Hol lehet a cég székhelye?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Egy cég nem mûködhet székhely nélkül. De pontosan mi is a székhely és hol lehet? Na és mit jelent a telephely és a fióktelep?

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Hol lehet a cég székhelye?

A székhely a törvény szerint nem más, mint a cég bejegyzett irodája, az a hely, ahova a cég részére levelet lehet küldeni, ahol õrzik a cég iratait. Ezt a helyet minden esetben cégtáblával is jelölnie kell a cégnek.

De hol lehet a székhely?

Gyakorlatilag bármilyen ingatlanban, amennyiben vagy szerzõdés, vagy a tulajdonos hozzájárulása alapján használhatjuk azt a cégünk székhelyeként, illetve ha az eleve a cég tulajdonában van. Fontos kitétel az is, hogy az ingatlan valóban alkalmas legyen, megfeleljen a törvényi feltételeknek. Vagyis a szántóföld közepe, ahol nincs alkalmas épület, nem lehet a cégünk székhelye, még akkor sem, ha a termõföld tulajdonjoga a miénk.

Ma már arra is van lehetõség, hogy a cég székhelye egy ügyvédi iroda legyen, ahol átveszik a cégnek szóló küldeményeket, valamint a cég fontosabb iratait õrzik. Ennél a lehetõségnél, tehát biztosítva van, hogy a hivatalos leveleink megérkezzenek. Ekkor szerzõdést kell kötnünk az eljáró ügyvéddel, ügyvédi irodával.

Lényeges az is, hogy ilyen esetben az esetleges hatósági kényszerintézkedéseket, - mint például egy céggel szembeni végrehajtás - az ügyvédnek, ügyvédi irodának lehetõvé kell tennie, hogy az ott õrzött okiratokba az eljáró hatóság betekinthessen, de akár le is foglalhatja azokat.

Mi az a központi ügyintézési hely?

Ma már a törvény különbséget tesz a székhely és a központi ügyintézés helye között. Míg az elõzõnél az adminisztratív jellegû tevékenységek folynak, addig a központi ügyintézés helyén történik a döntéshozatal, a cég irányítása, ügyvezetése. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden cégnek külön kell rendelkeznie székhellyel és központi ügyintézési hellyel is. Ez a kettõ lehet egy és ugyanaz, de el is válhat egymástól. Ha elválik, akkor a társasági szerzõdésben fel kell tüntetni a központi ügyintézési helyet is.

Mi a telephely?

A cég telephelye olyan a székhelytõl eltérõ hely, ahol a cég tartósan üzleti, üzemi tevékenységet végez.

Mi a fióktelep?

A fióktelep olyan telephely, ami más településen van, mint a székhely.

Példával megvilágítva:

A cég székhelye Debrecenben, egy irodaházban van. A cég élelmiszer elõállítással foglalkozik, és az egyik üzeme Debrecenben, míg a másik Szegeden található. Ekkor a Debrecenben lévõ üzemet telephelyként, míg a szegedit fióktelepként kell bejegyeztetni a cégbíróságnál.

A megbízható jogi képviselõ:

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
info@kocsis-iroda.hu
Tel.: (1) 266-6621
www.kocsis-iroda.hu

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra