Hasznos információk Szja bevalláshoz

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az egyéni vállalkozónak nem minõsülõ és általános forgalmi adó (áfa) fizetésére sem kötelezett magánszemélyeknek 2011. május 20-áig kell benyújtaniuk a 2010. évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásukat és ezen idõpontig kell rendezniük az esetlegesen felmerülõ fizetendõ adójukat is. Az alábbiakban néhány olyan hasznos információval szeretnénk szolgálni, amely megkönnyíti a bevallási kötelezettség teljesítését.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Hasznos információk bevalláshoz

1.) Milyen kötelezettségek elszámolására alkalmas a 1053-as bevallás?

A személyi jövedelemadón kívül a 1053-as bevallásban kell elszámolni az egyszerûsített közteherviselési hozzájárulást, az egészségügyi hozzájárulást, valamint az egyes magánszemélyek járulékát is, de ebben a bevallásban lehet például visszaigényelni a járulékfizetési felsõ határt meghaladóan levont járulék összegét is.

2.) Milyen elõnyökkel jár a bevallás elektronikus programmal történõ elkészítése?

A bevallás elkészíthetõ a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adózási honlapjáról () letölthetõ szoftverrel. Ennek elsõ lépéseként az általános nyomtatványkitöltõ (ÁNYK-AbevJava) keretprogramot („Letöltések” menü/ „Nyomtatványkitöltõ programok” pont), majd a 1053. számú bevallást (a „Nyomtatványkitöltõ programok” pontban a „Bevallás száma” legördülõ menübõl kiválasztva) kell letölteni. (Az említett programok telepítésével, illetve használatával kapcsolatban részletes tájékoztatók a honlap „E-bevallás, Java” menüjében érhetõk el.)

*      Az internetes program használata során lehetõség van egy interaktív módon megtekinthetõ, a nyomtatvány egyes oldalaihoz, soraihoz tartozó kitöltési útmutató használatára, amely „1053 aktív súgó” néven külön telepíthetõ.

*      A kitöltõ-ellenõrzõ program segítséget nyújt a kötelezettségek helyes kiszámításában. A program minden olyan számszaki összefüggésre figyelmeztet, amelyekre a beírt adatok alapján szükséges figyelmet fordítani.

*      Az internetes programmal készített bevallások vonatkozásában kialakításra került az ún. „Kivonatolt nyomtatás” lehetõsége is, melynek lényege, hogy kizárólag az adatokat tartalmazó sorok/oszlopok kerüljenek kinyomtatásra. A kivonatolt nyomtatással elõállított bevallás eredeti bevallásként funkcionál, ugyanakkor áttekinthetõbb és papírtakarékos.

3.) Hogyan küldhetõ be a bevallás?

A bevallás papír alapon, vagy – amennyiben azt az internetes program segítségével töltötte ki az adózó és rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval – elektronikusan is beküldhetõ az adóhatósághoz. Az elektronikus úton történõ eljuttatással elkerülhetõ a postán történõ sorban állás.

(A regisztrációval kapcsolatos részletes információk a www.apeh.hu honlap Adózási Információk / Információs füzetek 2010. / „Tájékoztató az adóügyek elektronikus úton történõ intézéséhez” elnevezésû 32. számú tájékoztató füzetben találhatók.)

A papír alapú benyújtás esetén az alábbi postázási címre kell eljuttatni a bevallást:

Észak-budapesti Adóigazgatóság illetékességi területén (Budapest I., II., III., IV., V. és XIII. kerülete) lakók esetében:

Nemzeti Adó- és Vámhivatal (41)

1449 Budapest

Kelet-budapesti Adóigazgatóság illetékességi területén (Budapest VI., VII., VIII., X., XIV., XV., XVI. és XVII. kerülete) lakók esetében:

Nemzeti Adó- és Vámhivatal (42)

1449 Budapest

Dél-budapesti Adóigazgatóság illetékességi területén (Budapest IX., XI., XII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. és XXIII. kerülete) lakók esetében:

Nemzeti Adó- és Vámhivatal (43)

1449 Budapest

Pest Megyei Adóigazgatóság illetékességi területén lakók esetében:

Nemzeti Adó- és Vámhivatal (13)

1449 Budapest

4.) Miért érdemes a bevallást jóval május 20-a elõtt benyújtani?

Több okból sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a bevallás elkészítését és leadását.

*      A visszaigényelhetõ adót, járulékot a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, legkorábban 2011. március 1-jétõl (az elektronikus úton tejesítõk 2011. február 1-jétõl) kaphatják meg az adózók.

*      Az idõben történõ benyújtással elkerülhetõ a bevallási határidõ közeledtével kialakuló sorban állás.

*      A határidõ elõtti benyújtás esetén is csak május 20-áig kell megfizetni az esetlegesen felmerülõ adókötelezettséget.  

*      Elõfordulhat, hogy az adózó hibásan tölti ki bevallását és például visszaigényelhetõ adó helyett ténylegesen fizetési kötelezettsége keletkezik. A mielõbbi benyújtással még a május 20-ai befizetési határidõ elõtt fény derülhet a hibára, így az adózó elkerülheti a késedelmi pótlék felszámítását.

*      A tapasztalat azt mutatja, hogy a határidõ elõtti napokban benyújtott és kizáróan az adózó közremûködésével javítható bevallások korrigálása – az ügyfél nyári szabadsága miatti nehezebb elérhetõsége okán – gyakran elhúzódik.

5.) Milyen módon lehet megfizetni az adókötelezettséget?

Az adókötelezettség rendezhetõ átutalással (a számlaszámok megtalálhatók a NAV adózási honlapján), vagy az adóhatóság központi ügyfélszolgálatain található POS terminálokon keresztül bankkártyával történõ díjmentes befizetéssel is. Átutalás esetén az adóazonosító jelet a közlemény rovatban fel kell tüntetni.

A bevallási egységcsomag nem tartalmaz személyi jövedelemadó, illetve egészségügyi hozzájárulás befizetésére szolgáló készpénz átutalási megbízást (csekket), de természetesen továbbra is lehetõség van az adófizetési kötelezettség ilyen formában történõ teljesítésére.

Befizetési csekk valamennyi ügyfélszolgálatunkon kérhetõ, vagy a NAV internetes honlapján keresztül –  elérhetõség alatt – található ûrlap beküldésével is igényelhet az adózó.

Adó-visszatérítés esetén célszerû a bankszámlára történõ kiutalás kérése, hiszen az adózó így gyorsabban és egyszerûbben jut az összeghez.

6.) Mely esetben lehet igénybe venni a kedvezõ részletfizetési lehetõséget?

Azok a vállalkozási tevékenységet nem folytató és áfa fizetésére sem kötelezett magánszemélyek, akiknek az adófizetési kötelezettsége a 100 ezer forintot nem haladja meg, személyi jövedelemadójukat havi egyenlõ részletekben – legfeljebb négy hónap alatt – pótlékmentesen fizethetik meg. A pótlékmentes részletfizetési lehetõség igénybevételérõl a 1053-as bevallás C lapján nyilatkozhat az adózó. A részletfizetés lehetõségével az egyszerûsített bevallást benyújtó magánszemélyek is élhetnek.

A személyi jövedelemadóval, illetve a nyomtatványkitöltõ program telepítésével, a bevallás kitöltésével kapcsolatos további kérdések, problémák esetén a NAV Általános Tájékoztató Contact Centerén keresztül, a (06) 40/42-42-42 kék számon tájékozódhatnak az adózók.

Forrás: www.apeh.hu
NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Fõigazgatósága

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra