Háziorvos cégautó adója

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A cégautóadó mentesség kizárólag a háziorvosi, házi gyermekorvosi tevékenység céljára használt személygépkocsi után áll fenn, mégpedig csak akkor, ha a háziorvosi tevékenységet ellátó kizárólag az OEP által finanszírozott tevékenységével összefüggésben számolt el a személygépkocsi után költséget. Mindez azt jelenti, hogy a személygépkocsi után a cégautóadót meg kell fizetni akkor is, ha a háziorvos bármely más, a Gjt. 17/D. §-a által preferált használaton túli tevékenységgel összefüggésben (pl. magánpraxis mûködtetése érdekében) számol el költséget, illetve akkor is, ha személygépkocsit a háziorvosi, házi gyermekorvosi tevékenység ellátásának részét nem képezõ, de az OEP által finanszírozott tevékenységhez használják.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Ügyeleti szolgálathoz, betegszállításra használt személygépkocsik utáni cégautóadó fizetési kötelezettség

A cégautóadó alól mentességet élvezõ személygépkocsik körét a gépjármûadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (továbbiakban:Gjt.) 17/D. §-a nevesíti. E körbe tartozik - többek között - az a személygépkocsi is, amelyet kizárólag az egészségbiztosítási szerv által - az egészségügy társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseirõl szóló jogszabály alapján - finanszírozott háziorvosi, házi gyermekorvosi tevékenység ellátása érdekében üzemeltetnek [17/D. § f) pont].

A fenti rendelkezés értelmében a cégautóadó mentesség kizárólag a háziorvosi, házi gyermekorvosi tevékenység céljára használt személygépkocsi után áll fenn, mégpedig csak akkor, ha a háziorvosi tevékenységet ellátó kizárólag az OEP által finanszírozott tevékenységével összefüggésben számolt el a személygépkocsi után költséget. Mindez azt jelenti, hogy a személygépkocsi után a cégautóadót meg kell fizetni akkor is, ha a háziorvos bármely más, a Gjt. 17/D. §-a által preferált használaton túli tevékenységgel összefüggésben (pl. magánpraxis mûködtetése érdekében) számol el költséget, illetve akkor is, ha személygépkocsit a háziorvosi, házi gyermekorvosi tevékenység ellátásának részét nem képezõ, de az OEP által finanszírozott tevékenységhez használják. Ez utóbbi körbe tartoznak például a védõnõk szállítására, illetve betegek szállítására szolgáló személygépkocsik, illetve - bizonyos esetektõl eltekintve - az ügyeleti szolgálat ellátására szolgáló személygépkocsik is. Annak ellenére ugyanis, hogy ezen tevékenységek finanszírozására az önkormányzat a REP-el (regionális egészségbiztosítási pénztár) köt finanszírozási megállapodást, illetve az ügyeleti és védõnõi szolgálat megszervezésére az önkormányzat területi ellátási kötelezettsége alapján köteles, e tevékenységek egyértelmûen kívül esnek a háziorvosi, házi gyermekorvosi feladatellátás körébe tartozó tevékenységek körén [a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységrõl szóló 4/2000. (II.25.) EüM rendelet (továbbiakban: Eüm R.) 4. §-ának (1)-(3) bekezdése].

Ami az ügyeleti szolgálat ellátására szolgáló személygépkocsik esetét illeti, amennyiben ezen szolgálatot az Eüm R. 4. §-a (2) bekezdésének e) pontja alapján a település háziorvosai, házi gyermekorvosai látják el, úgy az ilyen célra használt személygépkocsi cégautóadó mentességet élvez. Abban az esetben azonban, ha az önkormányzat - élve az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történõ finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (Ill. 3.) Korm. rendelet 7. §-a (1) bekezdésének d) pontjában nevesített jogával - az ügyeleti ellátásban nem tart igényt a háziorvosok közremûködésére vagy más szolgáltatóval köt szerzõdést, úgy az ügyeleti szolgálat ellátásához kapcsolódóan használt személygépkocsi értelemszerûen nem élvez cégautóadó alóli mentességet.

PM Illetékek és Önkormányzati Adók Fõosztálya 9350/2009 – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály 2279166933

Forrás: www.apeh.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra