Hogyan kell nyugtát adni, ha bónusszal fizetnek?

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Utalványok ellenében történõ termékértékesítésrõl, szolgáltatásnyújtásról mindenképpen legalább nyugtát, vagy a vevõ arra irányuló kérése esetén számlát, egyszerûsített adattartalmú számlát ki kell bocsátani.

___________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 9-12. hónapra 5.880,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

___________________________________________

Nyugtaadási kötelezettség az egyes rendezvényeken alkalmazott pénz-helyettesítõ/készpénz-helyettesítõ fizetési eszközök használata során

Gyakran elõfordul, hogy egyes adóalanyok egy-egy bemutatóra, vásárra, fesztiválra, tematikus rendezvényre kitelepülve oly módon értékesítenek, hogy eladásaik során ellenértékül kizárólag a rendezvény szervezõje által a rendezvény látogatói részére pénz ellenében rendelkezésre bocsátott, és csak az adott rendezvény helyszínén felhasználható (például kóstolójegy, utalvány, bón stb. elnevezésû), készpénz/pénz-helyettesítõ eszközöket (továbbiakban: utalvány) fogadhatják el. Ezen utalvánnyal történõ fizetés esetében a terméket értékesítõ, szolgáltatást nyújtó adóalanyok nyugtaadási, bizonylatolási kötelezettsége a következõk szerint alakul.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) értelmezõ rendelkezései szerint ez az elõzõekben említett utalvány készpénz/pénz-helyettesítõ fizetési eszköznek minõsülhet, ezáltal ennek megvásárlása (ti. pénz, készpénz/pénz-helyettesítõ eszközre történõ cserélése) az áfatörvény 13. § (3) bekezdés a) pontjára és 259. § 14., 15. pontjára tekintettel, nem minõsül sem termékértékesítésnek, sem szolgáltatásnyújtásnak az általános forgalmi adó rendszerében. Ezzel kapcsolatban tehát a rendezvények szervezõinek ezen „pénzeszköz-csere” ügylettel kapcsolatban áfatörvény szerinti bizonylat kiállítási kötelezettsége nem keletkezik.

Amikor az adott rendezvényen a rendezvény vendégei az utalványt felhasználják a rendezvényen kiállítóktól, ott értékesítõktõl történõ vásárlásaik során, akkor ezen utalvány az ott kiállító, bemutatkozó kereskedõk, szolgáltatók által teljesített termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékének kiegyenlítésére szolgál, ezáltal olyan értékesítés történik, amely után ezen kiállítóknak, értékesítõknek az áfatörvény szabályainak megfelelõ bizonylatolási kötelezettsége keletkezik. Az áfatörvény 159. § (1) bekezdése alapján az értékesítésrõl fõszabály szerint számlát kell kiállítani. Azonban, amennyiben a termék beszerzõje, szolgáltatás igénybe vevõje nem adóalany, és az ellenérték adót is tartalmazó összegét legkésõbb a teljesítésig készpénzzel, készpénz/pénz-helyettesítõ eszközzel (vagyis az erre rendszeresített utalvánnyal) maradéktalanul megtéríti, és számla kibocsátását az adóalanytól nem kéri, akkor az értékesítõ adóalany az áfatörvény 165. § (1) bekezdés b) pontja alapján mentesül a számla kibocsátási kötelezettség alól. Ilyen esetben az áfatörvény 166. §-a szerint – figyelemmel a 167. §-ra – az értékesítõt nyugtaadási kötelezettség terheli, tekintettel arra, hogy ugyan nem pénzzel, hanem az azt helyettesítõ utalvánnyal kiegyenlítetten, de ellenérték fejében értékesített. (900 ezer forintot elérõ vagy azt meghaladó összegû fizetés esetén is kötelezõ lenne a számla kibocsátása, de az e tájékoztatóval érintett forgalmazási körben ez jellemzõen nem fordul elõ.)

Az elõzõekben említettek szerinti, utalványok ellenében történõ termékértékesítésrõl, szolgáltatásnyújtásról mindenképpen legalább nyugtát, vagy a vevõ arra irányuló kérése esetén számlát, egyszerûsített adattartalmú számlát ki kell bocsátani.

(Pénzügyminisztérium Forgalmi adók, vám és jövedéki fõosztály 4720/1/2010., APEH Ügyfélkapcsolati és tájékoztatási fõosztály 5227848840)

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 740,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra