Januártól változik a napilapok forgalmának rögzítése az online pénztárgépeken

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: napilap, online pénztárgép


2024. január 1-től a napilapok értékesítésekor a vételárban az áfa 0 százalék. Az online pénztárgépi bizonylatokat jövőre már ennek megfelelően kell kiállítani.

Hogyan kell a nyugtát kiállítani?

Ha a napilap eladásáról online pénztárgéppel állítanak ki nyugtát, egyszerűsített számlát vagy más bizonylatot[2], akkor az értékesítést a 0 százalékos áfamértékkel adózó termékek „E” jelű áfagyűjtőjéhez tartozó forgalmi gyűjtőbe kell rögzíteni.

Minden érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező online pénztárgépnek öt áfagyűjtője van:

Sorszám

Áfagyűjtő jele

Áfagyűjtőhöz tartozó adómérték

Áfagyűjtőhöz tartozó adótartalom

Áfagyűjtőre érvényes címke a pénztárgépen

1.

A

5%

4,76%

04,76%

2.

B

18%

15,25%

15,25%

3.

C

27%

21,26%

21,26%

4.

D

0%

0%

AJT

5.

E

0%

0%

AM

Forgalmi gyűjtők használata

Az online pénztárgépeken az értékesítéseket forgalmi gyűjtőkbe kell rögzíteni, amik az értékesítések áfagyűjtők szerinti, valamint termék- és szolgáltatáscsoportonkénti, elkülönített regisztrációját biztosítják. Az öt áfagyűjtőhöz egy pénztárgépen több forgalmi gyűjtő is tartozhat, ezek darabszáma, megnevezése pénztágéptípusonként, illetve egyedi beállításoktól függően eltérő lehet.

A pénztárgép üzemeltetője dönti el, hogy pénztárgépén melyik forgalmi gyűjtőt használja a napilapok értékesítésekor, de figyelnie kell arra, hogy az alkalmazott forgalmi gyűjtőnek az „E” jelű áfagyűjtőhöz kell tartoznia.[3]

Mivel az áfagyűjtők és forgalmi gyűjtők kezelése minden pénztárgépen kötelező funkció, ezért az „E” áfagyűjtőhöz tartozó forgalmi gyűjtők használatához nem kell módosítani a pénztárgép szoftverét. A pénztárgép forgalmi gyűjtőinek működéséről, illetve azok egyedi beállításairól a pénztárgép felhasználói leírásából, valamint a pénztárgép forgalmazójánál, szervizénél lehet tájékozódni.

------------

[1] Napilap a 4902 vámtarifaszám szerinti, hetenként legalább négyszer megjelenő kiadvány.

[2] Ilyen bizonylat lehet például a sztornóbizonylat, a visszáru bizonylat vagy az egyes speciális értékesítések bizonylatai.

[3] Az „E” jelű forgalmi gyűjtőbe kell rögzíteni – a zárjegyes termék kivételével – minden olyan termék, szolgáltatás forgalmát, amely után nem kell áfát felszámítani.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra