Iskolakezdési támogatás 2008

ART

Nyomtatás
Forrás: www.adonavigator.hu

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a magánszemély adómentesen kaphat a munkáltatótól iskolakezdési támogatást. Bár mértéke még mindig nem éri el azt, amely egy gyermek iskolai felszereléseinek beszerzéséhez elegendõ, mégis nagy segítség a családoknak, és adómentes juttatás a munkáltatónak. Tehát most se szalasszuk el ezt a lehetõséget sem!

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


***

Iskolakezdési támogatás 2008

A személyi jövedelemadó törvény 1. számú melléklete 8.30 pontja alapján adómentes bevétele a magánszemélynek, amelyet a munkáltató (a bér kifizetõje) a közoktatásról szóló törvényben meghatározott gyermek számára évente a minimálbér 30%-ának mértékéig, azaz 2008-ban 20700 Ft-os értékig juttat. Ezen mondat rögtön két feltételt is megfogalmaz:

· a munkáltató juttatása lehet csak adómentes. Így nem adómentes a juttatás, ha a felek között nem munkaviszony áll fenn, hanem például tagi vagy megbízási jogviszony.

· a közoktatási törvényben (Ktv.) meghatározott gyermek javára történik a juttatás. Az adómentes támogatás lehetõsége a tankötelezettség idõpontjától a családi pótlék folyósításának befejezéséig jár.

A juttatást adómentesen a szülõ vagy a vele közös háztartásban élõ házastárs kaphatja. „Szülõ” alatt ebben az esetben azt a szülõt kell érteni, aki a gyermekre tekintettel a családok támogatásáról szóló törvény szerint családi pótlékra jogosult. Részesülhet még továbbá adómentes juttatásban ezzel a szülõvel egy háztartásban élõ házastárs is.

Amennyiben a szülõk elváltak, akkor tehát az elvált külön élõ szülõnek erre a gyermekre tekintettel nem adható adómentesen az iskolakezdési támogatás.

A Polgári Törvénykönyv szerint a házastárs és az élettárs fogalma élesen elkülönül egymástól. Kapcsolatuk szerint közeli hozzátartozók, de az élettárs mégsem minõsül házastársnak. Fontos tehát azt hangsúlyozni, hogy a törvény házastársról beszél az iskolakezdési támogatás adómentességénél, és nem szól az élettársról. Mindebbõl arra következtethetünk, hogy a családi pótlékban részesülõ szülõ élettársa részére nem nyújtható adómentesen a juttatás.

A juttatásban a gyermek, tanuló mindkét szülõ (illetve közös háztartásban élõ házastárs) útján részesülhet még akkor is, ha az érintett magánszemélyek azonos munkáltatónál dolgoznak.

A részmunkaidõben foglalkoztatott dolgozónak is a teljes összeg nyújtható adómentesen a feltételek fennállása esetén. Viszont két részmunkaidõs munkaviszony esetén összesen kaphat a munkavállaló tanulónként 20700 forint iskolakezdési támogatást adómentesen.

Az iskolakezdési támogatás nem az egész évben adómentes. A juttatás csak a tanév elsõ napját megelõzõ és követõ 60 napon belül adható adómentesen.

A juttatás úgy valósul meg, hogy a munkáltató a tankönyvrõl, taneszközrõl, ruházatról a munkáltató nevére szóló számla alapján az említett idõszakban megtéríti a magánszemély kiadásait, vagy kizárólag az említett javak vásárlására jogosító utalványt ad. Elméletileg a juttatás természetben is történhet, amikor a munkáltató vásárolja meg a nevére szóló számla alapján a jogosult gyermekek részére a juttatni kívánt taneszközt, illetve ruházatot, de célszerûtlensége miatt ez a gyakorlatban nem jellemzõ.

A számla szerinti elszámolás elõnye, hogy nincs a munkáltató részére többletköltség (gondolok itt például az utalványok kezelési költségére).

Az utalványok esetében az adómentes idõszakon belül a magánszemély részére történõ átadásnak kell megvalósulnia. Elõfordulhat, hogy egy munkáltató az év elején megvásárol a forgalmazótól többféle utalványt (étkezési, iskolázási, ajándék stb). Ezeket a vásárláskor az eszközök között kell nyilvántartásba venni, és a felhasználáskor kell a személyi jellegû ráfordítások közé átvezetni. Az adómentes idõszakban kiadott iskolakezdési utalvány estén értelmezhetõ az adómentesség.

Az iskolakezdési támogatást az évi 400 ezer forintos adóköteles béren kívüli juttatásban figyelembe kell venni.

Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna
www.adonavigator.hu

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu

MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu



Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra