Fordított áfa - tájékoztatás kérése az APEH-tól

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az adóköteles körbe tartozó ingatlanértékesítés esetén a vevõnek célszerû nyilatkozattételre felszólítani az eladót, illetve az állami adóhatóságtól tájékoztatást kérni arról, hogy az eladó az egyébként adómentes ingatlanértékesítésre választotta-e az adófizetési kötelezettséget vagy azért nem számláz áfát, mert az áfatörvény szerinti adómentes értékesítés szabályai szerint jár el.

Tájékoztató az adóhatóságtól a belföldi adóalanyok közötti fordított adózáshoz a másadóalanyokról kérhetõ tájékoztatásról.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) 142.§-ában meghatározott termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások tekintetében az adó megfizetésére az ugyanezen §-ban meghatározott feltételek fennállása esetén a termék beszerzõje, a  szolgáltatás igénybevevõje köteles (fordított adózás).

Az áfatörvény 142. § alapján történõ fordított adózás alkalmazhatóságához mindkét érintett félnek belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak kell lennie. Ezen túlmenõen egyik adóalanynak sem lehet olyan jogállása, melynek alapján tõle adó fizetése ne lenne követelhetõ.

Az áfatörvény helyes alkalmazásának érdekében a feleknek meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az ügylet teljesítésében érintett más felek megfelelnek-e a fordított adózás alkalmazásával kapcsolatban elõírt személyi feltételeknek. Ennek érdekében a törvény 142. § (5) bekezdése megengedi, hogy a felek a többi érintett féltõl nyilatkozatot, az állami adóhatóságtól pedig tájékoztatást kérjenek a 142. §-ának (3) bekezdésében meghatározott személyi feltételek fennállásáról.

Az adóalanynak a többi adóalany áfatörvény szerinti jogállásáról való tájékozódását segítheti az ügylet teljesítésében érintett többi fél adószámának vizsgálata. Az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény 16. §-ának (1) bekezdése szerint adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkezõ adózó folytathat, és a szerzõdéses felek adószámának feltüntetése a szóban forgó ügyletrõl kibocsátott számla kötelezõ tartalmi eleme [áfatörvény 169. §-ának  c) és d) pontjai], ezért arról a szerzõdéses felek kötelesek egymásnak nyilatkozni.

Az állami adóhatóság honlapján (www.apeh.hu) az „Adóalanyok adatbázisa” cím alatt megtalálható az áfa-alanyok és eva-alanyok adatbázisa, amelybõl az adóalany neve, elnevezése alapján le lehet kérdezni az adószámát (az adószám alapján ugyancsak vissza lehet keresni az adóalany nevét, elnevezését).

Az adószám 11 számjegybõl áll, melynek kilencedik számjegye az úgynevezett „áfakód” ( pl.   -X-  ), amely jellemzõen utal arra, hogy az adóalany milyen jogállású az általános forgalmi adózás szempontjából. Amennyiben a termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást végzõ illetve a terméket beszerzõ, szolgáltatást nyújtó adóalany áfakódjának értéke „2”-es (általános szabályok szerint adózó adóalany), vagy „3”-as (evás adóalany), az ilyen adóalany biztosan megfelel az áfatörvény 142. § (3) bekezdésében szereplõ feltételeknek, ezért az ilyen adóalanyok közötti, a 142. § (1) bekezdésében meghatározott termékértékesítésekre és szolgáltatásnyújtásokra a fordított adózás szabályait kell alkalmazni.

Ha az ügylet teljesítésében „1”-es áfakódú adóalany is szerepel, csak akkor kerülhet sor fordított adózásra, ha az „1”-es áfakóddal a termék vevõje vagy a szolgáltatás igénybevevõje rendelkezik, aki kizárólag adólevonási joggal nem járó adómentes tevékenységet végzõ (új Áfa-törvény 85-86. §-ai) adóalany, a termékértékesítõ, szolgáltatásnyújtó pedig az általános szabályok szerint adózó vagy eva adóalany. Amennyiben a termékértékesítõ, szolgáltatásnyújtó „1”-es áfakódú alanyi adómentes adóalany vagy kizárólag mezõgazdasági tevékenységet végzõ különleges jogállású adóalany, akkor az igénybe vett szolgáltatás, vásárolt termék után a vevõnek, szolgáltatást igénybe vevõnek akkor sem kell a fordított adózás szabályai szerint általános forgalmi adót fizetnie, ha a termék, szolgáltatás megfelel az áfatörvény 142. § (1) bekezdésében foglaltaknak. Az eladónak (szolgáltatást nyújtónak) az „1”-es áfakódú adóalany vevõk, szolgáltatást igénybe vevõk esetén ezért érdemes a másik fél vagy felek nyilatkozatát kérni, illetve az adóhatósághoz fordulni, és tájékoztatást kérni arról, hogy az illetõ szerzõdéses partner a megfelel-e a 142. § (3) bekezdésében meghatározott személyi feltételeknek.

Bár tipikusan nem olyan adóalanyok szokták az adószámban „5”-ös áfakóddal jelölt csoportos adóalanyiságot választani, akik nem felelnek meg a fordított adózás személyi feltételeinek, az „5”-ös áfakóddal rendelkezõ adóalanyok tekintetében is célszerû a személyi feltételeknek való megfelelésrõl a csoportos adóalany nyilatkozatát vagy az állami adóhatóság tájékoztatását kérni.

A fordított adózáson belül speciális, - az elõzõektõl eltérõ – szabályok érvényesülnek az áfatörvény 142. § (1) bekezdés e) pontja szerinti ingatlanértékesítésre. Az áfatörvény 86. § (1) bekezdés j) és k) pontjai alapján fõszabályként adólevonásra nem jogosító adómentes ügylet az ingatlanértékesítés, kivéve az új, illetve beépítés alatt álló ingatlan értékesítését, továbbá szintén adólevonásra nem jogosító adómentes ügylet a földterület értékesítése, kivéve az építési telek értékesítését. A „2”-es vagy „5”-ös értékû áfakóddal rendelkezõ adóalanyok ugyanakkor az egyébként adómentes körbe esõ ingatlanok (újnak nem minõsülõ, nem beépítés alatt álló, továbbá építési teleknek nem minõsülõ ingatlanok) értékesítésére adókötelezettséget választhatnak, amely esetben az érintett ingatlanok 20%-os adókulcs alá esnek [áfatörvény 88. §-ának (1) bekezdése]. E döntést elõzetesen be kell jelenteni az állami adóhatóságnak, amelytõl a döntését követõ ötödik naptári év végéig nem térhet el az adóalany. Ezért az ingatlan értékesítõje személyében akkor felel meg az áfatörvény 142. § (3) bekezdés b) pontjában foglalt feltételeknek, ha az ingatlan értékesítésére vonatkozóan az adókötelezettség választását az adóhatósághoz bejelentette.

A választás alapján adóköteles körbe tartozó ingatlanértékesítés esetén a vevõnek szintén célszerû nyilatkozattételre felszólítani az eladót, illetve az állami adóhatóságtól tájékoztatást kérni arról, hogy az eladó az egyébként adómentes ingatlanértékesítésre választotta-e az adófizetési kötelezettséget vagy azért nem számláz áfát, mert az áfatörvény 86. § (1) bekezdésének j) és k) pontja szerinti adómentes értékesítés szabályai szerint jár el.

2008.02.27.

Forrás: www.apeh.hu

Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal

Dél-alföldi Regionális Igazgatósága


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra