Fizetési meghagyásos problémák és megoldások

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A gyakorlat újabb problémákat vet fel az elektronikus fizetési meghagyásos eljárásokban - ezért néhány szabályra ismételten felhívjuk a figyelmet.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Fizetési meghagyásos problémák

1. A fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelemben nem jelölték meg a követelés beazonosításához szükséges adatokat, ezért a közjegyzõ kérelmüket elutasította.

A fizetési meghagyásos eljárásról szóló 2009. évi L. törvény (Fmhtv)  24. § (1) „A közjegyzõ a kérelmet hivatalból végzéssel elutasítja, ha megállapítható, hogy

j) a jogi képviselõ által benyújtott kérelem nem tartalmazza a 20. § (1) bekezdésében foglaltakat vagy elmulasztották az eljárási díj megfizetésére vonatkozó kötelezettség teljesítését;”

20. § (1) „A kérelemben fel kell tüntetni:

d) a követelés beazonosításához szükséges adatokat (számlatartozás esetén a számla kelte és sorszáma stb.);”

Sajnos a 20 § (1) d) elég „szerencsétlenül” került megfogalmazásra a jogalkotó részérõl. A jogszabály általánosan kívánja meg, hogy a jogosult megjelölje a követelés beazonosításához szükséges adatokat, ami persze nem minden esetben ilyen egyszerû. Lehet számlaszámot, szerzõdés számot beírni, szerzõdés keltének idõpontját megjelölni stb. a lényeg, hogy a kötelezett részére egyértelmûvé váljon, hogy milyen tartozásról is van szó. (Tehát az kevés, ha valaki csak annyit ír be, hogy „kölcsönszerzõdés”.

Volt egy éves türelmi idõszak, amikor a kollégák hiánypótoltatták a beérkezett hiányos kérelmeket. A jogszabály szerint azonban az ilyen hiányos kérelmeket el kell utasítani és ebben az esetben a jogosult elveszti a befizetett eljárási díjat.

2. Problémát jelenthet, hogy ha a kollégák nem jelölik meg a perré alakulás esetében illetékes bíróságot. Ebben az esetben a közjegyzõ a Pp. általános illetékesség szabályaiból indul ki és ez alapján küldi meg az aktanyomatot a bíróságnak. A gond ott keletkezik, ha a felek között volt valamilyen speciális megállapodás ebben a kérdésben vagy a jogviszony jellege miatt lenne eltérés az általános szabályoktól. Utóbbi esetben ugyanis a jogi képviselõ a keresetlevelét nem oda fogja megküldeni, ahova a közjegyzõ az aktanyomatot elküldte és hosszabb idõ telik el, míg a két irat találkozik.

Kérjük, ha lehet jelöljék meg a bíróságot.

3. Jogi képviselõvel rendelkezõ fél beadványait fõ szabály szerint csak elektronikusan a MOKK rendszeren keresztül adhatja be. Még mindig vannak olyan kollégák, akik az ellentmondásokat papír alapon próbálják megküldeni a közjegyzõknek és csodálkoznak, hogy hiánypótló végzést kapnak. Fmhtv. 11. § (3) bekezdés szabályai változtak, kiszélesedett az elektronikus beadvány benyújtására kötelezettek köre:

Nem köteles elektronikus beadásra, ha nincs jogi képviselõje:

1. természetes személy

2. természetes személy egyéni vállalkozó (mert nincs bejegyezve a cégjegyzékbe)

3. társasház (mert nem jogi személy, nem üzletszerû tevékenység folytatására jön létre és nincs bejegyezve a cégjegyzékbe – az nem jogi személy és nem is vállalkozás).

4. nonprofit Bt. (mert nem minõsül a Pp. szerint vállalkozásnak és nem jogi személy)

5. nonprofit Kkt. (mert nem minõsül a Pp. szerint vállalkozásnak és nem jogi személy)

Viszont elektronikus iratbeadásra kötelesek a jövõben (a jogi képviselõvel rendelkezõ fél és egyéb jogi személyeken túl):

1. külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe (vállalkozásnak minõsül, és nincs nonprofit formája, mert nem gazdasági társaság a Gt. szerint)

2. egyéni cég (vállalkozásnak minõsül, és nincs nonprofit formája, mert nem gazdasági társaság a Gt. szerint)

3. Bt. (nem nonprofit – vállalkozásnak minõsül)

4. Kkt. (nem nonprofit – vállalkozásnak minõsül)

4. Változott a fizetési rendszer is, mert lehetséges már átutalással is fizetni. Ennek tényleges technikai módjáról a MOKK Ügyfélszolgálat tud részletes útmutatót adni.

Dr. Csillag Attila
közjegyzõhelyettes

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra