Gyógyszerforgalmazók új bevallása - 0751

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A gyógyszerforgalmazót a saját tevékenysége és az értékesítése után, illetve a forgalmazót a gyógyszer-ismertetõ, valamint a gyártót a gyógyászati segédeszköz ismertetõ személy alkalmazására tekintettel adófizetési kötelezettség terheli az állami adóhatóság (APEH) felé.
Az adókötelezettség bevallására a
0751 Bevallás a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény által bevallásra kötelezett adóalanyok részére
nyomtatvány szolgál, benyújtásának és a rajta szereplõ kötelezettségek befizetésének esedékessége elsõ alkalommal 2007. április 20-a.

A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény (a továbbiakban: Gytv.) irányadó rendelkezései alapján egyes fizetési kötelezettségekrõl a gyógyszerforgalmazót a saját tevékenysége és az értékesítése után, illetve a forgalmazót a gyógyszer-ismertetõ, valamint a gyártót a gyógyászati segédeszköz ismertetõ személy alkalmazására tekintettel adófizetési kötelezettség terheli az állami adóhatóság (APEH) felé.

 Az adókötelezettség bevallására a

  0751  Bevallás a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény által bevallásra kötelezett adóalanyok részére

 nyomtatvány szolgál, benyújtásának és a rajta szereplõ kötelezettségek befizetésének esedékessége elsõ alkalommal 2007. április 20-a. A bevallás kitöltéséhez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatót küld az érintetteknek az idõszakok árrés adatáról, illetve az árréstömeg alapján fizetendõ szolidaritási díjról. A bevallást az érintetteknek havonta be kell nyújtani, akkor is, ha az nullás. Fõ szabály szerint elektronikusan kell a nyomtatványt beküldeni az adóhivatal részére.

 A most elsõ alkalommal benyújtandó 0751 számú bevalláson a bevallási idõszak 2007. 01. 15 – 2007. 01. 31.

A bevallásnak most csak a 01-es lapját kell kitölteni, a címlapon jelölni kell a havi adóelõleg kötelezettség bevallását, valamint azt, hogy a vállalkozás melyik kötelezetti körbe tartozik. 

 A 02-es lapra majd az év végi elszámolás során kerül adat. A 03-as lapot a gyógyszerismertetõk töltik majd ki az éves adataikról.

 A továbbiakban ezt a bevallást  fõ szabály szerint havonta kell benyújtani, a 2007. február 01 – február 28-i idõszak adatairól legközelebb 2007. május 20-ig.

 Havi adóelõleg-bevallásra kötelezett

                 A gyógyszer forgalomba hozatali engedély   jogosultja,

        a gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkezõ,

            a közforgalmú gyógyszertárat üzemeltetõ

 az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) adóelõleg fizetésére vonatkozó szabályai megfelelõ alkalmazásával – az október, november és december hónapok, mint tárgyhónapok kivételével a tárgyhónapot követõ harmadik naptári hónap 20. napjáig teljesíti az elõleg bevallását, és fizeti meg annak összegét a megfelelõ számlaszámra [Gytv. 37. § (2)-(3) bekezdés].

 A felsoroltak kötelezettségük teljesítéséhez szükséges támogatási, illetve forgalmi adatokat – az október, november és december, mint tárgyhónapok kivételével – a tárgyhónapot követõ második naptári hónap 10. napjáig kapják meg az Egészségbiztosítási Alap kezeléséért felelõs egészségbiztosítási szervtõl [Gytv. 37. § (1) bekezdés].

 Éves bevallás

            A gyógyszer forgalomba hozatali engedély jogosultja,

            a gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkezõ,

            a közforgalmú gyógyszertárat üzemeltetõ

 a megállapított tényleges 2007. évi adófizetési kötelezettségét – az Egészségbiztosítási Alap kezeléséért felelõs egészségbiztosítási szerv által 2008. február 10-ig közölt tárgyévi adatok alapján – 2008. március 20-ig történik.

 A gyógyszerismertetõt foglalkoztató és a gyógyászati segédeszköz ismertetõt foglalkoztató  adófizetési kötelezettségét  2007. december 31. napjáig

vallja be és egyidejûleg fizeti meg az erre szolgáló számlaszámra [Gytv. 37. § (5) bekezd

 I. Gyógyszer forgalomba hozatali engedély jogosultja

                         A kötelezettet valamennyi közfinanszírozásban részesülõ, gyógyszertárban forgalmazott gyógyszere után – a 38. § (1) bekezdés szerinti gyógyszerek kivételével – a tárgyévi forgalmi adatok alapján adódó társadalombiztosítási támogatásnak a termelõi árral vagy importbeszerzési árral arányos részére 12%-os befizetési kötelezettség terheli [Gytv. 36. § (1) bekezdés].

 Adónemkód: 243

Számlaszám: 10032000-06057608

 II. A gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkezõ befizetési kötelezettsége

 A gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkezõ gazdálkodó szervezetet a közforgalmú gyógyszertárat mûködtetõ számára értékesített valamennyi általa forgalmazott közfinanszírozásban részesülõ gyógyszere után, a tárgyévi forgalmi adatai alapján a teljes évi támogatott gyógyszerforgalom nagykereskedelmi árréstömegének 2,5%-a erejéig befizetési kötelezettség terheli [Gytv. 36. § (2) bekezdés].

 Adónemkód: 244

Számlaszám: 10032000-06057615

 III. A közforgalmú gyógyszertár mûködtetésére jogosult

Az a közforgalmú gyógyszertár mûködtetésére jogosult, melynek közfinanszírozott gyógyszerek forgalmazásából származó éves árréstömege – a tárgyévben elért árréstömeg alapján a 30 000 000 forintot meghaladja, köteles gyógyszertár szolidaritási díjat fizetni [Gytv. 36. § (3) bekezdés].

Adónemkód: 245

Számlaszám: 10032000-06057622

 A bevallást abban az esetben is be kell nyújtani, ha a bevalláson szereplõ adónemek tekintetében az adózónak fizetési kötelezettsége az adott idõszakban nem keletkezett, ebben az esetben nullát kell feltüntetni.

 A határidõig benyújtani elmulasztott bevallást ezen a nyomtatványon kell pótolni 2008. december 31-ig, ezt követõ pótlás esetén a ’32-es számú nyomtatványt kell alkalmazni.

A tévesen bevallott kötelezettséget elévülési idõn belül önellenõrzéssel lehet helyesbíteni a ’31-es nyomtatványon.

 Dajka Edit

dajkaedit@onadozo.hu

 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra