Ismét a kötbérrõl - pontosan mire is jó?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A kötbér egyre többször kerül bele egy-egy szerzõdésbe. De pontosan tudjuk, hogy mire jó és mire nem? Kinek és miért lehet kedvezõ, vagy miért jelenthet nagyobb biztonságot? A témával már korábban is foglalkoztunk, azonban fontossága miatt érdemes ismét átnézni.

_____________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_____________________________________________

Ismét a kötbérrõl - pontosan mire is jó?

Melyek a kötbér fõbb szabályai?

Ezzel a jogi eszközzel a szerzõdés teljesítését lehet biztosítani. Azt, hogy megfelelõ teljesítést kapjunk, vagy akár azt is, ha a teljesítés elmarad, akkor a kárunk megtérüljön. Ennek megfelelõen többféle kötbér létezik, mint például késedelmi, nem teljesítés esetére járó, vagy hibás teljesítéshez is kiköthetjük.

Mikor érvényesíthetjük?

Nagyon fontos, hogy ezt a biztosítékot csak akkor érvényesíthetjük, ha azt elõtte írásban kikötöttük, vagyis a szerzõdésnek tartalmaznia kell, hogy mikor, és mennyi járhat! Emellett természetesen a szerzõdésszegõ felelõsségének is megállapíthatónak kell lennie. Vagyis, ha nem neki felróható okból késlekedik, mert például egy sztrájk miatt nem tudta a szállítást idõben teljesíteni, akkor nem lehet jogos igényünk a kötbérre.

Ami miatt mégis elõnyös lehet

Az egyik legfontosabb dolog, amiért elõnyös lehet, ha a teljesítéssel valami probléma van, az a következõ. Ekkor nem kell azt is bizonytani, hogy kárunk keletkezett és az pontosan mennyi. A könnyebb érthetõség kedvéért nézzük meg egy példán:

A felek egy új ház építésére kötöttek szerzõdést és a szerzõdésben kikötötték, hogy amennyiben nem készül el a ház idõben, akkor minden késedelmes nap után 5.000 Ft késedelmi kötbért kell a vállalkozónak fizetnie. A ház átadása 30 napot csúszott, ami alapján a vállalkozó 150.000 fotintot kell, hogy fizessen. Ebben az esetben tehát a megrendelõnek nem kell igazolnia, hogy a késés miatt neki 150.000 összegû kára keletkezett, ez az összeg akkor is jár neki, ha egyébként ténylegesen nem okozott neki anyagi veszteséget a csúszás. Természetesen a késés a vállalkozó hibájából kell, hogy bekövetkezzen.

A fenti példánál maradva azonban az is lehet, hogy a csúszás 500.000 Ft kárt okoz a megrendelõnek. Ilyen esetben a 150.000 Ft kötbéren felül érvényesítheti a többi kárt is, azt azonban már igazolnia is kell.
Kötbér kikötés nélkül viszont a teljes 500.000 Ft esetén kellene bizonyítania, hogy az nála ténylegesen felmerült kárként.

Mindegy, hogy milyen fajta kötbért kötünk ki a szerzõdésben?

Figyelemmel arra, hogy a szabályozás eltérõ lehet, így nem mindegy, hogy milyet írunk a szerzõdésbe. Például, ha nem teljesítés esetére kötünk ki kötbért, akkor figyelembe kell vennünk, hogy ilyen esetben vagy a kötbért követelhetjük, vagy azt, hogy a teljesítés történjen meg. Mindkettõ egyszerre nem érvényesíthetõ. A késedelmi kötbér esetén azonban a teljesítést is kérhetjük és a késés miatt elõre kikötött összeg is jár nekünk.

- - - - - - - - -
A megbízható jogi képviselõ

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
info@kocsis-iroda.hu
Tel.: (1) 266-6621
www.kocsis-iroda.hu, www.megbizhatougyvediiroda.hu

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra