Hogyan módosul a termékdíj?

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Országos állami szervezet koordinálná a termékdíjjal kapcsolatos tevékenységet, az ellenõrzést a vámhatóság végezné - derül ki a termékdíj törvény tervezetébõl, amely elvileg még egy titkos munkaanyag, de a gazdasági szféra szereplõi között már terjed.

___________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 10-12. hónapra 4.410,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

___________________________________________

Hogyan módosul a termékdíj?

Az MTI-hez eljuttatott dokumentum alapján termékdíjat a gumiabroncs, a csomagolás, az egyéb kõolajtermékek, az akkumulátor, a reklámhordozó papír és az elektromos és elektronikai berendezés után kell fizetni.

Kereskedelmi csomagolás esetén például mûanyag használatakor (kivéve a mûanyag bevásárló-reklám táskát) 350, mûanyag bevásárló-reklám táska után 1.900, üveg után 30 forintot kell fizetni kilogrammonként a munkaanyag szerint. Társított csomagolás esetén rétegzett italcsomagolás után 450, egyéb csomagolás után 700, fém után 1.150, egyéb anyagok után 2.200 forint a termékdíj kilogrammonkénti tervezett összege. A kereskedelmi csomagolásnál levonható termékdíj mértéke ugyanakkor 2010-ben 70, 2011-ben 65, míg 2010-ben 62 százalék a munkaanyag alapján.

A termékdíjat a termékdíj-köteles termék elsõ belföldi forgalomba hozója vagy saját célú felhasználója, belföldi elõállítású egyéb kõolajtermék és reklámhordozó papír esetében az elsõ belföldi forgalomba hozó elsõ vevõje, bérgyártás esetén a termékdíj-köteles termék bérgyártatója fizeti meg a tervezet szerint.

Amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik, a vámhatóság jár el a termékdíjjal kapcsolatos adatok ellenõrzése során. A vámhatóság tartja nyilván a termékdíj-kötelezettet, aki a termékdíjköteles termékkel végzett tevékenységét külön jogszabály szerint köteles a vámhatóságnál bejelenteni - derül ki a munkaanyagból.

A termékdíj meg nem fizetése szankciót von maga után, a bírság legalább a hiány mértéke. A termékdíj adók módjára behajtható köztartozásnak minõsül, a befizetett, behajtott termékdíj összeg költségvetési elõirányzatban meghatározott bevételeken felüli részének 20 százalékát a vámhatóság mûködési költségeire használhatja fel.

A kötelezett által megállapított termékdíjat - a termékdíj alapja és a termékdíj tétel szorzata - az adóhatóság által vezetett számlára kell befizetni a tervezet szerint, a termékdíj fizetési kötelezettségrõl pedig bevallást kell készíteni a hatóságnak.

A kötelezettet a termékdíjjal kapcsolatos eljárások, cselekmények során kizárólag termékdíj ügyintézõ szakképesítéssel is rendelkezõ megbízott képviselheti a munkaanyag szerint.

Termékdíjkedvezmény illeti meg a kötelezettet - akinek így a termékdíj 75 százalékát kell csak megfizetnie -, olyan termékdíjköteles termék esetében, amely környezetbarát, s környezetkímélõ megkülönböztetõ jelzés használatára jogosult.

Visszaigényelhetõ a termékdíj több esetben is. Így például azon termékdíjköteles termék után, amellyel kapcsolatos tevékenységre vonatkozóan a Magyar Köztársaság által kötött hatályos nemzetközi szerzõdés közterhektõl mentes beszerzést ír elõ. Azon termék után is vissza lehet igényelni, melyet a NATO Biztonsági Beruházási Programja magvalósítása keretében használtak fel. Meghatározott mértékben igényelhetõ vissza a díj, ha a kötelezett saját maga a hulladékká vált terméket egy külön végrehajtási rendeletben meghatározott mennyiségben és módon begyûjti, hasznosítja.

A jogszabálytervezetben szerepel az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ), amelyet elvileg egy 100 százalékos állami tulajdonban lévõ, önálló gazdálkodású, nonprofit zrt.-nek terveznek. A munkaanyag szerint a termékdíj számlára befolyt összeg felhasználásával az OHÜ szervezi, koordinálja és támogatja a termékdíjas termékekbõl  keletkezõ hulladékok visszagyûjtését és újrahasznosítását, abból "szolgáltatás megrendelést valósít meg", támogatja a hulladékgazdálkodással kapcsolatos ipar fejlesztését és a kormány környezet- és természetvédelmi céljainak a megvalósítását.

Az OHÜ szervezeti és mûködési szabályzatát a szervezet szakmai felügyeletét ellátó környezetvédelmi államtitkár javaslatára a vidékfejlesztési miniszter hagyja jóvá - derül ki a dokumentumból.

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 740,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra