Ingó vagyontárgyak értékesítése társasházban

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2014/06 | Szerző: dr. Sütő Zsuzsanna

Címkék: társasház, ingóértékesítés


Ingó vagyontárgy értékesítéséből származik bevétele a társasháznak abban az esetben, ha pl: a társasház felújítása során a közös tulajdonú helyiség lecserélt nyílászáróit, vagy a fűtéskorszerűsítés miatt feleslegessé vált kazánját értékesíti.

Nem kell a jövedelmet megállapítani az ingó vagyontárgyak átruházására tekintettel megszerzett bevételből, ha a bevétel az adóév elejétől összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot.
600 ezer forint feletti bevétel esetén a bevételből le kell vonni az átruházó magánszemélyt terhelő következő igazolt költségeket (kivéve azokat, amelyeket valamely tevékenységéből származó bevételével szemben költségként már elszámolt):
- a megszerzésre fordított összeget, és az ezzel összefüggő más kiadásokat;
- az értéknövelő beruházásokat;
- az átruházással kapcsolatos kiadásokat.
Megszerzésre fordított összeg a vásárlásról szóló szerződés, számla, nyugta, elismervény szerinti érték. Ha a megszerzésre fordított összeg nem állapítható meg, akkor a bevétel 25 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni.
 
Az ingóságok értékesítéséből származó jövedelem 200 ezer forintos összeghatárig adómentesnek minősül. Ha a jövedelem összege nem haladja meg a 200 ezer forintot akkor az ingóértékesítésből származó jövedelmet bevallani sem kell. Ha az éves jövedelem összege pl. 300 ezer forint, akkor a teljes jövedelmet be kell vallani a bevallásban, de csak 100 ezer forint összegű jövedelem után kell az adófizetési kötelezettséget teljesíteni. 
Nem alkalmazható azonban a 200 ezer forintos mentességi szabály abban az esetben, ha az ingó vagyontárgy átruházására üzletszerűen végzett gazdasági tevékenység keretében kerül sor. Ezt tükrözi az alábbi eset:
 
Példa a társasház bevételszerző tevékenységére
 
Egy társasház a keletkező kommunális hulladékát szeretné szelektíven gyűjteni egy erre a célra kialakított helyiségben, majd értékesíteni azt egy vállalkozás felé. Kérdésként merülhet fel, hogy a hulladék tárolásához alkalmas helyiség kialakításával, valamint a szelektív hulladékgyűjtés működtetésével kapcsolatos kiadások elszámolhatók-e költségként. Kell-e társasháznak ezen bevételéről számlát kiállítania, valamint kinek és milyen jogcímen keletkezik ezzel kapcsolatban adókötelezettsége?
 
Amennyiben a társasház az általa szelektíven gyűjtött hulladékot rendszeresen értékesíti egy vállalkozás felé, úgy megvalósul az Szja tv. 3. § 46. pontja szerinti gazdasági tevékenység. Ebből következően az Szja tv. 58. § (8) bekezdése szerint az (1)-(5) bekezdés rendelkezése szerint megállapított jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül.
A hulladék értékesítéséből származó bevételből a jövedelmet az Szja tv. ingó értékesítésére vonatkozó szabályai alapján kell megállapítani. Mivel a gyűjtött szemét értékesítése esetén nem állapítható meg a szerzésre fordított összeg, ezért a bevétel 25 százalékát kell jövedelemnek tekinteni. Az ingó értékesítéséből származó jövedelmet 600 ezer forintos bevételig nem kell megállapítani.
 
A fentiektől eltérően a szemétből visszanyert fémhulladékok értékesítése esetén a kifizetőnek az Szja tv. 58. § (10) bekezdésében meghatározott szabályok szerint kell eljárnia. A kifizető a bevétel 25 százaléka után megállapítja az adót, levonja, befizeti és bevallást is benyújt erről az adóhatóság felé, míg a társasházat e bevételével összefüggésben egyéb adókötelezettség nem terheli (bevallásában sem kell azt szerepeltetnie).
 
A hulladék tárolásához és gyűjtéséhez szükséges beruházások költségeit, valamint a fenntartás kiadásait nem lehet a hulladék értékesítésének bevételével szemben elszámolni, mivel erre az Szja tv. ingó értékesítésének szabályai nem adnak lehetőséget. Ezen költségek csak a közös költség terhére számolhatók el.
 
Az Áfa tv. értelmében a gazdasági tevékenység adóalanyiságot hoz létre. Amennyiben a társasház nem választott alanyi mentességet, abban az esetben papír, üveg, gumi és műanyag hulladék értékesítése után a számlát a fordított adózásra vonatkozó szabályok szerint kell kiállítania a társasháznak [Áfa tv. 142. § (1) bekezdés d) pont, valamint a 6. számú melléklet].

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra