Hogyan kezdhetõ meg egy új utazási iroda indítása?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az utazási vállalkozó tevékenységi körében szerepelnie kell a 6330 TEÁOR számú utazásszervezés tevékenységnek. Ki kell tölteni az „Utazásszervezõ és -közvetítõ tevékenység gyakorlása” címû nyomtatványt. Ebben szerepel a bejegyzési kérelemhez beszerezni szükséges dokumentumok köre.

Az utazásszervezõ és –közvetítõ tevékenységrõl a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján az alábbi hasznos - kérdés - felelet formában olvasható információkat találjuk:

Kérdés: Melyik jogszabály rendelkezik az utazási irodák mûködésérõl?
Válasz: Az utazási irodák mûködését az utazásszervezõ és –közvetítõ tevékenységrõl szóló 213/1996. (XII. 23.) Kormányrendelet (továbbiakban: R.) szabályozza, melynek hatályos változata az MKEH honlapján megtekinthetõ.

K: Kikre terjed ki a jogszabály hatálya?
V: A R. hatálya a belföldi, illetõleg nemzetközi utazásszervezõ, illetve -közvetítõ tevékenységet üzletszerûen folytató, belföldi székhelyû gazdálkodó szervezetre, valamint külföldi székhelyû vállalkozások magyarországi fióktelepeire (a továbbiakban együtt: utazási vállalkozó) terjed ki.

K: Magyarországon ki végezhet utazásszervezõ, -közvetítõ tevékenységet?
V: Utazásszervezõ, illetõleg -közvetítõ tevékenységet Magyarországon csak az az utazási vállalkozó folytathat, aki a R.-ben elõírt feltételeknek megfelel, és kérelme alapján a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal által vezetett közhitelû hatósági nyilvántartásba bejegyezték.

K: Hogyan kezdhetõ meg egy új utazási iroda indítása?
V:

· Az utazási vállalkozó tevékenységi körében szerepelnie kell a 6330 TEÁOR számú utazásszervezés tevékenységnek.

· Ki kell tölteni az „Utazásszervezõ és -közvetítõ tevékenység gyakorlása” címû nyomtatványt. Ebben szerepel a bejegyzési kérelemhez beszerezni szükséges dokumentumok (pl. cégkivonat, mûködési engedély, bérleti szerzõdés, erkölcsi bizonyítvány, szakmai tevékenységért felelõs személy dokumentumai, vagyoni biztosíték stb.) köre.

K: Elegendõ-e ha csak fénymásolatban történik a szükséges dokumentumok csatolása?
V: Nem, vagy eredetiben, vagy hitelesített másolatban kell benyújtani az igazolásokat, nyilatkozatokat, egyéb iratokat.

K: Hol szerezhetõ be az „Utazásszervezõ és -közvetítõ tevékenység gyakorlása” címû nyomtatvány?
V: Az MKEH Tanácsadó és Ügyfélszolgálati Irodáján (1024 Budapest, Margit krt. 85.), vagy letölthetõ a www.mkeh.gov.hu honlapról.

K: Mennyi az eljárási díja a nyilvántartásba vételi eljárásnak, és azt hogyan kell befizetni?
V: A nyilvántartásba vételéért, a nyilvántartott adatokban történt változás bejegyzésért, valamint a nyilvántartásból kérelemre történõ törlésért 10.000.- Ft eljárási díjat kell megfizetni. Az összeg a Tanácsadó és Ügyfélszolgálati Irodán átvehetõ csekken fizethetõ be postán, vagy átutalható a 10032000-00282448-00000000 számlaszámra, mindkét esetben a „310-es Kincstári tranzakciós kód” megjegyzéssel. Az eljárási díj befizetésérõl szóló igazolást csatolni kell a kérelem mellé.

K: Ha a vállalkozás csak más utazási iroda útját értékesíti szükséges-e a nyilvántartásba vétel?
V: Igen szükséges, a R. 1. § (2) bekezdése rögzíti azokat az utazási tevékenységeket, amelyek folytatása esetén szükséges a nyilvántartásba vételt kezdeményezni.

K: Ha a vállalkozás kizárólag repülõjegy értékesítéssel (nem programcsomagban) vagy például kizárólag helyi programszervezéssel foglalkozik szükséges-e utazási irodát nyitni?
V: Amennyiben az önállóan nyújtott szolgáltatás nem minõsül a R. 1. § (2) bekezdés f) pontjában meghatározott utazási csomagnak, valamint megfelel a R. 1. § (2) bekezdés g) pontjában rögzített kivételeknek, abban az esetben nem szükséges az MKEH-nál a nyilvántartásba vételt kezdeményezni.

K: Megkezdheti-e egy utazási iroda a tevékenységét a nyilvántartásba történõ bejegyzést megelõzõen?
V: Nem, az utazási vállalkozó a tevékenységét a nyilvántartásba történt bejegyzésrõl szóló értesítés kézbesítése után kezdheti meg.

K: Más megnevezése lehet-e az utazási irodának, mint amelyre az engedélyt kapta?
V: A tevékenység kizárólag a nyilvántartásban szereplõ megnevezéssel és címen folytatható.

K: Ha megváltozik a gazdasági társaság székhelye, elegendõ-e, ha a Cégbíróságon és az APEH-nál átvezetik a címváltozást.
V: Nem, a R. 2. §-ban meghatározott adatok megváltozását és a tevékenység megszüntetését az utazási vállalkozó 15 napon belül köteles az MKEH-nak írásban bejelenteni.

K. A nyilvántartásba vételi számot ki kell-e függeszteni az üzlethelyiségben vagy fel kell-e tüntetni pl. hirdetésben?
V: Az utazási vállalkozó köteles a nyilvántartásba vételi számát valamennyi üzleti kapcsolatában folyamatosan használni, arról az ügyfeleit tájékoztatni, az utazással kapcsolatban közreadott valamennyi írott tájékoztatójában szerepeltetni, és az irodahelyiségében jól láthatóan kifüggeszteni.

K: Kell-e az utazási vállalkozásban olyan személyt alkalmazni, aki az utazásszervezõ, -közvetítõ tevékenységért felel?
V: Igen, az utazási vállalkozásban legalább egy a szakmai tevékenységért felelõs személyt kell - teljes munkaidõben – foglalkoztatni.

K: Milyen képesítéssel kell rendelkeznie a szakmai tevékenységért felelõs személynek?
V: A szakmai tevékenységért felelõs személynek (irodavezetõnek) legalább középfokú idegenforgalmi szakképesítéssel, nyelvvizsgával, valamint u. n. utazásszervezõ szakmai minõsítõ vizsgával kell rendelkeznie. Ha ez utóbbival nem rendelkezik, akkor legalább 10 éves szakirányú, szakmai gyakorlatot (utazásszervezõ, –közvetítõ) kell igazolnia.

K: Szükséges–e a szakmai tevékenységért felelõs személynek középfokú nyelvismerettel rendelkeznie, ha kizárólag belföldi utazásokat értékesít az utazási vállalkozás?
V: Nem, abban az esetben, ha az utazási vállalkozó kizárólag belföldi utazásszervezõ, -közvetítõ tevékenységet gyakorol, elegendõ az alapfokú nyelvismeret igazolása. Ha az utazási vállalkozó nemzetközi utazásszervezõ, -közvetítõ tevékenységet (is) gyakorol, a szakmai tevékenységért felelõs személynek legalább középfokú nyelvismerettel kell rendelkeznie.

K: Milyen tevékenységekhez szükséges vagyoni biztosíték igazolása és mekkora összegben?
V: A vagyoni biztosíték mértéke

· a belföldrõl külföldre történõ kiutaztatásból, a külföldi szálláshely belföldi értékesítésébõl, valamint a külföldi utazásszervezõ által szervezett utazás Magyarországon történt értékesítésébõl származó vagyoni biztosíték alapját képezõ árbevétel 12%-a, de legalább négymillió forint. · ha az utazási vállalkozó a belföldrõl külföldre történõ kiutaztatás szervezése során nem menetrend szerinti járatú repülõgépet (charter járat) vesz igénybe, illetve a garantált szerzõdésbõl származó kötelezettségei az árbevétel 25%-át meghaladják, akkor a vagyoni biztosíték vagyoni biztosíték alapját képezõ árbevétel 20%-a, de legalább húszmillió forint. · ugyancsak vagyoni biztosíték szükséges a belföldrõl belföldre történõ utazás szervezése esetén, mértéke az e tevékenységbõl származó vagyoni biztosíték alapját képezõ árbevétel 3%-a, de legalább ötszázezer forint. · A vagyoni biztosítékot a kiutaztatói és a belföldi tevékenység együttes végzése esetén külön-külön kell számításba venni. · A vagyoni biztosítékkal kapcsolatos kötelezettség részleteit a R. 8. §-a rögzíti.
K: Melyik év értékesítési nettó árbevétele számít a vagyoni biztosíték alapját képezõ árbevételnek?
V: A vagyoni biztosíték alapját képezõ árbevétel a bankgarancia, a biztosítási szerzõdés megkötésének, illetõleg a pénzbeli letét elhelyezésének évében december 31-éig elszámolt értékesítési nettó árbevétel összege és az ezt megelõzõ év értékesítési nettó árbevétel összege közül, amelyik a nagyobb.

K: Milyen formában lehet benyújtani a vagyoni biztosíték szerzõdést?
V: vagyoni biztosíték lehet bankgarancia, pénzbeli letét, biztosítóval kötött biztosítási szerzõdés.

K: Az egyes vagyoni biztosítékformák külön-külön, illetõleg együttesen is alkalmazhatók?
V: Igen, de a biztosítékformák együttes alkalmazása esetén a vagyoni biztosíték szolgáltatására kötött szerzõdésekben rendelkezni kell a fizetési kötelezettség feltételeirõl is.

K: mennyi idõre kell szólnia a vagyoni biztosíték szerzõdésnek?
V: A szerzõdést legalább egyévi idõtartamra kell megkötni.

K: Mikor kell igazolnia egy már mûködõ utazási vállalkozónak, hogy rendelkezik a következõ évre szóló vagyoni biztosítékkal?
A már mûködõ utazási vállalkozó köteles minden év október 31-éig az MKEH-nak igazolni, hogy rendelkezik a R. elõírásainak megfelelõ – a bankgarancia, a biztosítási szerzõdés megkötése, ill. a pénzbeli letét elhelyezése évét követõ év december 31-éig terjedõ idõszakára szóló - vagyoni biztosítékkal.

K: Kell-e módosítani év közben a vagyoni biztosíték összegét és milyen esetekben?
V: Igen, az utazási vállalkozó köteles minden év május 31-éig a vagyoni biztosítékot hozzáigazítani az elõzõ évi elszámolt értékesítési nettó árbevételhez. Ennek megtörténtét és az árbevételt az utazási vállalkozó köteles az MKEH-nak megfelelõen igazolni.

Tovább, ha az év folyamán a tényleges árbevétel 10%-kal több, mint a vagyoni biztosíték alapját képezõ árbevétel, az utazási vállalkozó köteles 5 napon belül a vagyoni biztosíték összegét a tényleges forgalomnak megfelelõen módosítani és ennek megtörténtét haladéktalanul az MKEH-nak igazolni.

K: Az utazásszervezõ és –közvetítõ tevékenység befejezését követõen mikor lehet a vagyoni biztosítékot megszüntetni?
V: Az utazási vállalkozó a vagyoni biztosítékot csak e tevékenység megszûnését követõen, az utazási szerzõdésekbõl eredõ kötelezettségek teljesítése után, legkorábban azonban a tevékenység megszûnésétõl számított hat hónap elteltével szüntetheti meg.

K: Mire nyújt pénzügyi fedezetet a vagyoni biztosíték?
V: A vagyoni biztosíték pénzügyi fedezetet nyújt az utazáskor szükséghelyzetbe került utasok érdekében teendõ intézkedések (pl. hazaszállítás) és a kényszerû tartózkodás költségeinek fedezésére, valamint az elõleg, illetve részvételi díj visszafizetésére.

K: Milyen szankciója lehet annak, ha egy utazási vállalkozó a R. elõírásait nem tartja be?
V: Ha egy utazási vállalkozó a R. elõírásait nem tartja be, akkor az MKEH - a R. 11. §-ban foglaltak figyelembe vételével - az utazási vállalkozót vagy hivatalból törölheti a közhitelû hatósági nyilvántartásból vagy felfüggesztheti a mûködését.

K: Hogyan lehet megtudni, hogy egy utazási vállalkozó bejegyzett-e?
V: Az MKEH honlapjáról letölthetõ azon lista, amely tartalmazza a mûködõ utazási vállalkozásokat.

Telefonon történt érdeklõdésre az MKEH munkatársai szintén adnak felvilágosítást arra vonatkozóan, hogy adott utazási vállalkozás szerepel-e az MKEH által vezetett közhitelû hatósági nyilvántartásban.

A Magyar Turisztikai Hivatal a Turisztikai Értesítõben rendszeresen közzéteszi a nyilvántartásba vett, a nyilvántartásból törölt utazási vállalkozóknak a jegyzékét.

 Forrás: http://mkeh.gov.hu/gyik/idegenforgalom


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra