Forintra történõ átszámítás árfolyama

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az új áfa törvény elõírásai szerint ha az áfa alapja külföldi pénznemben kifejezett, az adózónak a saját kereskedelmi bankjának a deviza eladási árfolyamát kell alkalmaznia. Ezzel szemben lehet az MNB árfolyamot alkalmazni, ezt azonban az adóhivatalhoz be kell jelenteni a 08T201-es nyomtatványon.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. "Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják." Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Szerzõk az Önadózó újság szakértõi. Terjedelem 576 oldal. Ára: 9.900,-Ft. Megrendelés: info@adonet.hu 

***

Ha az MNB árfolyamra térnek át, akkor a bejelentés évét naptári év végéig ezalól eltérni nem lehet. A nyomtatvány kitöltési útmutatója:
"10. rovat: Bejelentés az Áfa-törvény 80. § (2) bekezdés b) pontja alapján.
Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása, valamint termék Közösségen belüli beszerzése esetében, ha az adó alapja külföldi pénznemben kifejezett, a forintra történõ átszámításhoz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által hivatalosan közzétett árfolyam is alkalmazható. Ha a forintra történõ átszámításra kötelezett adózó az MNB által hivatalosan közzétett árfolyam alkalmazása mellett dönt, döntését ezen nyilatkozatával jelentheti be az állami adóhatóság részére. Tájékoztatjuk, hogy választásától az Áfa- törvény 80. § (4) bekezdése alapján a választása évét követõ naptári év végéig nem térhet el."

Sem a törvény, sem a kitöltési útmutatóban nincs kizárva az az eset, hogy valaki ezen választásával év közben éljen.

Önadózó

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra