Hogyan hatnak a tervezett adóváltozások

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: cafetéria, iparűzési adó


Az iparűzési adó átalakításával a kis- és a nagykereskedelmet is magasabb adókötelezettség terheli majd. Bérfizetésnél ma 48 forint közteher jut 100 forint bérre, a cafetériánál ez egyelőre csak 24 forint, a módosítás után azonban immár 34 forint lesz.

Egyfelől fehérítik a gazdaságot, másfelől azonban még a növekedés esélyét is elveszik a szerdán bejelentett kormányzati intézkedések az RSM DTM Hungary Zrt. tanácsadó cég szerint.
 
A társaság csütörtöki közleményében hangsúlyozza, hogy a kormány legújabb "hetes" csomagjából a számlaellenőrzés kiterjesztése előremutató, gazdaságfehérítő hatású lépés, a bankadó fenntartása és a tranzakciós illeték duplájára emelése azonban éppen a remélt gazdasági növekedés elől "szívja el a levegőt". 
 
Az iparűzési adóról (ipa) szóló szabályozás átalakításával a kis- és a nagykereskedelmet is magasabb adókötelezettség terheli majd, vagyis az valójában az ágazati különadó kiterjesztésének tekinthető - idézi a közlemény Kalocsai Zsoltot, az RSM DTM Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatóját. A szélesebb adóalanyi körből a jövőben inkább a nagykereskedelemben tevékenykedő cégek járnak rosszabbul, így például az energiaipari, élelmiszer-nagykereskedelmi, valamint számítástechnikai vállalkozások.
 
Különösen nehézzé válhat azon cégek helyzete, amelyek már most is alacsony árréssel dolgoznak - hívja fel a figyelmet az RSM DTM. 
 
Kockázatot jelent a cég szerint, hogy az ipa ellenőrzése közel sem olyan hatékony, mint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által lefolytatott vizsgálatok. 
 
A cafetéria adóterhelésének növelése kapcsán az RSM DTM kifejti: amennyiben a béren kívüli juttatásokat kínáló cégek nem bővítik az erre szánt keretet, a munkavállalókon "csattan az ostor". Míg bérfizetésnél ma 48 forint közteher jut 100 forint bérre, a cafetériánál ez egyelőre csak 24 forint, a módosítás után azonban immár 34 forint lesz. 
 
Az egyedi számlaellenőrzés kiterjesztését kifejezetten előremutatónak nevezi a tanácsadó cég, megjegyezve, hogy bár nőnek az adminisztrációs terhek, ez elfogadható "mellékhatás" a fehérítés érdekében.
 
A "csatorna- és vezetékadóról" az RSM DTM úgy vélekedik, hogy az - bár nem lesz népszerű - annyiból kifejezetten életszerű, hogy a jelenlegi ágazati különadóknak is az a lényegük, hogy olyan ágazatot terheljenek, ahol van profit és nem mozdítható a tevékenység, valamint a teher olyan mutatóra vetüljön, ami kevéssé manipulálható. E feltételeknek az új közműadó tökéletesen megfelel - írja a cég. 
 
A tranzakciós adó kétszeresére emelése a bankadó fenntartásával együtt az intézkedéscsomag legvitathatóbb eleme a tanácsadó társaság szerint. Úgy vélik: a banki hitelezési képesség tovább csökkenhet és az üzleti bizalmat is tovább rombolja a bankszövetséggel megkötött megállapodás "felrúgása". Ezek az intézkedések a gazdasági növekedés beindítása ellen hatnak, és nem mellékes aggály az sem, hogy - mivel a pénzintézetek áthárítják - a tranzakciós adót végső soron a vállalkozások és a lakosság fogja fizetni - olvasható a közleményben.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra