Illeték egyenes ági rokonok között

Forrás: MTI | Szerző: Sántha Cecília

2010. augusztus 16-tól mentes az öröklési, illetve az ajándékozási illeték megfizetése alól az egyenes ágbeli rokonok (szülők, gyermekek, nagyszülők, unokák, dédszülők, dédunokák stb.) közötti öröklés, illetve ajándékozás. A mentesség kiterjed az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatra is.

Általános eljárás, hogy a kiszabás alapján fizetendő illetékről – ideértve a mulasztási bírságot is – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fizetési meghagyást (határozatot) kell kiadni az érintettek részére. A fizetési meghagyás tartalmazza a kiszabott illeték összegének megállapításánál figyelembe vett adatokat és az alkalmazott jogszabályokat.
  
A NAV működésének egyszerűbbé és olcsóbbá tétele érdekében az illetéktörvény 2011. július 15-től ismét módosult oly módon, hogy megszűnt a NAV határozathozatali kötelezettsége az egyenes ágbeli rokonok közötti ingyenes vagyonszerzések tekintetében. Tehát a NAV-nak ezekben az ügyekben nem kell fizetési meghagyást kiadni az adózó részére, az illetékmentesség alkalmazásáról szóló döntését csupán az ügyiratra jegyzi fel. Ezzel az intézkedéssel nem szűnt meg az ügyfél bejelentési kötelezettsége, már csak azért sem, mert a NAV minden ügyben megvizsgálja, hogy valóban fennáll-e az illetékmentesség.
  
Az illetéktörvény 2011. november 30-tól hatályos módosítása azonban rögzítette, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyiratra feljegyzett döntése kizárólag az illetékmentesség alkalmazásának tényét kell, hogy tartalmazza. Ez azonban nem változtat azon, hogy az adózók kérhetnek másolatot a döntésről annak igazolására, hogy a vagyonszerzésük illetékmentes volt. A másolathoz külön illeték vagy díj felszámítása nélkül juthatnak hozzá az érintettek, a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra