Javítás – helyesbítés – önellenõrzés?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Néhány gondolatot szeretnék megosztani a járulékbevallások javításáról – helyesbítésérõl – önellenõrzésérõl, mert még mindig sok kérdés felmerül ebben a témakörben. A javításra vonatkozóan fõ szabály, hogy amennyiben az adózó e-mailben értesül arról, hogy a benyújtott járulékbevallása hibás, akkor a javítás kizárólag e-mailben történhet. Amennyiben nem e-mailben történik az értesítés, hanem postai úton illetve telefonon, akkor a javítás nem történhet e-mailben, hanem csak papír alapon, illetve személyesen.

A 0608, 06082, 0708-as bevallások

Javítás

Ezeknél a bevallásoknál javítás akkor merülhet fel, ha a beadott bevallásra az Adóhivatal e-mailt küld, hogy az adott bevallás valamilyen oknál fogva hibás, és kéri a bevallás javítását az eredeti bevallás vonalkódjának feltüntetésével. Ebben az esetben a javított bevallást teljes adattartalommal kell visszaküldeni, az e-mailben jelzett bevallási vonalkód feltüntetésével. A teljes adattartalom azt jelenti, hogy az eredeti bevallásban szereplõ összes magánszemély adatainak (M-es lapok) és egyéb kötelezettségeknek is szerepelnie kell, nem csak a javított résznek, illetve magánszemély(ek)nek. Ez technikailag azt jelenti, hogy a javító bevallás a feltüntetett bárkód alapján rátöltõdik az eredeti hibás bevallásra, de értelemszerûen a javító bevallás adattartama alkotja ezután az adott bevallás tartalmát, ezért szükséges a teljes adattartalom visszaküldése.
Javító bevallás csak kiértesített bevallásra adható be, különben az adattartalom az eredeti bevallásra nem tud rátöltõdni. Amíg a bevallás hibás, addig az adatai a folyószámlán nem láthatóak.
Már feldolgozott bevallás (adatai a folyószámlán láthatóak), illetve olyan bevallás, amire az ügyfél e-mailt nem kapott, nem javítható!
Alapbevallás javításakor nem szabad feltüntetni a H – helyesbítés, illetve az Ö – önellenõrzés jelöléseket, mert azok mást jelentenek.

Helyesbítés

A helyesbítõ bevallás lényege, hogy adózói szintû kötelezettség változást nem érint az adattartama, azaz nem tartalmaz olyan tételt, amelyet az adófolyószámlára könyvelni kellene.
Helyesbíteni már beküldött, feldolgozott bevallást lehet. Ebben az esetben vonalkódot nem kell feltüntetni, viszont jelölni kell a H- helyesbítés tényét a bizonylat fõlapján.
Helyesbítõ bevallás esetén is szükség lehet javító bevallás küldésére, amennyiben az Adóhivatal a benyújtott helyesbítõ bevallást hibásnak találja, ebben az esetben a javító bevallásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a H – helyesbítõ jelölés értelemszerûen szerepel a javító bevallás elõlapján – mivel helyesbítõ bevallást javítunk.

Helyesbítés esetén – amennyiben M-es lapot helyesbítünk - csak azokat a magánszemélyeket kell feltüntetni, akikre tekintettel a helyesbítõ bevallás benyújtásra került, nem pedig az eredeti teljes adatállományt kell küldeni, viszont ezen magánszemélyek esetében a rájuk vonatkozó teljes adatállományt kell küldeni.

Önellenõrzés

Az önellenõrzés lényege, hogy olyan hibát tár fel az adózó a már benyújtott bevallásához képest, ami adózói szintû kötelezettségváltozást is eredményez, azaz érinti az adófolyószámlát is. Ebben az esetben a H – helyesbítés és az Ö – önellenõrzés X-et is jelölni kell a bevallás fõlapján. Önellenõrzési melléklet kitöltése ilyen esetben mindig szükséges, mert az elõzõekben bevallott összeghez képest történõ kötelezettségváltozást az önellenõrzési mellékleten kell szerepeltetni.  Vonalkódot nem szabad feltüntetni a bevalláson!


06584-es bevallás

Javítás

Amennyiben a 06584-es (egyéni vállalkozók járulékbevallása) az Adóhivatalnál hibásnak bizonyul, a kiértesítés nem e-mailben történik, ebbõl kifolyólag a javítás sem!

A kiértesítés történhet levélben vagy telefonon, a javítás pedig jellemzõen papír alapon – személyes közremûködéssel, postán, vagy faxon. Célszerû az ügyintézõvel felvenni a kapcsolatot, és megbeszélni vele a javítás módját annak eredményessége érdekében. Amennyiben a javítás levélben történik, az ügyintézõ pedig valamelyik, helyesen kitöltött lap megküldését kéri, csak az általa kért lapot – lapokat küldjük meg, és ne küldjünk új, komplett bevallást. Ha nem így teszünk, bevallásunkat a posta bontásánál  újonnan beérkezett bevallásként kezelhetik, feldolgozni nem fogják tudni, mert már egy bevallás beérkezett, az eredeti bevallásunk pedig ott marad hibásan, javítatlanul. Így egy bevallás helyett kettõ van, aminek a sorsát rendezni kell.

Helyesbítés

Lényege, hogy nem tartalmaz kötelezettség változást a módosítás. A fõlapon a helyesbítésre utaló H betût fel kell tüntetni.  A bevallást helyesbítés esetén teljes adattartalommal kell benyújtani, nem csak a módosuló részt.
Fontos, hogy amennyiben a nyilatkozat részben a 0603 és a 06084 bevallást helyettesítõ „X”-ek maradtak le az alapbevallásból, úgy ez nem helyesbíthetõ, a nem jelölt bevallásokat nullás adattartalommal be kell nyújtani.

Önellenõrzés

Ebben az esetben az adózó kötelezettsége is változik, így a folyószámlára könyvelendõ összegeket is fog tartalmazni a bevallás során kitöltésre kerülõ Önellenõrzés lap.
A fõlapon a H – helyesbítés mellett az Ö – önellenõrzést is jelölni kell. Az önellenõrzési lap kitöltése ilyen esetben mindig kötelezõ, ott számolható el az elõzõekben bevallotthoz képest a különbözet, ami a folyószámlára kerül. Amennyiben a kötelezettség változás csökkenést eredményez, a „-” elõjelet fel kell tüntetni.

Kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni vállalkozók

Gyakori hiba, hogy a kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni vállalkozó benyújtja a bevallását,  „mintha” nyugdíjas lenne, vagyis kötelezettségeit a 0643-as, illetve a 0653-as bevalláson szerepelteti. A valóságban ténylegesen nyugdíjas, de az Adóhivatal törzsadatai alapján viszont nem. Elmaradt a bejelentése annak a ténynek, hogy mikortól minõsül kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak, vagyis mikor vonult nyugdíjba. A bevallása feldolgozása elõtt ezt a helyzetet rendezni kell, jellemzõen az Adóhivatal levélben értesít arról, hogy a törzsadatok és a bevallás adatai nincsenek összhangban egymással. Ebben az esetben – lévén nyugdíjasról van szó – jellemzõen nem a járulékbevallás javítása szükséges, hanem a 07T102E Változás-bejelentõ lap benyújtása 2 példányban a nyugdíjazás idõpontjáról. Személyes ügyintézésnél az átvétel igazolásához plusz egy példány szükséges. Célszerû lehet mellékletként a nyugdíjazásról szóló határozatot is fénymásolatban benyújtani, illetve postázni.

Egyéni vállalkozás munkaviszony mellett

Hasonlóan az elõzõekhez, amennyiben nem jelentettük be év közben -  esetlegesen az elõzõ években – hogy idõközben heti 36 órát elérõ munkaviszonnyal rendelkezünk az egyéni vállalkozás mellett, csak a bevallásunkban szerepeltettük úgy a fizetendõ járulékokat, mintha lenne 36 órát elérõ fõállásunk is, szintén számíthatunk értesítésre. Pótolni tudjuk a 07T102E Változás-bejelentõ lapon a munkaviszony kezdetének bejelentését, esetlegesen a végét is, amennyiben idõközben ez is aktuálissá vált. Természetesen a jelen pillanatban hibás bevallásunk ügyintézõjével fel kell venni a kapcsolatot, és az ügyintézés módját vele megbeszélni.

A 07T102E Változás-bejelentõ lapon minden esetben be kell jelenteni a munka jellegének változását – a 9. sorban. Azt is, ha valaki nyugdíjba vonul az egyéni vállalkozása mellett, azt is, ha munkaviszonyt létesít illetve megszüntet, a heti 36 órát elérõt, és az el nem érõt egyaránt. Az oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló egyéni vállalkozók szintén be kell, hogy jelentsék a nappali tagozatos tanulói jogviszonyukban bekövetkezett változásokat.

dajkaedit@onadozo.hu

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra