Hogyan léphetek ki a cégembõl?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Egy cégtulajdonos életében lehet, hogy elõbb-utóbb felmerül a kérdés, hogyan tud kilépni a cégébõl? Természetesen a kérdés nem csak jogilag érdekes, fontos az adott gazdasági körülmények vizsgálata is.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Hogyan léphetek ki a cégembõl?

Nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy a Kft. minden tagja úgynevezett üzletrésszel rendelkezik. Az üzletrész forgalomképes, vagyis adni-venni lehet, vagy akár más módon is gazdát cserélhet. A Kft. tagja azonban csak úgy tud a cégbõl kilépni, ha az üzletrésze valaki másé lesz. Tehát nem lehet csak egyszerûen felmondani a tagságot. Ez egy lényeges különbség a Bt.-vel szemben, ahol lehetõség van arra, hogy egy tag felmondjon, természetesen meghatározott szabályok betartásával.

Az üzletrészek tehát adásvétel tárgyai lehetnek, így az átruházás leggyakoribb esete az üzletrész adásvételi szerzõdéssel való eladása.

Kinek adható el az üzletrész?

Fõ szabály szerint a vevõ lehet a társaság másik tagja, maga a társaság vagy egy kívülálló személy is. Mielõtt azonban sort kerítenénk az eladásra, ismernünk kell a cég társasági szerzõdését, hiszen arra is van lehetõség, hogy abban a tagok korlátozzák az üzletrészek átszállását, megszabják annak feltételeit.

A törvény is tartalmaz rendelkezéseket az üzletrész átruházásával kapcsolatban. Különbséget tesz aszerint, hogy a vevõ már a társaság tagja, vagy egy kívülálló személy.

A fõ szabály, hogy az üzletrész szabadon, megkötések nélkül átruházható a társaság egy másik tagjára. Még arra is lehetõség van, hogy több tag esetén, valamelyik tagot elõnyben részesítsék a többiek azzal, hogy a társasági szerzõdésben részére elõvásárlási jogot biztosítanak. Ha egy meglévõ tag veszi meg egy tulajdonostársa üzletrészét, akkor nem két üzletrésszel fog majd rendelkezni, hanem korábbi üzletrésze növekszik az átvett üzletrész mértékével. Vagyis minden tag csak egy üzletrésszel rendelkezhet egy Kft-ben.

Mi a helyzet akkor, ha egy kívülálló személy venné meg az eladó üzletrészt?

Ezt a törvény eltérõ, szigorúbb szabályokhoz köti, ezzel is elõsegítve, hogy a tagok megakadályozhassák olyan személyek belépését a cégbe, akivel nem szeretnének közös üzleti tevékenységet folytatni. Melyek ezek a szabályok?

Fontos, hogy üzletrészt kívülálló személyre csak olyan esetben lehet átruházni, ha az átruházó tag törzsbetétjét teljes egészében befizette. A törvény ilyen esetben elõvásárlási jogot biztosít, mégpedig a következõ sorrendben: a tagot, a társaságot vagy a taggyûlés által kijelölt személyt illeti meg elõvásárlási jog, de csak akkor, ha adásvétellel történik az üzletrész átruházása. Fontos, hogy az elõvásárlásra jogosult ezt a jogát nem adhatja át másnak, illetve ezzel nem akadályozhatja meg az adásvételt korlátlan ideig. Ha ugyanis az átruházási szándék bejelentésétõl számított 15 napon belül nem nyilatkozik, úgy kell tekinteni, hogy elõvásárlási jogával nem akar élni. A társaság vagy a taggyûlés által kijelölt személy esetén ez a határidõ a bejelentéstõl számított 30 nap.

Az üzletrészt átruházni azonban nem csak adásvétellel lehet, hanem például ajándékozással is. Ilyenkor elõvásárlási jog sem létezik, tehát elméletileg így kikerülhetõ ez a korlát. A tagok azonban már a cég alapításkor vagy késõbb is gondolhatnak erre, és biztosíthatják, hogy nem kívánt személy ne lehessen tag a társaságban. Ezt úgy tehetik meg, ha a társasági szerzõdésben az adásvételi szerzõdésen kívüli átruházást korlátozzák, feltételhez kötik, vagy teljesen kizárják, megtiltják.

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
info@kocsis-iroda.hu
Tel.: (1) 266-6621
www.kocsis-iroda.hu

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra