Iparûzési adó - újra helyben szedik

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Benyújtották azt az indítványt is, amelyben kezdeményezik: júliustól ismét a helyi önkormányzati adóhatóság szedje be az iparûzési adót.

_____________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év II. félévre 8.820,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_____________________________________________

Iparûzési adó - újra helyben szedik

Az önkormányzati adóhatóságok mintegy kétszer olyan hatékonyak az iparûzési adó beszedésében, mint az APEH - nyilatkozta Kósa Lajos fideszes képviselõ az MTI-nek szerdán annak kapcsán, hogy frakciótársával, Zombor Gáborral közösen benyújtott indítványukban kezdeményezik: júliustól ismét a helyi önkormányzati adóhatóság szedje be az iparûzési adót.

A korábbi önkormányzati hatáskör visszaállítására vonatkozó elõterjesztés kapcsán Debrecen polgármestere elmondta, az önkormányzatiság szûkítésének értékeli azt a szocialista kormányzás ideje alatt született szabályozást, amelynek értelmében idén január elsejétõl az állami adóhatóság, azaz az APEH gyakorolja a helyi iparûzési adóval összefüggõ hatásköröket, szedi be ezt a bevételt, havonta utalva a pénzt az önkormányzatok számlájára.

Az önkormányzatiság lényege, hogy az önkormányzati jellegû feladatokat az önkormányzat látja el, az államiakat pedig az állam. Az önkormányzati adót, amelyet a helyhatóság rendeletben állapít meg, helyes, ha az önkormányzat szedi be - fogalmazott, rámutatva arra, hogy az önkormányzat sokkal pontosabban látja és ismeri a helyi viszonyokat, hatékonyabb tud lenni.

Javaslatuk újítását abban jelölte meg, hogy ha a helyi önkormányzat nem tudja, vagy nem akarja beszedni az iparûzési adót, akkor helyette ez ügyben az APEH jár el.

Kósa Lajos és Zombor Gábor - mindketten polgármesterek - elõterjesztésükben utalnak arra is: az idei költségvetés felhatalmazza az APEH-et, hogy az iparûzési adóbevételek idõbeli eltérésébõl adódó átmeneti hiányok fedezetére a kincstár kamatmentes hitelt nyújtson az adóhatóságnak, a régi eljárási rend visszaállításával pedig erre nem lenne szükség.

A javaslat fõ célja - foglalta össze az MTI érdeklõdésére Zombor Gábor -, hogy az erre egyébként megfelelõ apparátussal rendelkezõ önkormányzatok legfontosabb saját bevétele, az iparûzési adó kiszámíthatóan érkezzen be a helyhatóságokhoz.

A korábbi szabály visszaállításától az adómorál javulását is reméli. Zombor Gábor rámutatott: az önkormányzatok közvetlenebb kapcsolatban vannak a helyi vállalkozásokkal, rugalmasabban történhet a beszedés, ha ez a két fél tárgyal egymással, továbbá javít az adómorálon, ha a vállalkozó érzékeli, biztosan helyi fejlesztésekre fordítják a befizetéseit.

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra