HOGYAN BIZONYÍTSUK BE VAGYONUNK ADÓZOTT FORRÁSÁT?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A VAGYONGYARAPODÁS ÉS ADÓELLENÕRZÉS - Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? címû könyv szerzõje, Dr. Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ a gyakorlat és azon belül is az adózók nézõpontjából vizsgálja az adózói jogok érvényesítésének lehetõségeit. A könyv megrendelhetõ: www.vagyongyarapodas.hu

Sokakat érdeklõ kérdés a vagyongyarapodás ellenõrzése: önmagában a hír, hogy ebben az évben tízezer ilyen vizsgálatot tervez az adóhatóság – az érintetteken túl további tízezreket késztet arra, hogy közelebbrõl is megismerkedjenek az ilyen eljárások szabályaival és adózói jogaikkal.

Adózói oldalról a vagyongyarapodás adóellenõrzése egy személyes ügy, a magánszféra vagyoni kihatású döntéseit, kiadásait és bevételeit vizsgálja az adóhatóság. Az ilyen ellenõrzésre speciális, és az adózóra terhes bizonyítási szabályok vonatkoznak, és a jogalkalmazói gyakorlat sem adózóbarát. Ezért indokolt, hogy az adózó a saját adóellenõrzésére ugyanolyan szisztematikusan, tervszerûen készüljön fel, mint az adóhatóság - számára nagyobb is a tét, az adóellenõrzés során meg is lehet menteni, és el is lehet rontani dolgokat, és az adózónak csak egy adóügye van, szemben az adóhatósággal. Az adózói jogok érvényesítéséhez a könyv leírja az adóellenõrzés szabályait, az adóhatósági vagyonbecslés 8 lépését, az alkalmazott vizsgálati módszereket, ismerteti az adóhatóság által készített kérdõívet, az adóellenõrzés idõbeli forgatókönyvét, felvázolja a helyes adózói védekezés programját, és a bizonyítás szabályait. A jövõre nézve az az üzenete van az ilyen ellenõrzéseknek, hogy az adóhatóság minden vagyoni kihatású személyes döntést – ingatlan, gépkocsi vásárlás, cégalapítás, utazás – utólagosan és évek múltán megvizsgálhat abból a szempontból, hogy a konkrét kiadás igazolhatóan adózott forrásból történt-e, vagy nem. Ezt a szempontot érdemes beépíteni a személyes döntésekbe.


A kérdésnek van egy közügyeket érintõ vetülete is. Nem mindegy, hogy az állam milyen jogszabályokkal kívánja érvényesíteni az arányos közteherviselés elvét. Az Alkotmánybíróság bebetonozta a vagyonbecslés intézményét a magyar jogrendszerbe - ez az az ár, amit az általános vagyonnyilatkozat alkotmányellenességének 1993-as kimondásáért fizetnünk kell. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a vagyonbecslési eljárás szabályozása  teljesen „tiszta” lenne. Kimondható, hogy a jogalkotás az adózói jogokat az elmúlt idõszakban folyamatosan csorbította. A tízezer vagyongyarapodás ellenõrzés lefolytatását könnyítendõ, 2007. január 1-étõl a vagyongyarapodás ellenõrzések szabályait a szerzõ véleménye szerint alkotmányellenes szabályokkal egészítették ki, a sikertelen adózói bizonyításra bevezetett mulasztási bírsággal (Art.172.§/1/ l). A magyar államnak nemzetközi egyezménybõl eredõ jogi kötelezettsége is a hatékony jogorvoslatot biztosítása a magánszemélyek részére minden olyan kérdésben, amely a vagyoni javaikat érinti.   (1993. évi XXXI. törvénnyel kihirdetett, az emberi jogok és az alapvetõ szabadságok védelmérõl szóló, Rómában, 1950. november 4-én kelt Egyezmény 13. cikk, Kiegészítõ jegyzõkönyv 1. cikk). Nem kell külön bizonyítani, hogy a vagyongyarapodás ellenõrzés a magánszemély vagyoni javait érinti, abban a vizsgált személy financiális helyzetét súlyosan megnehezítõ döntések hozhatók. A magyar állam olyan adóeljárási szabályokat vezetett be, amelyek az adózó bizonyítási lehetõségeit jogilag korlátozzák, a 2006. szeptember 15-ét követõ szerzéseket az elévülési idõn túl csak bankszámlával, közokirattal stb. lehet az adózónak bizonyítania (Art. 109.§/3/). Ugyanígy a kapcsolódó ellenõrzés eredménytelensége esetére kilátásba helyezett mulasztási bírság a hatékony jogérvényesítés elõtti adminisztratív korlátként is jelentkezik.  A szerzõ véleménye szerint a kifogásolt jogszabályi rendelkezések az Emberi Jogi Egyezmény 13. cikkébe ütköznek – mert a hatékony jogérvényesítést korlátozzák.

Fel kell tenni azt a kérdést is, hogy bízhatunk-e a hazai jogalkalmazásban? A vagyongyarapodás ellenõrzésekben kialakult jogalkalmazói gyakorlat esetenként elfogultságokkal, diszkriminációval terhelt, olyan értékelési szabályokat, mérlegelési szempontokat állítanak fel, amelyet más ügyekben folytatott bizonyítás során nem. Amely bizonyítást ugyanaz a bíróság ugyanazon tényre elfogad egy polgári perben – azt a bizonyítást ugyanaz a bíróság ugyanazon tényre nem fogadja el vagyongyarapodási ügyben. Ezek után nem alaptalan a kérdés: a vagyon diszkriminál?

A vagyon megléte, a vagyongyarapodás ellenõrzése nem ad felmentést a jogalkotásnak arra, hogy átlépje a jogállam határait, és ezek a jogalkalmazásban sem jelentenek kivételt az elfogulatlan és diszkrimináció mentes eljárás alól. 

A könyv 192 oldal esetgyûjteményt és iratmintákat tartalmaz, ára 9.900,-Ft.

A könyv sajtóbemutatójára 2007. március 12-én 11 órai kezdettel kerül sor a Syma Csarnokban (Budapest, Dózsa gy. u. 1.)

2007. március 20-án 16 órai kezdettel író olvasó talákozó ugyanott.

A könyv megrendelhetõ:

info@adonet.hu

Tel:  06 1 299 0880

Fax: 06 1 299 0879

Internet: www.vagyongyarapodas.hu

Személyesen megvásárolható:

EMMA 2006 Bt. 1062 Budapest, Lendvay utca 22. Telefon: 06 1 261 1813

ADÓNET.HU Kft.

kiadó


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra