Indulnak a képzési pályázatok vállalkozásoknak

Forrás: MTI

Legkésőbb csütörtökön jelenik meg annak a 21 milliárd forint keretösszegű pályázatnak az első kiírása, amelyben a vállalkozások a dolgozóik képzésére kaphatnak vissza nem térítendő támogatást - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A pályázatokkal kiküszöböljük azt a problémát, hogy az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást a szabályok változása miatt nem lehet elszámolni a saját dolgozók képzése estén - mondta az államtitkár.     

Az Új Széchenyi Terv keretében kiírt 21 milliárd forint keretösszeg 2014-ig szól, így az évi 7 milliárd forint nagyságrendileg megegyezik azzal az összeggel, amit eddig a cégek a szakképzési hozzájárulás terhére költöttek dolgozóik képzésére évente - tette hozzá az államtitkár.

Az európai uniós forrásból külön pályázatok lesznek mikro- és kisvállalkozásoknak maximum 10 millió forint támogatással, összesen hatmilliárd forint keretösszeggel. A középvállalkozások egy és ötvenmillió forint közötti összegre pályázhatnak szintén hatmilliárd forint összegben, míg a nagyvállalatok 5-150 millió forint támogatást kaphatnak nyolcmilliárd forint keretösszegben. Mindhárom kategóriában külön pályázat van - az európai uniós szabályoknak megfelelően - a közép-magyarországi régióra 300-300 illetve 400 millió forint keretösszegben.

Czomba Sándor újságírói kérdésre elmondta, hogy nem feltétel az elvárt béremelésnek való megfelelés, de arra számítanak, hogy olyan vállalkozások pályáznak, amelyek legalább a munkahelyek megtartásában érdekeltek.

A mikro- és kisvállalkozásoknak április 15-től a keret kimerüléséig folyamatos lesz a pályázatok kiírása, a többi esetben pedig ez havi ütemezésben történik.

Az államtitkár megjegyezte, hogy saját erőt is előírnak, de lesz olyan pályázat, ahol 100 százalékos a támogatás.

A vállalkozások a támogatásból a szakmai, az idegennyelvi, az informatikai képzéseket finanszírozhatják, fizethetik a vállalat működésével kapcsolatos kompetencia kialakítását és készségek fejlesztését. A képzést szolgáltatásként vásárolhatják, de az személyenként nem lehet több 450 ezer forintnál, illetve az óradíj nem haladhatja meg - a létszámmal súlyozva - fejenként a háromezer forintot. Eddig maximum kétezer forintos óradíjat lehetett elszámolni - jegyezte meg Czomba Sándor. Szolgáltatás esetén minden akkreditációs feltételnek meg kell felelnie a szolgáltatónak, s a képzésnek minden esetben vizsgával kell zárulnia.

A képzés járulékos terheit is lehet finanszírozni  a pályázati pénzekből. Például a szállás-ellátásra heti nyolcezer forint fordítató fejenként.

Czomba Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy az Állami Számvevőszék korábbi megállapításai alapján a pályázatok ellenőrzése szigorúbb lesz.

Újságírói kérdésre az államtiktár elmonta, reményei szerint 2013-ban ismét legalább a múlt évi 33 milliárd forint áll rendelkezésre  a szakképzés finanszírozására. Az idén ez az összeg 23,5 milliárd foirnt - fűzte hozzá. Megjegyezte, hogy a korábbi években ezen a címen ugyan 50-55 milliárd forint folyt be évente, de ezt csak részben költötték a szakképzésre.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra