Főállású kisadózókkal összefüggő nyugdíjjogi változások

Forrás: Önadózó Online | Szerző: Dr. Kiss Sándor

Címkék: KATA


„A KATA társadalombiztosítási kérdései” című anyagunknak az Önadózó 2012. évi decemberi számában történt megjelenését követően – 2012. december 17-én – fogadta el az Országgyűlés az „egyes törvényeknek a központi költségvetésről szóló törvény megalapozásával összefüggő, valamint egyéb célú módosításáról” szóló 2012. évi CCVIII. törvényt, amely a Tny. előírásait a főállású kisadózók kapcsán is módosította.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Kata tv.) 10. § (1) bekezdése értelmében a főállású kisadózók [Kata tv. 2. § 8. pontja] jogosultságot szerezhetnek
—        a Tbj-ben, valamint
—        a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvényben
biztosított valamennyi ellátásra.
 
A bejelentett főállású kisadózónként fennálló tételes adófizetésre [Kata tv. 8. § (1) bekezdése] figyelemmel azemlített ellátások alapját is tételesen – havi 81.300 forintban – határozta meg [Kata tv. 10. § (1) bekezdése] a jogalkotó.
 
Keresetként, jövedelemként figyelembeveendő összeg
 
Előbbiekkel függ össze, hogy a Tny. 22. § (1) bekezdésének 2013. január 1-jétől hatályos j) pontja értelmében az öregségi nyugdíj összegének megállapítása soránkeresetként, jövedelemként a főállású kisadózó társadalombiztosítási ellátásainak alapjául szolgáló, törvényben meghatározott összeget kell figyelembe venni. Jelenleg ez az összeg a fentebb említett havi 81.300 forint.
 
Arányos szolgálati idő
 
A Tny. 39. § (2) bekezdésének 2013. január 1-jétől módosított előírása értelmébena főállású kisadózó biztosítási idejének szolgálati időként történő figyelembevétele során az arányosan elismerhető szolgálati időre vonatkozó előírásokat kell alkalmazni. A Tny 39. § (1) bekezdésére tekintettel amennyiben a biztosított nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelme a külön jogszabályban meghatározott minimálbérnél kevesebb, akkor - az 1996. december 31-ét követő időszak tekintetében - a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe.Ebben az esetben a szolgálati idő és a biztosítási idő aránya azonos a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem és a mindenkori érvényes minimálbér arányával.
 
Az arányosan elismerhető szolgálati időre figyelemmel kell lenniük azoknak a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő főállású kisadózóknak is, akik a T. 18. § (3) bekezdésére figyelemmel nyugdíjkorhatáruk betöltését követően az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítását kérik.
 
A balettművészeti életjáradékban részesülők esetében „az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól” szóló 2008. évi XCIX. törvény 43/B. § (2) bekezdése, az átmeneti bányászjáradékban részesülők esetében pedig „a bányászatról” szóló 1993. évi XLVIII. törvény 49/C. § (2) bekezdése utal vissza a T. öregségi nyugdíj megállapítására vonatkozó szabályaira. (A 2012. január 1-jétől hatályos szabályozás értelmében a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti életjáradékban vagy az átmeneti bányászjáradékban részesülők nem öregségi nyugdíjasok, így lehetnek a Kata tv. szerinti főállású kisadózók, és mint ilyenek szerezhetnek az öregségi nyugdíj összege ismételt megállapítása setén figyelembeveendő szolgálati időt.)

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra