Így változik a végrehajtási törvény

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Egyszerûsödnek a bírósági végrehajtási eljárásokra vonatkozó szabályok, csökkennek a bírósági végrehajtással kapcsolatos költségek és a bíróságok végrehajtásokkal kapcsolatos terhei; bevezetik az elektronikus ügyintézést, az ingatlanok elektronikus árverését, és további törvényi garanciákkal csukná be a kiskapukat a kormány az árveréseken történõ visszaélések elõtt - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtófõosztálya csütörtökön.

____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Így változik a végrehajtási törvény

A változtatásokról a kormány szerdai ülésén döntött, a szükséges törvénymódosításokat hamarosan az Országgyûlés elé terjesztik. A KIM javaslata módosítja a bírósági végrehajtási eljárási határidõkre, az eljárási folyamatra, a végrehajtási értékesítésekre és végrehajtási költségekre vonatkozó törvényi szabályokat.

A KIM közleménye szerint az elmúlt években a gazdasági-pénzügyi válság, valamint a lakosság és a vállalkozások körében felhalmozódott adósságállomány miatt jelentõsen megnõtt a bírósági végrehajtási ügyek száma. A bírósági végrehajtási eljárás célja az, hogy a pénzköveteléseket behajtsák, illetve a bírósági határozatokban foglalt egyéb kötelezettségek teljesítése is megtörténjen, ha az érintett azt önként nem tenné meg.

A közlemény rámutatott: az eljárás összes szereplõjének - tehát a végrehajtást kérõknek és az adósoknak, valamint az eljárásokban közremûködõ hatóságoknak - is az áll érdekében, hogy a végrehajtási eljárások minél ésszerûbb keretek között, költséghatékonyan és eredményesen folyjanak le.

Közlésük szerint ehhez a tervezet számos rendelkezésével hozzájárul, így a végrehajtást kérõk követelései nagyobb mértékben térülhetnek meg, az adósok pedig nagyobb mértékben tudnak mentesülni tartozásaik alól. Ugyancsak minden érintett számára elsõrendû fontosságú, hogy mind a végrehajtások költségei, mind az eljárások adminisztratív terhei csökkenjenek - tartalmazza a közlemény. Emlékeztetett arra is: ezt a célt fogalmazta meg a kormány a Széll Kálmán Tervben is: "eredményesebb és költséghatékonyabb végrehajtási eljárásokra van szükség ahhoz, hogy a válságból kivezessük ne csak a hitelezõket, hanem azokat az adósokat is, akik a kötelezettségeiket a lehetõségekhez mérten teljesíteni igyekeznek, és a hatóságokkal együttmûködnek".

A tervezet számos tekintetben pontosítja a végrehajtási eljárás lefolytatásának szabályait. Szigorú határidõkhöz köti a végrehajtást elrendelõ bíróságok és közjegyzõk, valamint a végrehajtók eljárását, és több területen vezeti be a papíralapú ügyintézés helyett a - mint írták - sokkal ésszerûbb és költséghatékonyabb elektronikus ügyintézést.

A tervezet elfogadásával csökkennek a bíróságok végrehajtással kapcsolatos feladatai: egyszerûbb lesz a végrehajtási kérelmek feldolgozása korszerû kérelemnyomtatványokkal. Az alaptalan végrehajtási kifogások elõterjesztésének megelõzésére szolgáló szabályozás lép életbe, megszûnik a végrehajtási kifogás harmadfokú elbírálása, az átutalási végzések jelentõs része fellebbezés nélkül végrehajthatóvá válik, és a gyermekátadási ügyekben nem lesz szükséges külön bírósági döntés a végrehajtás módjáról. Ezzel a bíróságok a felszabaduló erõforrásaikat az egyéb bírósági feladatokra fordíthatják.  

A tervezett változtatások közül kiemelték az ingóságok és ingatlanok árverésére vonatkozó szabályozás továbbfejlesztését annak érdekében, hogy az árverések átláthatóan, visszaélések nélkül bonyolódjanak le, s ha más lehetõség valóban nincs a követelés behajtására, akkor legalább egy magasabb árverési vételár elérésével lehessen eredményesebb a végrehajtás. Nem az adósok vagyonvesztése ugyanis az eljárás elsõrendû célja, hanem az eljárás mielõbbi eredményes lezárása - mutatott rá a közlemény.

A törvényjavaslat szélesebb körben teszi kötelezõvé az ingóságok elektronikus árverését, ingatlanok esetében pedig kizárólagosan elektronikusan árverést tesz lehetõvé, így egyik résztvevõ sem késztethet a licitálásból való kimaradásra másokat, a licit menetét pedig a világhálón mindenki követheti.

A vevõk szélesebb körû tájékoztatása érdekében bõvül az értékesítésre szánt vagyontárgyakról közzéteendõ adatok köre. A tervezet az árverésekkel kapcsolatos visszaélések megelõzésére szolgáló rendelkezéseket is rögzít, és lerövidíti az eljárások végleges lezárását késleltetõ jogorvoslati eljárásokat.  

A fizetést elmulasztó és így az eljárásokat elhúzó, többletköltségeket okozó licitálókkal szembeni vagyoni szankciók következetesen alkalmazandók lesznek, és ennek érdekében a végrehajtóknak hivatalból be kell terjeszteniük az iratokat a bírósághoz. Szigorodnak az árverezésbõl való kizártság szabályai, átláthatóvá és rendezetté válik a sikertelen árveréseket követõ átvételi eljárás során történõ árajánlattétel is.

Változnak a végrehajtás elrendelésének költségei is: ha egyetemleges adósok ellen indítanak egyszerre végrehajtásokat, akkor nem adósonként kell ennek díját vagy illetékét megfizetni, hanem csak egyszeresen egy minimális összegû kiegészítõ díjjal. Ez a lakáshitelesek ügyeiben is csökkenteni fogja a végrehajtási költségeket, mivel hitelviszonyokban gyakran elõfordul, hogy az adóstársak ellen egyszerre indítanak végrehajtásokat - tartalmazza a közlemény.

A kényszerértékesítési kvóták miatt kevesebb árverés lesz az elkövetkezendõ években, az elárverezett ingatlanokból kiköltözõ, az ingatlant a megfelelõ állapotban az új tulajdonos rendelkezésére bocsátó adósok pedig a tervezet értelmében visszakapják az ingatlan vételárának egy részét - írták.

***

ÖNADÓZÓ újság - szakmai segítség az adózásban és könyvvitelben!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra