Ha az Szja bevallásból kimaradt – 0653P bevallás

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Megjelent az Adóhivatal honlapján a sokak által várt nyomtatvány, a 0653P Bevallás az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárhoz, illetve a nyugdíj-elõtakarékossági számlára utalandó összegrõl a 2006. évre adható, rendelkezõ nyilatkozat pótlására.

   Az elõzõ évekhez képest módosult az önkéntes kölcsönös pénztárakba a magánszemély által befizetett összeg utáni, az adótörvény biztosította kedvezmény.
   Amennyiben a magánszemély a 0653 számú bevallásában a nyilatkozatot erre vonatkozóan nem tette meg, illetve az adóhatósági adómegállapítási kérelme során a 06530 számú nyomtatványban errõl külön nem nyilatkozott, illetve a munkáltatói adómegállapítást ( 06M29 ) kérte és ott nem nyilatkozott, abban az esetben e nyomtatványon utólag megteheti.
A bevallás legkésõbb 2012. december 31-ig nyújtható be.

   2006. adóévtõl az önkéntes biztosító pénztárakba és a nyugdíj elõtakarékossági számlára befizetett összeg utáni kedvezmény már nem az adófizetési kötelezettséget csökkenti, hanem rendelkezési jogosultsággá változott. Ennek lényege, hogy a befizetés utáni 30%-os, legfeljebb 100.000, illetve 130.000 Ft kedvezmény akkor vehetõ igénybe, ha az összevont adóalap adójának kedvezményekkel számított összege erre fedezetet nyújt, azaz kedvezményként maximum akkora összeg állítható be a bevallás 87. sorába, amekkora összeg szerepelt az eredeti 0653 számú és 06530 számú bevallás 30. sorában.
   A 0653P jelû nyomtatvány elõlapján az adózó adatait kell kitölteni, különös tekintettel arra, hogy milyen típusú adóelszámoláshoz kívánja utólag a nyilatkozatot pótolni. Az utalási cím vagy bankszámlaszám kitöltése azért szükséges, mert amennyiben késedelmes az utalás, kamat jár az adózónak, ami nem a biztosító pénztárba vagy nyugdíj elõtakarékossági számlára kerül, hanem az adózó kapja meg. A 01 melléklet hasonló a 0653-01-B mellékletéhez, amelyik pótlásra kerül.
   Fontos megjegyezni, hogy akik az adóhatósági adómegállapítást kérték vagy munkáltatói adómegállapításról nyilatkoztak, csak az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakba befizetett kedvezményrõl nyilatkozhatnak, a nyugdíj elõtakarékossági számlára utalandó kedvezményrõl nem, mivel ezen adóelszámolási lehetõségeknek feltétele volt, hogy ilyen kedvezménnyel nem rendelkeznek, ily módon ezt a típusú kedvezményt utólag sem érvényesíthetik.

Önadózó




Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra