IPOSZ: bizakodnak a mikro- és kisvállalkozások

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A 2010-es év nagyon nehéz volt a magyar mikro-, családi és kisvállalkozások számára, azonban bizakodással néznek a 2011-es esztendõ elé - mondta Szûcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

IPOSZ: bizakodnak a mikro- és kisvállalkozások

Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a gazdasági folyamatok három jelentõs területen okoztak hátrányt a kisvállalkozásoknak: a fõfoglalkozású egyéni vállalkozók és a betéti társaságok beltagjai adózás szempontjából kedvezõtlenebbül jártak, mint a többi társas vállalkozás, a belsõ fogyasztása visszaesése miatt csökkent a piaci kereslet, a lakásépítések elmaradása következtében az építõipar mélyrepülése folytatódott. Ez utóbbi az IPOSZ tagsága 40 százalékának 30-40 százalékos forgalom- és jövedelem-visszaesést jelentett.

Szûcs György kitért arra, hogy az iparosok egyre kevesebb kedvvel fogadták a szakmunkástanulókat is. Esetükben is igaz, hogy  hatalmas volt a bürokrácia, amely akkora kötelezettséget rótt a mûködõ cégekre, hogy nagy az erõforrásokat kötöttek le.

Mindezeket a negatívumokat a családi tartalékok alig tudták kiegyenlíteni, a mikro- és kisvállalkozások már szinte önkizsákmányolásig dolgoztak - fogalmazta meg Szûcs György.

Az IPOSZ elnöke elmondta: a jövõ évre azt várják - és erre biztató jelek vannak -, hogy az IPOSZ javaslatait  a kormány befogadja, és a családi, mikro- és kisvállalkozásokat kellõ súllyal kezelik a gazdaságban. Vagyis érzékelhetõen csökken a bürokrácia, az ellenõrzõ szervek preventív szemléletet alkalmaznak, a jogalkotók pedig az üzemméretet is figyelembe veszik a szabályozásnál, hogy az üzletre lehessen koncentrálni.

Kiutat jelenthet a 2011 januártól kezdõdõ szabályozás, mivel az eddig megkülönböztetett fõállású egyéni vállalkozókra, bt-beltagokra a vállalkozói nyereség után ugyanannyi - 10 százalékos - adó vonatkozik, mint a gazdasági társaságokra. A versenyhátrány kiegyenlítõdése megkezdõdött azzal, hogy az alkalmazotti 16 százalékos személyi jövedelemadó az egyéni vállalkozókra is vonatkozik - vélekedett az IPOSZ elnöke.

Kedvezõnek értékelte az érdekképviselet elnöke, hogy az Új Széchenyi Terv céljai között szerepel a foglalkoztathatóság növelése, kisvállalkozásoknak szóló technológiai fejlesztés, a hitel- és garancialehetõségek bõvülése,  a lakásépítés növelése, és fejlesztendõ terület lesz az egészség- és gyógyturizmus, a szállítmányozás. Azt remélik, hogy a nehéz helyzetben lévõ kisvállalkozások egyenlõ eséllyel indulnak a pályázatoknál.

Az IPOSZ 2011 májusában tartja programalkotó közgyûlését. Szûcs György elmondta, hogy a formálódó program fontos része lesz a  foglalkoztathatóság és a foglalkoztatás kérdése. Szerintük a szakmunkás és felnõttképzés révén 20 ezer új munkahelyet lehetne teremteni azzal, hogy a felszabadult szakmunkásoknak további egy évre gyakornoki idõt biztosítanának, és a foglalkoztató vállalkozás járulékkedvezményt kapna. További munkahelyeket jelentene, ha az önkormányzatok a helyi vállalkozásokat foglalkoztatnák beruházásaiknál.

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra