Jövõ évtõl mûködhetnének a termelõi piacok

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Olyan törvény- és kormányrendelet módosítást készít elõ a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely szerint jövõ évtõl termelõi piacok létesülhetnének, mûködésüket nem kötnék engedélyhez, csupán bejelentési kötelezettséghez.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

A kormany.hu portálon elérhetõ az NGM törvény- és kormányrendelet tervezete, amely szerint módosulna a kereskedelemrõl szóló törvény és a vásárokról, a piacokról szóló 2009-es kormányrendelet.

A törvénymódosítás értelmében vásár, valamint piac - kivéve a helyi termelõi piacot - a kereskedelmi hatóság által kiadott vásár-, illetve piacüzemeltetési engedély birtokában üzemeltethetõ, de a helyi termelõi piacok mûködésének elégséges feltétele, ha azt bejelentik a kereskedelmi hatóságnak, amely nyilvántartást vezet róluk.

A törvénymódosítás tervezetét rendelettervezet egészíti ki, eszerint a helyi termelõi piac olyan állandó vagy idõszakos jelleggel mûködõ piac, amelyen a piac 40 kilométeres körzetében lévõ kistermelõ értékesíti termékeit.

A kormányrendeletben rögzítenék azt is, hogy a helyi termelõi piac üzemeltetésére irányuló szándékot a fenntartónak a piac helye szerint illetékes települési jegyzõnél kell bejelenteni, aki a bejelentés másolatát a nyilvántartásba vételt követõen a nyilvántartási számmal együtt megküldi a fogyasztóvédelmi hatóságnak és az illetékes rendõrkapitányságnak.

A rendelettel szigorítanák a bevásárló központok mûködését is. Kimondanák ugyanis, hogy a települési és a kistérségi jegyzõn kívül a vásárok és piacok mellett a bevásárlóközpontok mûködésére, valamint az ott végzett kereskedelmi tevékenységre, forgalomba hozott termékekre vonatkozó jogszabályokban foglalt rendelkezések betartását az engedélyezésben részt vevõ hatóságok, a fogyasztóvédelmi hatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal piacfelügyeleti hatósága, illetve a nemesfémvizsgáló és hitelesítõ hatósága, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Fõfelügyelõség, valamint a fõvárosi és megyei kormányhivatal munkavédelmi felügyelõsége és munkaügyi felügyelõsége, a külön jogszabályban foglalt hatáskörükben eljárva jogosultak ellenõrizni, illetve hatósági jogkörüket gyakorolni.

A törvénymódosítás és a rendelettervezet is 2012. január 1-jén lépne hatályba.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy július 11-i bizottsági meghallgatáson kérdésre válaszolva a plázastoppal kapcsolatban annyit mondott: központilag kell meghatározni, hogy Magyarországon a nagy áruházláncok terjedése hol álljon meg, e területén a "fékre", a helyi piacok ösztönzésénél a "gázra" szeretne lépni a kormány.

A nemzetgazdasági tárca vezetõjének véleményével összhangban beszélt arról az MTI-nek ez év tavaszán Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára, hogy a tárca támogatja a helyi piacok fejlesztését.

Hozzátette: az áru útját le kell rövidíteni a termelõ és a fogyasztó között, mivel a termék utaztatása jelentõsen megdrágítja annak árát. Emellett az élelmiszerkereskedelem megszervezését úgy célszerû elvégezni, hogy a helyben termelt árukat elsõsorban a helyiek fogyasszák el, és csak a többletet szállítsák távolabbra.

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra