Hogyan adózik az ügyvezetõk megbízási díja?

ART

Nyomtatás
Forrás: www.adonavigator.hu

A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény elõírja, hogy a társaság ügyvezetõje - figyelemmel az átmeneti szabályokra is - e tevékenységét nem végezheti munkaviszonyban. Gyakori kérdés, hogy amennyiben a munkaszerzõdést megbízási szerzõdésre módosítják, a megbízási díj hogyan adózik, és milyen járulékszabályok vonatkoznak rá?

A választ a Gt. és az Szja törvény idevonatkozó rendelkezéseinek az összevetése adja meg. Az új Gt. 21.§ -a rögzíti, hogy a gazdasági társaság ügyvezetését a társaság vezetõ tisztségviselõi, vagy a vezetõ tisztségviselõkbõl álló testület látja el. A vezetõ tisztségviselõ ezen megbízatását munkaviszonyban nem láthatja el. Gt. IX. fejezete a Kft-kre vonatkozó speciális szabályok között említi, hogy a társaság ügyeinek intézésére és a társaság törvényes képviseletére a taggyûlés által választott egy vagy több ügyvezetõ jogosult (149. §).
 
A leírtakból következik, hogy a Kft. ügyvezetõje vezetõ - és egyúttal választott tisztségviselõnek minõsül.
 
Az Szja törvény 24. § (1) bekezdése a nem önálló tevékenységnek minõsülõ jogviszonyok között nevesíti a jogszabály alapján választott tisztségviselõi (kivéve könyvvizsgálót) tevékenységet. Ezért függetlenül a szerzõdéses formától, az ügyvezetõ jövedelmét és adófizetési kötelezettségét a nem önálló tevékenységre irányadó szabályok szerint kell megállapítani.
 
Ez azt jelenti, hogy a megbízási díj 100 %-át kell figyelembe venni a jövedelemadó-elõleg számítása során, vagyis a 10 %-os vélelmezett költséghányad az ügyvezetõ esetében nem alkalmazható.
 
A társadalombiztosítási járulékokat is a jövedelem teljes összege után kell fizetni, azonban figyelembe kell venni a Tbj. törvény (1997. évi LXXX. tv.) 5. § (1) bekezdés g) pontjának, illetõleg a (2) bekezdésének a rendelkezését is, miszerint a vezetõ tisztségviselõ csak abban az esetben minõsül biztosítottnak, ha a díjazása eléri a tárgyhónapot megelõzõ hónap elsõ napján érvényes minimálbér havi összegének a 30%-át, illetõleg naptári napokra annak harmincad részét.
 
Mivel az ügyvezetõk a jövõben tehát megbízási díjat kapnak a munkájukért, így a munkaviszonnyal ellentétben itt nem kell levonni a munkavállalói járulékot, továbbá a cégnek nem kell megfizetni a munkaadói járulékot.

Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna
www.adonavigator.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra