Hatékonyabb adóellenőrzések az adó- és vámszakmai területek együttműködésével

ART

Nyomtatás
Forrás: FLOW PR | Szerző: Deloitte

Címkék: adóellenőrzés, nav


A vám- és adóbevételek hatékony beszedésének biztosítása érdekében 2011. január 1-jével egyesült az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), valamint a Vám- és Pénzügyőrség (VP). A teljes integráció felé vezető következő lépésként 2013. január 1-jétől felállt az első olyan középfokú szervezeti egység, amelynél már nem válik szét a két szakterület. A Kiemelt Adó és Vám Főigazgatóság (KAVFIG) ugyanis a NAV középfokú adó- és vámszerve, mely alá tartozik a Kiemelt Ügyek és Adózók Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága (KAVIG) és a Kiemelt Adózók Adóigazgatósága (KAIG).

Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere elmondta: Az együttműködés megnyilvánulásának két fő területe a vámszervek és adóztatási szervek közösen, illetve egyidejűleg, összehangoltan megvalósított ellenőrzései, valamint azok az információcserék, melyek az ellenőrzést megelőző kiválasztási folyamatot, valamint magát az ellenőrzési eljárást teszik eredményesebbé. Emellett a vámhatóság bizonyos adóellenőrzéseket önállóan is végezhet, köztük a szállítás alatt lévő áruk eredetének ellenőrzését, mely során olyan információk gyűjthetőek be, melyek jelentősen segítik az adóellenőrzések eredményeit.
 
Önálló ellenőrzések

A vámhatóság 2011. január 1. és 2012. december 31. között kizárólag a NAV vezetőjének rendelkezése szerint volt jogosult az állami adóhatóság hatáskörébe tartozó adóval és költségvetési támogatással kapcsolatos adókötelezettségek ellenőrzésére, 2013. január 1-jét követően azonban az állami adóhatóság hatáskörébe tartozó adóval és költségvetési támogatással kapcsolatos adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzések közül az alábbiakat már önállóan is folytathatja:
·         Adatgyűjtésre irányuló ellenőrzések, úgymint
o         a próbavásárlással történő nyugta- és számlaadási kötelezettség ellenőrzése;
o         a leltározással az árukészletek, alapanyagok, félkész termékek eredetének, nyilvántartásának vizsgálata;
o         a vállalkozási tevékenységben részt vevők alkalmazása jogszerűségének, társadalombiztosítási jogszabályokban a bejelentésükre vonatkozó kötelezettség teljesítésének vizsgálata;
o         egyéb adatgyűjtésre irányuló ellenőrzés.
·          Egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés.
A pénzügyőrök az önállóan végzett adatgyűjtésre irányuló helyszíni ellenőrzéseket jellemzően közutakon, vendéglátó-ipari egységekben, kiskereskedelmi üzletekben, piacokon, fürdőkben, közterületeken, szolgáltatóegységekben és szórakozóhelyeken folytatják le. Ezek során a vámhatóság árueredeti, illetve foglalkoztatotti ellenőrzéseket is végez.
 
Egyidejű (együttes) ellenőrzések

Az adóhatóság és a vámhatóság az alábbiakban felsorolt ellenőrzéseit térben és időben összehangolva, intenzív információcserével végzi, és a tényállás tisztázását, valamint a megállapításokat egymásra tekintettel teszi meg. Az egyidejű ellenőrzést az adó- és vámhatóság külön-külön kiállított megbízólevelekkel folytatja le, azonban egymás ellenőrzésére való tekintettel összeállított vizsgálati programok alapján. A megállapításaikat egymás vizsgálataira tekintettel teszik meg. Az operatív ellenőrzések kiemelt területe az egyidejű ellenőrzések szempontjából a piacok, közterületek ellenőrzése, különösen a húsvéti, a karácsonyi és a nyári idegenforgalmi főszezonban.
 
Közös ellenőrzések
 
Az adóhatóság az általa végzett ellenőrzésekbe az állami adó- és vámhatóság vezetőjének rendelkezése szerint bevonhatja a vámhatóságot. A vámhatóság bevonására bevallások utólagos ellenőrzése, továbbá egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés, valamint az adatok gyűjtését célzó ellenőrzés esetén van mód.

A közös ellenőrzést az adóhatóság által megbízólevéllel, vagy általános megbízólevél birtokában azonosító adatlap és az adóhatóság által összeállított vizsgálati program alapján kell lefolytatni, melyeken feltüntetik a vámhatóság vizsgálatban részt vevő pénzügyőreit is. A jegyzőkönyv összeállítása az ellenőrzésben részt vevő pénzügyőrök közreműködésével történik, továbbá a pénzügyőrök az adózók jegyzőkönyvre tett észrevételeivel kapcsolatban is kifejtik álláspontjukat.
 
Az adatok, adatbázisok átadásával megvalósuló együttműködés legsikeresebb területei
 
A vámhatóságtól érkező információk jól hasznosíthatóak az ellenőrzések során. Az információ-, és adatátadások számos területet érintenek, ezek közül három különösen sikeresnek mondható: a regisztrációs adó, illetve a fémkereskedelmi rendszer adatait felhasználva több revíziót zártak az adóigazgatóságok eredményesen, a közösségi ügyletekhez kapcsolódó szállítások kontrollálásában pedig az Árumozgás Ellenőrzés Nyilvántartó rendszer (ÁMEN) nyújt nélkülözhetetlen segítséget.

Veszprémi István elmondta: Az adóellenőrzésre történő kiválasztást segítik a regisztrációsadó-eljárásokkal kapcsolatos, vámhatóság által továbbított adatok. A regisztrációsadó-kivetésekkel kapcsolatos adatok fogadásának célja az áfafizetésre kötelezett személyének megállapítása. A személygépkocsi beszerzéséhez kapcsolódóan regisztrációs adót fizetett adózók átvilágítása során több esetben kiderült, hogy egyes társaságok a személygépkocsi-beszerzések után általános forgalmi adó kötelezettségüknek nem tettek eleget.
 
Árumozgás Ellenőrzés Nyilvántartó Rendszer (ÁMEN)
 
A gabona-, hús- és egyéb árumozgások ellenőrzésére indított országos akciók során gyűjtött adatokat (feladó, címzett, fuvarozó adatai, szállítmány adatai, berakodás, kirakodás helyére vonatkozó adatok) a vámhatóság munkatársai az Árumozgás Ellenőrzés Nyilvántartó Rendszerbe (ÁMEN) rögzítik. A rögzített adatok mellé csatolni tudják a szkennelt bizonylatképeket (fuvarlevél, számla, CMR). Az adóhatósági munkatársak pedig közvetlenül lekérhetik, szűrhetik a feldolgozott adatokat, megtekinthetik, illetve kinyomtathatják a bizonylatképeket. Így gyakorlatilag a rögzítést követően azonnal és országos szinten elérhetővé válik az információ az adóigazgatóságokon.

Az ÁMEN rendszer hasznos segítséget nyújt a közösségi ügyletekhez kapcsolódó szállítások kontrollálásában. A rendszer adatai alapján jól nyomon követhető például az Európai Unió tagállamaiba történő termékek kiszállítása, és az onnan történő visszaszállítása, amely alapján beazonosíthatók a tipikus körhintacsalás ismérvei és szereplői. Az  integráció következtében a NAV-nak számos olyan eszköz áll rendelkezésre, mely a fokozódó ellenőrzési aktivitás mellett a megállapítások hatékonyságát is növeli.  Különösen ajánlott tehát a vállalatok számára a körültekintő eljárás, és az egyes ellenőrzések során szakértő támogatásának igénybevétele. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra