Hogyan adható el az üzletrész?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az üzleti életben egy-egy cég komoly értéket képviselhet. Olyan esettel is lehet bõven találkozni, amikor egy tulajdonos, alapító késõbb úgy gondolja, hogy évekig épített cégétõl megválna, eladná az üzletrészét. De hogyan teheti ezt meg?

_____________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_____________________________________________

Hogyan adható el az üzletrész?

Most a korlátolt felelõsségû társaságok esetén érvényes szabályokat ismertetjük.

Az egyik legfontosabb dolog, amivel tisztában kell lennünk az, hogy egy Kft. tagja csak úgy tud kiválni a társaságból, ha az üzletrészét átruházza valakire. Természetesen akár arra is van lehetõsége, hogy elajándékozza, persze akkor, ha a cég társasági szerzõdése nem zárta ezt ki. A lényeg azonban az, hogy Kft. esetén nincs mód arra, hogy a tagsági viszonyt egyszerûen felmondjuk.

Az üzletrészek leggyakrabban adásvételi szerzõdéssel kerülnek át más tulajdonába. Vevõ lehet a társaság másik tagja, maga a cég, vagy egy kívülálló magánszemély vagy akár másik társaság, jogi személy is.

A szabályok azonban eltérõek attól függõen, hogy a vevõ a társaságban már egyébként is tag, vagy egy idegen, kívülálló személy lesz az új tulajdonos. A törvény által felállított fõszabály az, hogy az üzletrész szabadon átruházható a társaság egy másik tagjára. Ezen felül még akár az is lehetséges, hogy valamelyik tag részére elõvásárlási jogot is biztosítottak, így õ elõnybe kerül más tagokkal szemben, hiszen dönthet róla, hogy meg akarja-e venni a felkínált üzletrészt vagy sem. Az üzletrész megvásárlását követõen sem fog azonban két üzletrésszel rendelkezni, továbbra is egy üzletrésze lesz, az azonban a megvásárolt résszel fog nõni.

Egy Kft. esetében fontos lehet, hogy kik a tulajdonosok, hiszen nem mindenkivel üzletelünk szívesen. Ezt a törvény is figyelembe veszi, így a kívülállókra történõ üzletrész átruházásnak szigorúbb szabályai vannak.

Az egyik nagyon fontos szabály, hogy üzletrészt kívülálló személyre csak olyan esetben lehet átruházni, ha a törzsbetét teljes egészében befizetésre került. Vagyis ha egy cég alapításakor a tagok úgy döntöttek, hogy a teljes tõkét 1 év alatt biztosítják, azonban fél év múlva az üzletrészt értékesíteni szeretné egy tag, ezt csak akkor teheti meg, hogy a rá esõ tõkét teljes mértékben a társaság rendelkezésére bocsátja. Ez a szabály csak az üzletrészt átruházó tagra vonatkozik, vagyis az lényegtelen, hogy a többi tag teljesítette-e már ezt a kötelezettségét.

További elõírás, hogy bármely tag, maga a társaság vagy a taggyûlés által kijelölt más személy - ebben a sorrendben - elõvásárlási joggal rendelkezik, ha az üzletrészt adásvétel útján értékesítenék egy kívülálló részére. Na azért a tagok már elõre gondoskodhatnak arról, hogy ez a szabály mégse érvényesüljön, ha a társasági szerzõdésben ezt korlátozzák, vagyis feltételhez kötik, vagy kizárják. Ha erre nem kerül sor, akkor fennáll az elõvásárlási jog. Az elõvásárlási jog azonban határidõhöz kötött, a jogosultnak az átruházási szándék bejelentésétõl számított 15 napon belül kell nyilatkoznia, hogy élni akar-e ezzel a jogával. A társaság vagy az általa kijelölt személy esetén ez a határidõ hosszabb, 30 nap.

Abban az esetben ha az elõvásárlási jog megsértésével történt az üzletrész eladása, per indítható az eladástól számított 1 éven belül.

Lényeges még, hogy az adásvételtõl eltérõ üzletrész átruházás lehetõségét a tagok elõre feltételhez köthetik, vagy kizárhatják, így biztosítható például, hogy senki ne ajándékozhassa el a cégrészét.

Amikor egy üzletrész más tulajdonába kerül, akkor ezzel természetesen minden ehhez kapcsolódó tagsági jog és kötelezettség az új tulajdonosé lesz és az új tag a tagsági jogviszonyból eredõ jogosultságait attól függetlenül gyakorolhatja, hogy a cégbíróságnál megtörtént-e már a változás bejegyzése.

- - - - - - - - -

A megbízható jogi képviselõ

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
info@kocsis-iroda.hu
Tel.: (1) 266-6621
www.kocsis-iroda.hu, www.megbizhatougyvediiroda.hu

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra