Fordított adózás alá tartozó mezőgazdasági termék értékesítésnek előlege az áfabevallásban

ART

Nyomtatás
Forrás: NAV

Címkék: fordított áfa, áfa bevallás


A termékértékesítésnek a fordított adózás hatályba lépését követő teljesítési időpontjában a vevő már a fordított adózás szabályai szerint köteles az értékesítést terhelő adó fizetésére, azonban az említett átmeneti rendelkezés alapján csak az előleg összegével csökkentett ellenérték-rész után.

A mezőgazdasági termékekre vonatkozó fordított adózás bevezetésével összefüggő átmeneti szabályokból következően az előleg kérdéskörének, a 1265 számú bevallásban és a részletező lapokon történő feltüntetésének kezelése az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) 2012. évi XLIX. törvénnyel (továbbiakban: módosító törvény) módosított, 276. § (3) bekezdésének átmeneti rendelkezésével érintett ügyletek tekintetében okozhat nehézséget, vagyis amikor az előleg fizetése a fordított adózás hatálybalépését megelőző időpontra esett, és a teljesítés már a fordított adózás hatálybalépését követő időpontban történik. Azonban a 1265 bevallás új – a mezőgazdasági fordított adózás szabályainak bevezetésére tekintettel frissített – verziójában kialakított keretek között ez megfelelően kezelhető a bevallásban.
 
Az említett esetben, az átmeneti rendelkezésből következően, az eladó az előleg 2012. július elsejét megelőzően történt átvételének időpontjában még az egyenes adózás szabályai szerint adózott, vagyis mint teljesítésre kötelezett adóalanynak az előleg átvétele után az Áfa tv. 59. § (1) bekezdése alapján adófizetési kötelezettsége keletkezett az előleg átvételének, jóváírásának napján. Ezt az adott időszaki (pl. ha az előleg átvétele, jóváírása júniusban történt, a júniust tartalmazó) bevallásában kellett szerepeltetnie, de tekintettel arra, hogy ekkor az ügylet még nem tartozott a fordított adózás hatálya alá, ezzel összefüggésben a 100. (a fordított adózás keretében értékesített mezőgazdasági termékek adóalapjának a 04. sor összegéből történő kiemelésére szolgáló) sorban és a nyilatkozati lapon még nem kellett semmilyen adatot szerepeltetnie (ezen időszakra vonatkozó bevallások verziója értelemszerűen ezeket az adathelyeket nem is tartalmazza). A vevői oldalon az előleg átadása ebben az esetben semmilyen áfa-kötelezettséget még nem keletkeztetett, mivel a hatálybalépést megelőzően a vevőre a fordított adózási kötelezettség még nem vonatkozik (megjegyezzük, hogy az előleg átadása fordított adózás esetében sem járt volna áfa-fizetési kötelezettséggel). Az adóalany vevő az általa előleg részeként megfizetett adó levonási jogát az általános szabályok szerint gyakorolhatta.
 
A termékértékesítésnek a fordított adózás hatályba lépését követő teljesítési időpontjában a vevő már a fordított adózás szabályai szerint köteles az értékesítést terhelő adó fizetésére, azonban az említett átmeneti rendelkezés alapján csak az előleg összegével csökkentett ellenérték-rész után. Értelemszerűen ezt a maradvány összeget kell csak a hatályba lépést követő, adott bevallási időszakban kötelezettségként szerepeltetni a vevőnél, ezt az összeget kell a 101. (a fordított adózás keretében beszerzett mezőgazdasági termékekre jutó adóalap és adó összegének a 29. sorból történő kiemelésére szolgáló) sorba kiemelnie, és értelemszerűen ezt a kiemelt adóalap összeget kell a 08-as részletező lapon is feltüntetnie. Kérdésként az merült fel, hogy a maradvány-ellenérték összegéhez hogyan illeszthető az ügylet tárgyát képező termék kilogrammban kifejezett mennyisége, és annak kalkulálása, esetleges megosztása hogyan történhet.
 
Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény, módosító törvénnyel megállapított 31/A. §-ában foglaltaknak megfelelően, ezen adatok szerepeltetése a bevallásban a következők szerint helyes. A forint érték adat az adott bevallásban szerepeltetendő maradványérték nagyságrendjében kerül feltüntetésre úgy az eladói, mind a vevői oldalon, mivel ez a bevallandó adóalap helyes összege. A mennyiségi értéket viszont – tekintettel arra, hogy a termékértékesítés teljesítése a fordított adózás hatályba lépését követően történt, és a termékértékesítés a teljes mennyiség tekintetében valósult meg – a teljesítésnek megfelelő teljes mennyiségben kell szerepeltetni a 07-es és a 08-as részletező lapon. (Erre a program lehetőséget ad.) Például 500 kg búzára június 10-én fizettek 200000 forint előleget (ebből áfa: 200000*0,2126=42520, kerekítve 43000, melyet az eladónak kellett fizetendő adóként szerepeltetni a június hónapot tartalmazó bevallásában), a teljesítés időpontja 2012. július 28-a, a teljes ellenérték 400000 forint + áfa. A vevőnek a júliust tartalmazó bevallásban a nettó ellenérték mínusz nettó előleg, azaz 400000 mínusz 157000 forint, azaz 243000 forintot kell adóalapként a bevallás 29. (a 142. § alapján fordított adózás szabályai szerint fizetendő adó) sorában szerepeltetni, és ezt az összeget kell kiemelten a 101. (a fordított adózás keretében beszerzett mezőgazdasági termékekre jutó adóalap és adó összegének a 29. sorból történő kiemelésére szolgáló) sorban is adóalapként feltüntetni, valamint ugyanezen összeget kell a 08-as lapon az f), az adóalap feltüntetésére szolgáló oszlopban szerepeltetni, és ehhez a teljes, 500 kilogrammot kell a mennyiségi rovatban, a 08-as lap e) oszlopában feltüntetni.
 
Eladói oldalon a maradvány érték adóalap-részét, a 243000 forintot, kell az eladónak a 04. sorban (a 142. § szerinti, fordított adózás alá eső termékértékesítés feltüntetésére szolgáló sorban) szerepeltetni, ezt az összeget kell a 100. (a fordított adózás keretében értékesített mezőgazdasági termékek adóalapjának a 04. sor összegéből történő kiemelésére szolgáló) sorban kiemelten feltüntetni, és ezt kell a 07-es részletező lapon is szerepeltetni az adóalapra vonatkozó f) oszlopban. Az eladó ehhez a maradvány-ellenérték részhez ugyancsak a valós teljesítésnek megfelelő, a teljes 500 kilogramm mennyiségi adatot tünteti fel a 07-es lap erre szolgáló e) oszlopában.
 
Az Áfa tv. 276. § (3) bekezdésében szereplő, előzőekben említett esetkörtől eltérő előlegfizetéssel érintett esetekben, így a hatálybalépést követően átvett, jóváírt előleg esetében a bevallás kitöltése nem jelenthet problémát. A mezőgazdasági fordított adózás hatálybalépését követően, a fordított adózás alá tartozó mezőgazdasági termékek értékesítésénél – a többi, az Áfa tv. 142. §-ának hatálya alá tartozó, belföldi fordított adózású ügyletekhez hasonlóan – az előleg átvétele az eladónál adófizetési kötelezettséget nem eredményez (mivel az általa teljesített értékesítés után nem ő az adófizetésre kötelezett személy). A belföldi fordított adózás (az Áfa tv. 142. § hatálya alá tartozó ügyletek) keretében a vevőnek az átadott előleg után – mivel nála előleg átvétele, jóváírása nem történik – nem keletkezik adófizetési kötelezettsége az 59. § (1) – (2) bekezdése alapján. A vevő adófizetési kötelezettsége a teljes (nettó előleget is tartalmazó) ellenérték után, a 60. §-ban foglaltak szerint megállapított időpontban keletkezik. Az Áfa tv. 60. §-a szerint, ha az adó fizetésére a terméket beszerző, szolgáltatást igénybevevő adóalany kötelezett, a fizetendő adót az ügylet teljesítését tanúsító számla vagy egyéb okirat kézhezvételekor, vagy az ellenérték megtérítésekor, vagy a teljesítést követő hónap 15. napján kell megállapítani, ezek közül az alkalmazandó, amely a leghamarabb következik be.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra