Így formálódnak a jövõ évi adóváltozások

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Önkormányzati adók: még vizsgálódnak, de nem támogatják, hogy a vállalkozások helyi adóterhei növekedjenek. A gépjármûvek regisztrációs adója lehet, hogy csökken. Felmerült, hogy a kólánál nõ, a tejtermékek és a kakaó esetében csökken a népegészségügyi termékadó.

____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Így formálódnak a jövõ évi adóváltozások

Önkormányzati adók

Az önkormányzatok adókivetési szabadságának kérdésével kapcsolatban Lázár János kifejtette: a kormány - idézte Orbán Viktor szavait - nem tudja támogatni, hogy a vállalkozások helyi adóterhei növekedjenek, mert az rontaná az ország versenyképességét. Arra viszont még nyitott a kabinet - folytatta -, hogy áttekintse, a magánszemélyek helyi adóterhei esetében milyen átalakításra van lehetõség. A frakció ezzel kapcsolatos javaslatát - a korábbi visszavonása után - ugyancsak szerdáig kell elkészítenie Lázár Jánosnak és Rogán Antalnak. Lázár szerint ennek keretében felülvizsgálhatnak bizonyos adónemeket, példaként említette a termõföldhasználat bevonását a helyi adók körébe.

Kamatplafon

A sajtótájékoztatón Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke közölte: a frakció az ülésen támogatta a kamatplafon-szabályozási javaslatot. Kifejtette: a 2012. január 1-jétõl hatályos szabályozás egy általános, 30 százalékos thm-korlátozást vezetne be a hitelezések esetében. Két kivétel szerepelne a rendelkezésben: az áruhitel esetében 45 százalékos lenne a thm felsõ korlátja - ami a jelenlegi mértékhez képest 5-6 százalékos csökkenést jelenthet -, és ugyanennyi lenne a hitelkártyatermékek esetében is. De "az éven belüli személyi hitelek tekintetében a 30 százalékos szigorú korlátnál maradunk" - szögezte le, megjegyezve, hogy e limittel akár a felére is csökkenhetnek a kamatterhek.

Szólt arról is, hogy a hosszú lejáratú hitelek esetében bevezetik a referenciakamathoz kötést, ami azt jelenti, hogy nem lesz lehetõség a kamatok önkényes emelésére. Tájékoztatása szerint 2012. január-június között minden pénzintézetnek az összes jelenleg futó hitel esetében fel kell ajánlania a referenciakamatra való áttérést az ügyfél számára, ami Rogán Antal szerint azt jelenti, hogy a magyarországi hitelek túlnyomó többsége így áttér a referenciaalapú szabályozásra. Ezzel elképzelhetõnek tartja, hogy egy átlag 8-10 millió forintos svájcifrank-alapú lakáshitel esetében jövõ nyártól 4-6 ezer forinttal csökkenjen a fizetendõ kamat mértéke.

Népegészségügyi termékadó

A népegészségügyi termékadó jövõjét firtató felvetésre a két kormánypárti politikus arról beszélt, hogy felmerült a kólánál az emelés, megvizsgálnák ugyanakkor az enyhítést tejtermékek és a kakaó esetében.

Gépjármûvek regisztrációs adója

Rogán Antal egyben bejelentette, hogy a gépjármûvek esetében nem kizárt a regisztrációs adó jelentõs csökkentése 2012-ben. Ehhez azonban még szükség van a kormánnyal való egyeztetésre és egy szerdai kormánydöntésre.

***

ÖNADÓZÓ újság - szakmai segítség az adózásban és könyvvitelben!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra