kötelezettség ellenõrzésére.

A 30 milliárdos feltárt  nettó adókülönbözet majd kétszerese, a kétezer tavalyi ellenõrzés pedig számszerint több mint két és félszerese az egy évvel korábbinak.

A Deloitte tapasztalatai szerint a szabályozásnak továbbra is vannak olyan részterületei, amelyeket az adóhatóság ellentmondásosan vagy bizonytalanul, az adózók pedig megfelelõ tájékozottság és elõvigyázatosság nélkül kezelnek. A vállalkozások egy része számára például még mindig nem teljesen világosak a transzferár-dokumentációval kapcsolatos követelmények. Gyakoriak azok az esetek, amikor az adózónak csupán jóval körültekintõbbnek kellene lennie ahhoz, hogy elkerülje a szankciókat - a hiba legtöbbször annyira nyilvánvaló, hogy felderítése még csak komoly erõfeszítéseket  sem igényel az adóhatóságtól.

Így komoly buktató lehet az ingyenesen, illetve irreálisan alacsony, költségeket sem fedezõ áron (vagy haszonkulcs alkalmazása nélkül) nyújtott szolgáltatás a kapcsolt vállalkozásnak, amire gyakori példa az ingyenes irodabérlet, a kamatmentes kölcsön, az amortizációt sem fedezõ irodabérlet, vagy például építõiparban a haszonkulcs alkalmazása nélkül megállapított vállalkozói díj. A nem piaci árak alkalmazásának következménye rendszerint az átadó, vagy szolgáltatást nyújtó fél társasági adóalapjának kiigazítása és az ehhez kapcsolódó szankció.

Veszprémi István kiemelte: sok esetben már azzal is elkerülhetõek lennének a bírságok, ha a vállalkozások legalább az irreálisan alacsony (vagy éppen magas) áron bonyolított ügyletektõl óvakodnának kapcsolt vállalkozásaikkal bonyolított tranzakcióik során. 

A Deloitte tapasztalatai szerint vannak olyan adóhatósági megállapítások, amelyek jogossága vitatható, ezért ilyenkor célszerû lehet külsõ szakértõ segítségét is igénybe venni. Ilyen lehet például az úgynevezett Amadeus adatbázis (nemzetközi transzferár-adatbázis) alkalmazásával meghatározott piaci ársáv alapján elvégzett adóhatósági adóalap kiigazítás. Egy ilyen kiigazítás ugyanis - a sáv különbözõ pontjait használva - az adózó számára különbözõ összegû adókülönbözeteket eredményezhet, és nem valószínû, hogy az adóhatóság az adózó számára legkevésbé hátrányos megoldást választja.

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra