Járulékfizetési felső határ

Forrás: Önadózó | Szerző: Matlné Kisari Erika

Címkék: Járulékfizetési felső határ


2013. január 1-jétől kezdődő időtartam tekintetében az összes járulékalapot képező jövedelem – kivéve a 21. §-ban nevesített jövedelmek - figyelembevételével kell a foglalkoztatónak megállapítania és levonnia a 10 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot.

2013. január 1-jétől megszűntetésre kerül a nyugdíjjárulék fizetési kötelezettségre vonatkozó felső határ.
 
A korábbi években már megszoktuk, hogy az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járuléknak nem volt felső határa, de a nyugdíjjárulékot csak a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott járulékfizetési felső határig kellett megfizetni. 2013. január 1-jétől kezdődő időtartam tekintetében az összes járulékalapot képező jövedelem – kivéve a 21. §-ban nevesített jövedelmek -  figyelembevételével kell a foglalkoztatónak megállapítania és levonnia a 10 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot.
 
Továbbra sem kell megfizetni a nyugdíjjárulékot
a) a foglalkoztató által megállapított és folyósított társadalombiztosítási ellátás, valamint a szociális ellátásnak nem a foglalkoztatót terhelő összege,
b) az Szja tv. 71. §-a szerinti béren kívüli juttatás,
c) a jövedelmet pótló kártérítés (keresetpótló járadék),
d) a szerzői jogi védelem, találmányi szabadalmi oltalom, védjegyoltalom, földrajzi árujelzők oltalma, mintaoltalom alatt álló mű, alkotás, valamint az újítás hasznosítására irányuló felhasználási, hasznosítási, használati szerződés alapján a vagyoni jog (védelem alatt álló jog, oltalmi jog) felhasználásának ellenértékeként kifizetett díj,
e) a késedelmes teljesítéshez kapcsolódó kamat.
 
A biztosítottnak nincs nyugdíjjárulék fizetési kötelezettsége a felszolgálási díj és a borravaló után.
 
A nyugdíjjárulék fizetési felső határ eltörlése matt átmeneti szabályként került meghatározásra, hogy a nyugdíjjárulék megállapításakor a Tbj. 2012 . december 31-én hatályos rendelkezéseit kell alkalmazni a 2013. január 10-éig megszerzett, 2012 decemberi járulékalapot képező olyan jövedelmekre, amelyeket a 2012 . december hónapra vonatkozóan benyújtott bevallásban kell bevallani.
 
Például: 2012. december 5-én létesít munkaviszonyt a munkavállaló, a havi bér kifizetése 2013. január 5-én történik meg, amelynek összege 600000 forint. A biztosítási jogviszony időtartamával arányosan 27 napra kell megállapítani a járulékfizetési felső határt (585 900 forint), amelyből 58 590 forint nyugdíjjárulékot kell levonni.
 
Arról sem feledkezhetünk meg, hogy abban az esetben, ha például 2012. decemberben megszűnik a munkaviszony, de a munkavállaló 2013. február 28-áig felmentését tölti, és a munkaviszony utolsó napján kifizetik részére a munkabérét és a felmentési időre járó juttatását, akkor a 2013. évre átnyúló időtartamra a napi 21 700 forintos tétellel – a 195/1997. (XI. 5.) kormányrendelet 4/a. §-a szerint - kell megállapítani a járulékfizetési felső határt.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra