Hamarosan pályázhatóak a munkahelyi képzési támogatások

Forrás: PwC

2012-ben megszűnt annak a lehetősége, hogy a cégek saját munkavállalóik képzési költségét a szakképzési hozzájárulási kötelezettség terhére elszámolják. Azonban annak ellenére, hogy bezárult egy kapu a hazai cégek számára, nyitottá vált egy másik: a munkáltatók a képzésekre fordított összeg szakképzési hozzájárulási kötelezettségből történő csökkentése helyett vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a munkahelyi
képzések finanszírozására.

A befektetés az emberi erőforrásba a jelenlegi gazdasági helyzetben is lényeges szempont a vállalatvezetők számára, hiszen ez a versenyképesség egyik legfontosabb záloga.

Jelentős változást hozott az a rendelkezés, amely szerint 2012-ben megszűnt annak a lehetősége, hogy a cégek saját munkavállalóik képzési költségét a szakképzési hozzájárulási kötelezettség terhére elszámolják. Mivel ez a megoldás a hazai cégek legjava számára jelentette a legkézenfekvőbb finanszírozási formát, így számukra jelenthet alternatívát egy másik „kapu” megnyitása: a magyarországi cégek számára vissza nem térítendő támogatás pályázhatómunkahelyi képzések finanszírozására.
 
TÁMOP-2.1.3. – Támogatás a szakképzett munkavállalók érdekében
 
Várhatóan 2012. március végétől érhető el pályázati úton olyan vissza nem térítendő készpénztámogatás munkahelyi képzésekre, melynek forrását az EU és a magyar költségvetés társfinanszírozásban biztosítja.
 
A pályázat keretében támogathatóak szakmai képzések, idegen nyelvi képzések, a vállalkozás működésével kapcsolatos képzések, valamint számítástechnikai, informatikai képzések függetlenül attól, hogy külső vagy belső képzésként valósulnak meg. Nyertes pályázat esetében minimum 5 és maximum 20 hónap áll rendelkezésre a képzési projekt megvalósítására.
 
A támogatás egyaránt igényelhető mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok számára minden régióban. Az elérhető támogatási összeg nagyvállalkozások esetében 10-150 millió forint, a középvállalkozások számára 1-50 millió forint, valamint a mikro- és kisvállalkozások számára maximum 10 millió forint.
 
A támogatás igénybe vehető csekély összegű (de minimum) vagy képzési támogatásként. Az elérhető támogatás maximális mértéke csekély összegű támogatás esetén 100%, képzési támogatás esetén maximum 60% általános képzésre és maximum 25% speciális képzésre. Képzési támogatás esetén a maximális támogatási intenzitás tovább növelhető, ha az igénylő KKV, illetve ha fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetű munkavállaló részesül a képzésben.
 
Befektetés az emberi erőforrásba – kulcs a jövőhöz
 
A hazai vállalatvezetők egyöntetű véleménye, hogy a jövőbeli versenyképesség megtartásának egyik záloga továbbra is a képzett munkaerő marad. A PwC Magyarországi Vezérigazgató Felmérésének eredményei alapján a magyarországi vállalatvezetők a humántőke-menedzsment terén sem csupán a létszámcsökkentésben látnak potenciált. Felmérésünkből ugyanis az derül ki, hogy a többségük továbbra is céljának tekinti például a munkaerő-fejlesztést, közel háromnegyedük pedig – közvetlen befektetések útján – kész aktív szerepet vállalni a nemzeti versenyképesség és szociális jólét fejlesztésében. Sőt, a cégvezetők közül minden másodiknak szerepel a tervei között, hogy a következő 3 évben növelje befektetéseit a képzett munkaerő létrehozása és támogatása területén.
 
A munkaerő-fejlesztési befektetések azonban természetesen nemcsak Magyarország, hanem az egyes vállalatok versenyképességének a növelését is szolgálják. Mivel a dolgozók hatékonysága és az emberi erőforrás célú kiadások megtérülése fontos szempont a vállalat jövőjéről szóló döntések meghozatalánál, a cégvezetők többsége az ilyen jellegű támogatásoktól számszerűsíthető eredményt is vár.
 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra