Gazdasági tevékenység keretében végzett ingó értékesítés

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2017/05 | Szerző: Kopányiné Mészáros Edda

Címkék: ingóértékesítés, gazdasági tevékenység


Az Szja törvény 3. § 46. pontja értelmében gazdasági tevékenység alatt azt a tevékenységet kell érteni, amelyet a magánszemély üzletszerűen, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel végez, ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik.

Amennyiben a magánszemély az ingó értékesítést gazdasági tevékenység keretében végzi, akkor a költségekkel csökkentett bevétel az összevont adóalapba tartozó, önálló tevékenységből származó jövedelemként válik adókötelessé.

Nem szabad összekeverni ezt az önálló tevékenységből származó jövedelmet az Szja törvény 16-23. §-ai szerinti önálló tevékenységből származó jövedelemmel. Ugyanis ebben az esetben a jövedelmet az Szja törvény 58. §-a szerint kell meghatározni, így költségként a (3) bekezdésben felsorolt és nem a 3. számú melléklet szerinti tételek számolhatók el.
 
Azt, hogy a magánszemély által végzett ingó értékesítés gazdasági tevékenységnek tekinthető-e, csak az eset összes körülményeinek figyelembevételével lehetséges megállapítani.
Abban az esetben, ha a magánszemély szükségleteinek kielégítése céljából megvásárolt, majd a későbbiek szükségtelenné vált ingóságait értékesíti, akkor ez nem minősül gazdasági tevékenységnek.
 
Például nem tekinthető gazdasági tevékenységnek, ha a magánszemély tavasszal átválogatja a család ruháit és eladja azokat a holmikat, amelyeket már nem kívánnak a továbbiakban használni. Ezeknek a használati tárgyaknak a beszerzése nem azért történt, hogy azokat – lehetőleg haszonnal – továbbértékesítsék, hanem használati célból, így ez az értékesítés sem tekinthető gazdasági tevékenységnek.
Azonban, ha a magánszemély felkeresi a szomszédjait, barátait, ismerőseit, hogy elkérje, összegyűjtse tőlük is azokat a ruhákat, cipőket, amelyeket már nem kívánnak használni és ezeket is értékesíti, akkor ebben az esetben gazdasági tevékenység keretében végzi az ingó értékesítést, miután a ruhák összegyűjtése továbbértékesítési,haszonszerzési célból történik.
 
Ha a magánszemély ingó értékesítése gazdasági tevékenységnek minősül, azonban az adóévben az ingó vagyontárgyak értékesítésből származó összes bevétele nem haladja meg a 600 ezer forintot, akkor erre a tevékenységére tekintettel mégsem keletkezik adóköteles jövedelme.
 
Ugyanakkor a 200 ezer forint jövedelemre eső adót is meg kell fizetni, ez azt jelenti, hogy az adó nem csökkenthető 30 ezer forinttal.
 
Annak megállapítása, hogy a magánszemély az ingó vagyontárgy értékesítéséből származó jövedelmét gazdasági tevékenység keretében szerezte-e meg, a magánszemély kötelezettsége. Ezért, ha a bevétel – az ingó vagyontárgyat megvásárló, felvásárló – kifizetőtől származik, akkor a kifizetőnek nincs adóelőleg megállapítási, levonási és az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény 3. § (1) bekezdése szerinti 22 százalékos (2016-ban 27 százalékos) egészségügyi hozzájárulás (a továbbiakban: eho) fizetési kötelezettsége.
 
Tekintettel arra, hogy a 22 százalékos eho megfizetésére a magánszemély a kötelezett és az eho költségként történő elszámolására az Szja törvény ebben az esetben nem ad lehetőséget – miután az ingó értékesítésre vonatkozó szabályok szerint kell a jövedelmet számítani –, ezért mind az szja, mind az eho alapjaként – az Szja törvény 29. §-a értelmében – a jövedelem 82 százalékát (2016-ban 78 százalékát) kell figyelembe venni.
Az adóalapot terhelő adó mértéke ebben az esetben is 15 százalék.
 
Hasonlítsuk össze azt, hogyan alakul az adókötelezettség, ha az ingó értékesítése gazdasági tevékenység keretében történik és, ha nem.
Két magánszemély 2017. évbena következők körülmények között értékesíti a motorját.
Rezső és Áron nagyon kedvelik a motorokat.
Áron vásárol egy régi motort, amit saját kedvtelésből rendbe hoz, felújít. Amikor a kész járművet az egyik ismerőse meglátja, egy kedvező vételi ajánlatot tesz, így a motor gazdát cserél.
Rezsőnek tetszik az ötlet és úgy gondolja ő is vesz egy rossz állapotban lévő motort, felújítja és haszonnal eladja. A tervét sikeresen megvalósítja.
Mindkét motoros fiú költsége (vételár és a felújítás) 2 millió forint volt, a bevétele pedig 3 millió forint, azonban az adókötelezettségük máshogy alakul, tekintettel arra, hogy Áronnak ingó értékesítésből származik jövedelme, Rezső viszont gazdasági tevékenységnek minősülő ingó értékesítést végzett, ezért önálló tevékenységből származó jövedelme keletkezik.
 

  Áron Rezső
bevétel 3 000 000 3 000 000
költség 2 000 000 2 000 000
jövedelem 1 000 000 1 000 000
adóalap 1 000 000 820 000
fizetendő adó 120 000 123 000
eho 180400
 

 A 2016. évben hatályos szabályok szerint csak Rezső adókötelezettsége lenne eltérő, ugyanis 2016. évben Rezső adóalapja: 780.000 Ft, a fizetendő szja:117.000 Ft  a fizetendő eho pedig  210.600 Ft.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra