Illetékek 2010-ben

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az illetéktörvény 2010. január 1-jén hatályba lépett módosulása következtében változott az illetékek mértéke, a kedvezmények, mentességek rendszere, s bõvült az illeték tárgyköre is.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Illetékek 2010-ben

A visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke jelentõsen, 10 százalékról 4 százalékra csökkent. A 4 százalékos kulcsot a tárgyév elsõ napját követõen illetékkiszabásra bejelentett, vagy más módon az APEH tudomására jutott vagyonszerzési ügyekben kell alkalmazni.

Az ingatlan jogügylettel történõ szerzését a földhivatalhoz kell bejelenteni. A földhivatali eljárás egyben az illetékkiszabásra történõ bejelentés is, így a vagyonszerzõnek nem kell külön megkeresnie az adóhivatalt. Ha például a garázs, hétvégi ház, beépítetlen terület tulajdonjogát, vagy ezen ingatlanokhoz kapcsolódó vagyonértékû jog megszerzését tanúsító szerzõdést - az ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre irányuló kérelemmel együtt - 2010. január 1-jét követõen nyújtották be a földhivatalhoz, a csökkentett illetékmérték alapján határozzák meg az illeték kötelezettséget.

Az általános mérték csökkentésével összhangban mérséklõdött a lakásszerzésre vonatkozó illeték mértéke is. Lakásonként 4 millió forintig továbbra is 2 százalékot kell fizetni, a forgalmi érték 4 millió forint fölötti része után azonban ez évtõl a korábbi 6 százalék helyett 4 százalék az illeték mértéke. A mezõgazdasági termelõ által, a termõföld vásárlása után igénybe vehetõ visszterhes vagyonátruházási illetékmentességet - amelynek feltétele változatlanul a mezõgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv által kiadott regisztrációs igazolás, mezõgazdasági termelõ tevékenység, 5 éves elidegenítési-, vagyoni értékû jog alapítási tilalom - a cserével megszerzett termõföldre is kiterjesztették.

Az új lakás szerzésére vonatkozó illetékmentesség szabályainak alkalmazása során vállalkozónak kell tekinteni a vállalkozási tevékenységet végzõ egyéb szervezetet vagy jogi személyt (például önkormányzatot) is. Így egyértelmûvé válik, hogy a tõlük megvásárolt - 15, illetve 30 millió forint forgalmi értéket meg nem haladó - új lakás esetén is igénybe vehetõ az illetékmentesség, illetve illetékkedvezmény.

A kisvállalkozói vagyon öröklési és ajándékozási illetékkedvezményére vonatkozó rendelkezésekben az egyéni vállalkozói tevékenységre vonatkozó új szabályozás hozott változást. (Ez utóbbi legfontosabb eleme, hogy az egyéni cég és az egyéni vállalkozó élesen elhatárolható gazdálkodási formákká válnak). A korábbi kedvezményi szabályt kiterjeszti arra az esetre is, ha az egyéni vállalkozói vagyon örököse, vagy azt ajándékba kapó a vállalkozói vagyont nem egyéni vállalkozóként, hanem egyéni cégbe vagy többségi tulajdonában álló gazdasági társaságba apportálja. A kedvezmény mértéke, illetve igénybevételének szabályai megegyeznek a vállalkozói vagyon megszerzésére vonatkozó szabályokkal.

Illetéket kell viszont fizetni 2010. január 1-jétõl a bt., kkt., kft. vagyoni betétje, a szövetkezeti részjegy, befektetõi részjegy öröklése esetén (a részvényöröklés már 2005-tõl illetékköteles).

Az idei évtõl az ingatlannal rendelkezõ társaság vagyoni betétjének megszerzése is illetékkötelessé vált. Illetékfizetési kötelezettség azonban csak akkor keletkezik, ha a vagyonszerzõ tulajdonában álló vagyoni betétek összege eléri vagy meghaladja az összes vagyoni betét 75 százalékát. Ehhez össze kell számítani a vagyonszerzõ közeli rokonai és gazdasági érdekeltségei tulajdonában lévõ vagyoni betéteket is. Amennyiben az összeszámítandó betétek aránya elérte a 75 százalékot, a vagyonszerzõnek bejelentési kötelezettsége mellett valamennyi korábbi ügylettel megszerzett vagyoni betétre esõ illetéket is meg kell fizetnie.

A finanszírozási célú ügyletek fokozottabb támogatása érdekében a törvényalkotó egy átmeneti idõszakra mentesítette a visszlízing szerzõdésben lízingbe vevõ pozícióban lévõ felet, vagyis azt a személyt vagy szervezetet, amely korábban kifejezetten visszalízingelés céljából értékesítette a tulajdonában lévõ ingatlant, gépjármûvet, pótkocsit a lízingbe adó cégnek. Az átmeneti mentesség ingatlanok esetében 2009. július 9. és 2012. december 31. között, míg gépjármû és pótkocsi esetében 2009. november 17. és 2012. december 31. között - az illetékkötelezettség keletkezését követõ 30 napon belül - illetékkiszabásra bejelentett ügyekre vonatkozik. Minden Magyarországon nyilvántartásba vett gépjármû megszerzése esetén illetéket kell fizetni, függetlenül a szerzõdéskötés vagy az átadás helyétõl. Korábban a törvényben magyarországi átadás szerepelt.

A lakóházépítésre vonatkozó feltételes mentességet, illetve a továbbértékesítési célú illetékkedvezményt igénybe vevõk - a gazdasági válságra tekintettel - átmeneti, kétéves határidõ-hosszabbítási lehetõséget kaptak. Azok kaphatnak ilyen módon segítséget, akik a gazdasági válság elõtt vállaltak kötelezettséget, de vállalásukat a gazdasági válság okozta visszaesés miatt nem tudták teljesíteni. E körbe a lakóház felépítésére vállalt kötelezettség esetén a 2004. október 1. és 2009. május 31. között, míg ingatlan célú forgalmazásra vállalt kötelezettség esetén a 2006. október 1. és 2009. május 31. között illetékkiszabásra bejelentett vagyonszerzési ügyek tartozhatnak. A határidõ-hosszabbítás nem automatikusan jár, csak az illetékfizetésre kötelezettek által, határidõben elõterjesztett kérelmek esetén vehetõ igénybe.

Azon ügyekben, melyekben az eredeti határidõ 2010. január 15. elõtt járna le, 2010. január 30-ig, azokban viszont, ahol a határidõ 2010. január 15-ét követõen járna le, az eredeti határidõ lejártáig lehet elõterjeszteni. A kérelem benyújtására nyitva álló határidõt követõen már csak igazolási kérelemmel együtt kezdeményezhetõ a határidõ-hosszabbítás.

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra