Gyûjtõszámla kiállítási gyakorisága

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az adó-megállapítási idõszakonkénti egynél gyakoribb gyûjtõszámla kibocsátásának szükségessége esetén – ahogy a gyûjtõszámla kibocsátása esetén általában – szükséges, hogy a felek elõzetes megállapodása az ilyen, adó-megállapítási idõszakon belül történõ többszöri gyûjtõszámla kibocsátására is kiterjedjen.

Önadózó Hírlevél – az adózók lapja online!

Gyors és pontos adózási információk heti endszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


***

Gyûjtõszámla kiállítási gyakorisága [Áfatörvény 164. §]

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 164. § (1)-(4) bekezdései alapján, amennyiben az adóalany a rá vonatkozó adó-megállapítási idõszakban ugyanannak a személynek, szervezetnek több, számlakibocsátási kötelezettségre jogalapot teremtõ ügyletet teljesít, akkor a termék beszerzõjével, illetve a szolgáltatás igénybevevõjével való elõzetes megállapodás alapján számlakibocsátási kötelezettségének gyûjtõszámla kibocsátásával is eleget tehet. Ezen kötelezettségének az adóalany legkésõbb a rá vonatkozó adó-megállapítási idõszak utolsó napjáig, de legfeljebb az attól számított 15 napon belül köteles eleget tenni.

A fenti jogszabályi rendelkezésnek megfelel az az eset is, ha a felek például úgy állapodnak meg, hogy kéthetente készítenek gyûjtõszámlát az azon idõszak alatti egyedi teljesítésekrõl, de megfelel az a megoldás is, hogy havi bevallásra kötelezett számlakibocsátó esetében csak havonta készítenek gyûjtõszámlát, vagyis mindig az adó-megállapítási idõszak végén. A jogszabály szövegébõl tehát nem következik az, hogy egy adó-megállapítási idõszakban csak egy gyûjtõszámla készülhetne, pusztán azt mondja ki a rendelkezés, hogy ilyen tartalmú megállapodás esetén egy adó-megállapítási idõszakban legalább egy gyûjtõszámlának készülnie kell.

Az adó-megállapítási idõszakonkénti egynél gyakoribb gyûjtõszámla kibocsátásának szükségessége esetén – ahogy a gyûjtõszámla kibocsátása esetén általában – szükséges, hogy a felek elõzetes megállapodása az ilyen, adó-megállapítási idõszakon belül történõ többszöri gyûjtõszámla kibocsátására is kiterjedjen. Az áfatörvény 164. § (2) bekezdésébõl nem következik az elõzetes megállapodás írásbeli formájának kötelezettsége, azonban a felek közötti megállapodás tartalmának késõbbi bizonyíthatósága szempontjából célszerû az írásban történõ megállapodás.

(Pénzügyminisztérium Forgalmi adók, vám és jövedéki fõosztály 6699/3/2008. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály 1559806057/2008.)

Forrás: www.apeh.hu  

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu


***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

LÍZING KÉZIKÖNYV - Szerzõ: Junkertné Szûcs Zsuzsanna, Ára: 4.990,-Ft, Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

VAGYONGYARAPODÁS ÉS ADÓELLENÕRZÉS - Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? Kézikönyv adózóknak. Ára: 9.900,-Ft + 155,-Ft postaköltség. Szerzõ: dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 132. oldal, iratmintákkal, esetgyûjteménnyel. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu - Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra