Hajrá Fidesz! Hajrá Kormány!

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Ezen az oldalon nem szoktunk politizálni. Azonban most legyen egy kivétel: végighallgattam Orbán Viktor miniszterelnök beszédét az Országgyûlésben - és teljesen fellelkesítettek a bejelentett intézkedések. 10%-os társasági adó, 16%-os szja - ezek szenzációs lehetõségek a kis- és középvállalkozások elõtt. Sok kérdés még nem világos: mindez mikortól él, - és tényleg tartható-e? Mégis: helye van a vállalkozói bizakodásnak, talán bebizonyosodik, hogy a kevesebb több lesz - adóban.

Mondhatni, hogy a kis- és középvállalkozások többsége 2008 óta mély depresszióban van. Ugyan nem lehet általánosítani, mindenkit másként érintett a válság, van aki közben növedekeni is tudott, és új piacokat talált - de úgy általában inkább a kilátástalanság, a visszafejlõdés volt a jellemzõ. Ennek egyik igen jelentõs okozója pedig  az állam adópolitikája volt: ha 100 forintból elviszenk több mint ötvenet, akkor nem érdemes vállalkozni.

Tényleg egy új szemlélet kellett ide. Lehet, hogy ezt az új szemlélelet a "gyümölcs-párlat fõzés szabadságának" elismerése fejezi ki a legjobban.

Adózói oldalról nézve az állam egy igen méltányos ajánlatot tesz, amikor a társasági adó mértékét 10%-ban, az szja mértékét 16%-ban készül meghatározni. Magunk között szólva is: ennyi legalább jár az államnak.  Legalábbis  ezt mondogattuk korábban:  a 25 százalékra azt mondtuk volna, hogy az rendben van, az mellett már inkább a nyugodt  alvás politikáját választjuk trükközés helyett.  Ez mellett nem lesz helye fikitív költségelszámolásnak, fekete-foglalkoztatásnak,   és egyebeknek.  Mondhatjuk,  hogy a számlaadás elmulasztásának sem. 

Vállalkozói érdek is az adófizetés - most leviszik olyan mértékre, amelyre senki nem mondhatja, hogy "ilyen adómértékek mellett nem lehet vállalkozni, mert megnyomorít az állam, és ha egyáltalán élni akarok, akkor trükközni kell, mintegy kényszerbõl."  Innentõl jogos és mindenki által támogatható elvárása az államnak, hogy minden vállalkozó - és bárki más - maradéktalanul fizesse az adókat. Máshonnan nézve: ez már  nem jogi, hanem erkölcsi, kissé emelkedetten: hazafias kötelezettség. És ezzel együtt vége lehet a vállalkozói depressziónak is - vége  az értelemetlen akadályfutásnak, a versenyhátránynak - lehet dolgozni, vállalkozni, üzletelni szabadon, mert meg lehet belõle élni. Ilyen várakozásaim vannak.

Én nagyon bízom abban  is, hogy a csökkenõ adómértékek a költségvetésben az eddigiekhez képest nagyságrendekkel nagyobb adóbevételt is eredményeznek - pusztán azért, mert szélesedik az adófizetõi kör.

Ezekkel az intézekedésekkel nagy támogatást kap az adóhatóság munkája is - hiszen nem társadalmi ellenszélben kell dolgoznia, mintegy padlás-söprõként, hanem kidomborodik tevékenységének értelme és célja. Nyilván megmarad az adóhatósági szigor - de remélhetõleg oda koncentárlódik, ahova kell.

Szóval, hajrá Fidesz, hajrá Kormány, csak így tovább.

dr.Szabó Tibor fõszerkesztõ

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra