Itt van a jövedéki engedélyek átváltásának határideje

Forrás: RSM DTM

Címkék: jövedéki adó


Hamarosan itt az első fontos határidő, amely a jövedéki törvény hatálya alatt működő – dohányáruval, alkoholtermékekkel, üzem- és kenőanyagokkal, illetve energiatermékekkel foglalkozó - cégeket érinti. Az új jövedéki törvény április elsején lép hatályba, de az engedélyköteles tevékenységek folytatásához a korábbi engedélyek megújítására van szükség – ezen határidőket összegzi Falcsik István, az RSM Hungary vám és jövedéki üzletágvezetője alábbi bejegyzésében.

Itt van a jövedéki engedélyek átváltásának határideje
 
2017. április 1-jén hatályba lép az új jövedéki törvény, ezzel egyidejűleg a jelenleg hatályos Jöt. szerint kiadott engedélyek hatályukat vesztik. Február 28-án jön az első határidő a korábbi jövedéki engedélyek átváltására.
 
A régi jövedéki törvény (Jöt.) szerint végzett engedélyköteles tevékenységek folytatása érdekében a régi Jöt. szerinti kiadott engedélyek átváltása szükséges. Az engedélyek átváltása az engedélyes gazdálkodó nyilatkozatával történik, ezen nyilatkozat megtételére engedélytípustól függően eltérő határidők állnak a gazdálkodók rendelkezésére az alábbiak szerint.
 
Nyilatkozati határidők a jövedéki engedélyek kapcsán
 
§  A hatályos jövedéki törvény szerint engedéllyel rendelkezőknek, vagy nyilvántartásba vett személyeknek 2017. február 28-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy tevékenységüket változatlan vagy módosított formában kívánják-e folytatni.
 
§  A hatályos szabályozás szerint egyszerűsített adóraktári engedéllyelrendelkezőknek a fenti nyilatkozatot 2017. március 10-ig kell kitölteniük, amelyben nyilatkoznak, hogy tevékenységüket egyszerűsített adóraktári engedélyesként vagy kisüzemi bortermelőként kívánják-e a továbbiakban folytatni.
 
§  A keretengedélyes gazdálkodóknak – tekintettel arra, hogy az új Jöt-ben kivezetésre kerül ez a tevékenység - 2017. március 31-ig van lehetőségük nyilatkozni, hogy megszüntetik a tevékenységüket, vagy azt adóraktár engedélyesként folytatják tovább.
 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal valamennyi engedélyesnek – az adómentes felhasználót kivéve –, valamint azoknak, akiknél az engedélyt nyilvántartásba vétel váltja fel, 2017. március 15-ig megküldi az engedély/nyilvántartásba vétel tervezetét. Az új szabályozásnak megfelelő végleges engedélyt/nyilvántartásba vételt majd 2017. március 29-ig adja ki a NAV elektronikusan. A nyilatkozat megtételére a NAV_J30 jelű elektronikus nyomtatványon van lehetőség.
 
Az április elsején hatályba lépő új jövedéki törvénnyel bekövetkező fontosabb változásokról itt olvashat.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra