Hogyan és mit vizsgálnak helyszínen az adóellenőrök az idegenforgalomban?

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: idegenforgalom


Mi lesz abból, ha két információ összetalálkozik egy hivatali íróasztalon: a fizetővendéglátás bevallott bevételei minimálisak - de foglalható szabad hely nincs.

Összesen 50 millió forintot meghaladó mulasztási bírságot szabtak ki a NAV, illetve a társszervek abban az ellenőrzéssorozatban, amelyet Észak-Magyarországon végeztek az idegenforgalmi szezonhoz kapcsolódóan - tájékoztatott a NAV Észak-magyarországi Igazgatóságának médiareferense hétfőn.
 
Körtvélyesi Zsuzsanna ismertette: a több hatóság együttműködésével végrehajtott, összehangolt ellenőrzéssorozatban  Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye területén a NAV és a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi, munkaügyi és élelmiszerlánc-biztonságért felelős szervei működtek együtt az adóelkerülés visszaszorítása érdekében. Kilenc héten át több mint 100 településen, valamint a főutak mentén 1300 vizsgálatot végeztek.

Fokozottan vizsgálták a számla- és nyugtaadási kötelezettség betartását, az árucikkek eredetét, a teherautók rakományait és azok származási okmányait, valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Az ellenőrzések fókuszában álltak az idegenforgalmilag frekventált üdülőhelyeken, strandok és vízpartok környékén üzemelő kereskedelmi és vendéglátó egységek, a jelentősebb rendezvények, fesztiválok és vásárok, valamint a közterületeken, főutak mentén árusító vállalkozások.

Az ellenőrzések során 9 üzletet zártak be 12 napos időtartamra, és az üzletek utólagos ellenőrzését is elvégezték. 

A vizsgálati tapasztalatok szerint az őstermelők, zöldség-gyümölcs kereskedők mintegy fele nem adott nyugtát a próbavásárlások alkalmával.

A fizetővendéglátás, szállásadás területen – amelyet legszélesebb körben Heves megyében vizsgáltak – ugyancsak az adózók több mint felénél állapították meg a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását. Az is kiderült, hogy az egész szezonban minimális összegeket rögzítettek bevételként, miközben rendszeresen elutasították a NAV ellenőreinek foglalási szándékát azzal, hogy nincs szabad helyük.

Ugyanakkor a foglalkoztatottakra irányuló ellenőrzések negyedénél derült ki, hogy az adott vállalkozás nem jelentette be a nála munkát végző dolgozót - ismertette az ellenőrzéssorozat tapasztalatait Körtvélyesi Zsuzsanna.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra