Foglalkozás-egészségügyi kötelezettségek

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Cége rendelkezik-e érvényes szerzõdéssel foglalkozás- egészségügyi szolgáltató céggel? Minden munkavállaló részt vett-e a munkahelyi besorolásnak megfelelõ alkalmassági vizsgálaton? Elkészítette-e éves jelentési kötelezettségét az OMMF felé? Ne hagyja, hogy Önt is megbírságolják.

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


***

A munkavédelemrõl szóló törvény minden munkáltatónak elõírja foglalkozás-egészségügyi szolgálat biztosítását. (1993. XCIII. törvény 58.§). A foglalkozás-egészségügyi szolgálat a munkáltató felelõsségének érintetlenül hagyásával közremûködik az egészséges munkakörnyezet kialakításában, az egészségkárosodások megelõzésében. A munkáltatónak biztosítania kell, hogy a munkavállalói és azok munkavédelmi képviselõi a munkakörülményeikkel kapcsolatban a szükséges felvilágosítást a foglalkozás-egészségügyi szolgálattól megkaphassák.

Munkáltatói kötelezettségek:

A foglalkozás-egészségügyi szolgálatról a 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet rendelkezik. Ez a következõ kötelezettségeket írja elõ minden munkáltatóra:

1) A munkáltató - a magánszemély munkáltató kivételével - a mûködése megkezdését követõ két hónapon belül köteles az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Fõfelügyelõség területileg illetékes munkavédelmi felügyelõségének (a továbbiakban: munkavédelmi felügyelõség) bejelenteni
a) székhelyének és telephelyeinek címét,
b) tevékenységeit,
c) a számára foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtó szolgáltató nevét és címét,
d) a foglalkoztatott, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásban részesülõ munkavállalók számát és foglalkozás-egészségügyi osztályba sorolását. (2.§/2/)

2) Az elõbbi adatokban bekövetkezett változást éves rendszerességgel, minden év február 15. napjáig köteles bejelenteni a munkavédelmi felügyelõséghez. (2.§/3/)

3) A munkáltató és a foglalkozás-egészségügyi szolgáltató között a szolgáltatás nyújtására létrejött megállapodás hatályának megszûnését a megszûnés idõpontjának megjelölésével, valamint a szolgáltatást nyújtó orvos személyében bekövetkezett változást annak kezdõ idõpontjának feltüntetésével a változás megtörténtétõl számított három munkanapon belül köteles bejelenteni a munkavédelmi felügyelõséghez.

4) A munkáltatónak – a szolgáltató vagy a munkaügyi felügyelõség véleményének figyelembe vételével - el kell készítenie a foglalkozás-egészségi osztályba történõ besorolást, amelynek szempontrendszerét a Rendelet 4. melléklete tartalmazza. (6.§/2/)

A szolgáltatói díjak

A rendelet meghatározza, hogy azok a munkáltatók, akik nem tartanak fenn szolgálatot - eltérõ megállapodás hiányában - az 1. számú mellékletben meghatározott térítési díjat fizetik a szolgáltatást nyújtónak.

A munkáltató által eltérõ megállapodás hiányában fizetendõ díjak:
„D” foglalkozás-egészségügyi osztály esetében
5 000 Ft/fõ/év
„C” foglalkozás-egészségügyi osztály esetében
6 800 Ft/fõ/év
„B” foglalkozás-egészségügyi osztály esetében
8 400 Ft/fõ/év
„A” foglalkozás-egészségügyi osztály esetében
10 000 Ft/fõ/év

A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást elsõsorban a munkavégzés helyén vagy annak közelében kell biztosítani.

Amennyiben egy munkahelyen az „A” és „B” foglalkozás-egészségi osztályba tartozó munkavállalók száma egy mûszakban 300 fõ feletti, a munkahely szerint illetékes munkavédelmi felügyelõség foglalkozás-egészségügyi szakápolói ellátásnak helyszíni biztosítását - beleértve az elsõsegélynyújtás feltételeit is - írhatja elõ.

A foglalkozás-egészségügyi szolgálat biztosításával kapcsolatos hatósági ellenõrzési jogkört az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Fõfelügyelõség gyakorolja.

Önadózó
***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008. szeptembertõl decemberig 4.400,-Ft. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra