Hatalmas kiesés az EU-s adójogi harmonizáció miatt

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Súlyos veszteségeket okoz a magyar államkasszának az uniós adóharmonizációs kötelezettség egyes adónemeknél, a társasági nyereségadóban öt év alatt mintegy 1.000 milliárd forintot veszített el az államkassza emiatt - írta a Világgazdaság a Magyar Okleveles Adószakértõk Egyesületének (Moklasz) adókonferenciáján elhangzottakat ismertetve.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Hatalmas kiesést okozott az EU-s adójogi harmonizáció

A kiesés oka, hogy sokszor az EU-konform szabályok másképpen határozzák meg a nemzetközi cégeken belül keletkezõ bevételek és kiadások elszámolásának helyét, a levonható tételek vagy a kedvezmények körét. Az uniós kötelezettségek felülírtak olyan korábbi adóegyezményeket is, amelyeket korábban például az Egyesült Államokkal kötött Magyarország.

A Moklasz adatai szerint csak az osztalék- és kamatjövedelem, valamint a jogdíjak terén legalább 815 milliárd forintnyi adóbevétel-kiesés keletkezett a magyar büdzsében 2006-09 között az uniós átcsoportosítások hatására.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a kiesõ bevételek fõként a német, az osztrák, a ciprusi, az amerikai büdzsébe kerültek, illetve a Benelux államokban kötöttek ki. A Moklasz vizsgálta a forgalmi adó kérdését is, s úgy látja, hogy csak a bérmunka 2010-ben bevezetett szabályai miatt évente 80 milliárd forinttól esik el a magyar költségvetés.

A Magyar Hírlap kiemelte, hogy az egyesület elnöke óvatosságra intette a döntéshozókat az áfa-rendszer épp napirenden lévõ uniós átalakítása során. Herich György szerint Magyarország a környezõ országokkal összefogva érvényesíthetné a térségi érdekeket - írta a Magyar Nemzet.

A Világgazdaság megjegyzi, hogy a kettõs adóztatással kapcsolatos egyezményeknek ugyanakkor még mindig kiemelkedõ szerepe van az úgynevezett adódiplomácián belül: ezekkel lehet elejét venni annak, hogy Magyarország újabb vállalkozási telephelyeket „veszítsen el”, s ezzel további adóalap hagyja el az országot.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra