K and H: a területalapú támogatás enyhítheti a likviditásszűkét

Forrás: MTI

Címkék: területalapú támogatás


A területalapú támogatási előlegek kifizetésének október közepi megkezdése enyhítheti az aszálykár miatti likviditásszűkét a mezőgazdaságban; így éves szinten az agrárcégek a kamatköltségek akár 15-20 százalékát is megtakaríthatják - állítja a K and H Bank Zrt. legfrissebb összegzése.

Az idén a tavalyinál 14 milliárd forinttal magasabb, mintegy 294 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre a területalapú támogatások kifizetésére, és a támogatási előlegek kifizetése a megszokottnál korábban, már október közepén megkezdődött. 
 
A földmérethez kötődő uniós forrású támogatás kifizetése hagyományosan decemberben kezdődik, időnként átnyúlva akár a következő évre is. Így a mostani, októberi kifizetések jelentős segítséget nyújthatnak az agrárium számára és az aszálykárok enyhítésére is - idézi a pénzintézet közleménye Tresó Istvánt, a K and H Bank Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetőjét.
 
A területalapú támogatások, amelyek összege az idén hektáronként legfeljebb 60 963 forint lehet - növényi kultúrától függően -, a mezőgazdasági jövedelmek 40-60-80 százalékát is kitehetik a banki számítások szerint, ezért a megszokottnál korábbi kifizetés jelentősen javítja az agrárcégek likviditását.
 
Mivel a támogatás teljes összegét általában már az év első felében finanszírozzák a bankok, így az előlegek tényleges kifizetésének előbbre hozatalával az éves kamatköltségek egy része szintén megtakarítható, míg a bankszektor szempontjából leginkább az agrárvállalkozások pénzügyi stabilitásának erősítése miatt jelent előnyt. 
 
A K and H szerint a jelenlegi, gyorsított rendszer tehát egy olyan pozitív láncreakciót indít el, amely minden agrárgazdasági szereplő számára kedvező lehet.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra