Helyi önkormányzatok figyelmébe!

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A 2008. évi VII. törvény a helyi önkormányzatok tevékenységét érintõen is jelentõs változásokat hozott az általános forgalmi adó, az adózás rendjérõl szóló törvény, illetve a helyi adókról szóló törvény alkalmazása során. A változások jelentõs számban érintenek olyan szabályokat, amelyek választásra jogosítják az adóalanyokat valamely adózási mód tekintetében.

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra 13.200,-Ft (1.100,-Ft/hó). Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

***

A Magyar Közlöny 2008. március 17-én megjelent 44. számában kihirdetésre került az egyes adótörvények módosításáról szóló 2008. évi VII. törvény, amely a helyi önkormányzatok tevékenységét érintõen is jelentõs változásokat hozott az általános forgalmi adó, az adózás rendjérõl szóló törvény, illetve a helyi adókról szóló törvény alkalmazása során. A változások jelentõs számban érintenek olyan szabályokat, amelyek választásra jogosítják az adóalanyokat valamely adózási mód tekintetében.

Az egyik ilyen jelentõs változás az ingatlan-bérbeadás adókötelessé tétele vonatkozásában történt, amely - választása esetén - a törvény jelenleg hatályos rendelkezése szerint megkülönböztetés nélkül, valamennyi ingatlanra kiterjed. Az új törvényi rendelkezés szerint a választási jog úgy is gyakorolható, hogy az a lakóingatlannak minõsülõ ingatlanokra ne terjedjen ki. A törvény értelmezõ rendelkezései szerint lakóingatlannak lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan minõsül. Nem minõsül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerû használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a mûhely, az üzlet, a gazdasági épület.

Az önkormányzati tulajdonú bérlakások így a jövõben akkor is adómentesen adhatók bérbe, ha az önkormányzat az egyéb ingatlanjait szeretné adókötelesen bérbe adni, s ez utóbbiakhoz kapcsolódóan adólevonási jogot érvényesíteni.

Amennyiben tehát valamely önkormányzat az ingatlan bérbeadásait a 2008. évre vonatkozó áfa-nyilatkozatában adókötelessé tette, a korábbi nyilatkozatát jogosult a jogszabály-változásnak megfelelõen módosítani. A nyilatkozat megtételére most azoknak az önkormányzatoknak is lehetõségük van, amelyek éppen azért nem választották az adófizetést az ingatlan-bérbeadási tevékenységre, mert nem kívánták a lakóingatlanok bérleti díját áfával terhelni.

A nyilatkozatokat a törvény rendelkezése szerint legkésõbb a törvény kihirdetését követõ naptól számított 30. napon (április 16.) kell az adóhatósághoz benyújtani vagy postára adni. A határidõ elmulasztása esetén igazolási kérelem elõterjesztésének nincs helye. Az adóhivatal a nyilatkozat megtételére alkalmassá tette a változás-bejelentésre szolgáló nyomtatványát (illetve ennek a különbözõ szervezeti formában mûködõ adóalanyok által használatos verzióit: a 08T101, 08T101E, 08T201, 08T201T és 08T201C jelû adat- és változásbejelentõt), amelyek letölthetõk a www.apeh.hu internetes oldalon.

A törvény azt is meghatározza, hogy az adózó mely idõponttól kezdõdõen jogosult a nyilatkozatban foglaltak szerint eljárni: a nyilatkozat a törvény kihirdetését követõ naptól (március 18.) alkalmazandó. Joghatás természetesen csak a megtett nyilatkozathoz fûzhetõ, de ez a rendelkezés azt is jelenti, hogy az adózónak lehetõsége van a március 18-át követõen, de még a nyilatkozat megtételét megelõzõen kibocsátott számlák megfelelõ módosítására.

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2008. évi VII. törvény értelmében a fenti nyilatkozattól függetlenül lehetõsége van az adózóknak, hogy valamennyi, az adózás rendjérõl szóló törvényben elõírt, 2007. november 16. és 2008. február 15. napja közötti idõszakban teljesített, az általános forgalmi adót érintõ nyilatkozatukat megváltoztassák, illetõleg pótolják. A választási jog felülbírálatának lehetõsége tehát azokban az esetekben is fennáll, amelyet az Áfa-törvény módosítása egyébként nem érint (pl. MNB-árfolyam alkalmazása, ingatlanértékesítés adókötelessé tétele, viszonteladói tevékenységre választott adózási mód megváltoztatása, kompenzációs felár igénylése stb.). A változás bejelentésére ugyancsak a törvény kihirdetését követõ naptól számított 30 napon belül van lehetõség. E bejelentések teljesítését az Áfa tv. és az Art. alkalmazásában úgy kell tekinteni, mintha azt az adózó a törvényes határidõben teljesítette volna.

Forrás: www.apeh.hu


***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. Akönyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

VAGYONGYARAPODÁS ÉS ADÓELLENÕRZÉS - Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? Kézikönyv adózóknak. Ára: 9.900,-Ft + 155,-Ft postaköltség. Szerzõ: dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 132. oldal, iratmintákkal, esetgyûjteménnyel. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu  - Megrendelés: info@onadozo.hu

***

Adótanácsadás, vagyontervezés, cégalapítás, képviselet adóügyben: ADÓNET.HU Zrt. Budapest, József körút 53. I. em. 8. Tel: 06 1 299 0880 – e-mail: info@adonet.hu  - Félfogadás: egyezetett idõpontban.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra