Hay Group: a nagyvállalatok fele emelne bért jövőre

MUNKAJOG

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: munkabér


A korábbi években a béremelés mindig alatta maradt az inflációnak, idénre azonban a hazai vállalatok átlagosan 3 százalékos fizetésemelést terveztek. Ha megvalósul a tervezett 2,8 százalékos infláció, akkor hosszú idő (több mint 5 év) után az év végén minimális reálbér-emelkedés lehet.

A Hay Group felmérésébe bevont csaknem 500 magyar nagyvállalat fele tervez béremelést 2014-ben: átlagosan 3,4 százalékos emeléssel számolnak a cégek.
 
A menedzsment-tanácsadó cég keddi közleményében kiemeli: az idén tapasztalható kiugróan alacsony inflációnak köszönhetően sok év után újra reálbér-növekedés van Magyarországon.
 
A korábbi években a béremelés mindig alatta maradt az inflációnak, idénre azonban a hazai vállalatok átlagosan 3 százalékos fizetésemelést terveztek. Ha megvalósul a tervezett 2,8 százalékos infláció, akkor hosszú idő (több mint 5 év) után az év végén minimális reálbér-emelkedés lehet. 
 
Ugyanakkor rossz hír, hogy jelentősen nőtt a béreket befagyasztó vállalatok száma Magyarországon: míg tavaly a felmérésben részt vevő cégek 14 százaléka jelezte, hogy egyáltalán nem emel bért, idén ez a szám 21 százalékra emelkedett.
 
A felsővezetők ennél is rosszabbul járnak, az ő fizetésüket a cégek egyharmadánál nem emelik - hívja fel a figyelmet a Hay Group. 
 
A cég 2011-ben már kiszámolta, hogy a felsővezetők a 16 százalékos adókulcs bevezetésével átlagosan évi 5 millió forintot nyertek. Ezt a nyereséget "koptatják el" a vállalatok egy részénél azzal, hogy az ő bérüket azóta egyáltalán nem, vagy a többi munkavállalónál kisebb mértékben emelik.  
 
A különböző munkavállalók között differenciáló béremelés idén is jellemző volt. A felsővezetők és a fizikai dolgozók béremelése között idén 0,4 százalékos különbség van, ami az előző években tapasztaltnál kisebb, de pont fordítottja a válság előtti tendenciáknak. 2008 előtt ugyanis rendre előfordult, hogy a jól képzett vezetők iránti nemzetközi kereslet miatt a felsővezetők mindenkinél nagyobb béremelést kaptak.
 
Az adatok a Hay Group Magyarország 492 cégre kiterjedő kutatásán alapulnak, amely a legnagyobb kört érintő javadalmazási felmérés Magyarországon. A felméréshez használt adatbázis 300 ezer hazai munkavállaló adatait tartalmazza - áll a közleményben.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra