Kedveznényezett átalakulás - társasági adó

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Korrekciós tételek alkalmazási kötelezettsége, ha a kedvezményezett átalakulás során a társaságok nem éltek az átértékelés lehetõségével. [Tao. tv. 16. § (2) bekezdés a) és d) pont, (9)-(11) bekezdések]

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Kedveznényezett átalakulás - társasági adó

Ha egy átalakulás a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) 4. § 23/a. pontja szerinti feltételeknek megfelel, akkor kedvezményezett átalakulásnak minõsül.

A kedvezményezett átalakulás során alkalmazható, illetve alkalmazandó korrekciós tételeket a Tao. tv. 16. § (2) bekezdés a) és d) pontjai tartalmazzák.

A Tao. tv. 16. § (2) bekezdés d) pontja alapján a jogelõdnél, kiválás esetén a jogutódnál elsõ adóévében, az adózás elõtti eredményt módosítja a végleges vagyonmérlegében kimutatott összevont átértékelési különbözetnek a követelések leértékelésével és a céltartalék felértékelésével növelt, valamint a céltartalék leértékelésével csökkentett összege, figyelemmel a (9)-(11) bekezdésben foglaltakra. Ennek alapján:

  • ha az átalakulás nem minõsül kedvezményezettnek, úgy alkalmazni kell a módosító tételt,

  • ha az átalakulás kedvezményezettnek minõsül, úgy az adózónak – a Tao. tv. 16. § (9) bekezdése alapján – választási lehetõsége áll fenn a következõk szerint:

  • ha a jogutód vállalja a (9)-(11) bekezdésben elõírt kötelezettségeket, akkor a jogelõd nem alkalmazza a 16. § (2) bekezdés d) pontja szerinti, az átértékelési különbözettel való módosítást, vagy

  • ha a jogutód nem kívánja, vagy nem tudja teljesíteni a (9)-(11) bekezdésben elõírt kötelezettségeket, úgy a jogelõd alkalmazza a 16. § (2) bekezdés d) pontja szerinti, az átértékelési különbözettel való módosítást.

A Tao. tv. 16. § (2) bekezdés a) pontja a jogelõdnél alkalmazandó – kivéve, ha az átalakulás kedvezményezett átalakulásnak minõsül, és teljesülnek a (10)-(11) és (15) bekezdésben elõírt feltételek –, az immateriális javak és a tárgyi eszközök együttes számított nyilvántartási értéke és könyv szerinti értéke közötti különbözettel való korrekciós tételrõl rendelkezik. [E szabály szerint 2008. január 1-jétõl kell eljárni; ha az átalakulás az ezt megelõzõ idõpontban történt, akkor ahhoz, hogy ne kelljen módosítani a Tao. tv. 16. § (2) bekezdés a) pontja alapján az adózás elõtti eredményt, elegendõ volt a kedvezményezett átalakulás fogalmának megfelelni.]

Amennyiben nem teljesülnek a Tao. tv. 16. § (10)-(11) és (15) bekezdésben elõírt feltételek, úgy a jogelõdnek – függetlenül attól, hogy az átalakulás egyébként kedvezményezett – alkalmaznia kell a 16. § (2) bekezdés a) pontjában foglaltakat.

Ilyen feltétel például – a Tao. tv. 16. § (10) bekezdés szerint –, hogy a jogutód társasági szerzõdésének (alapító okiratának) tartalmaznia kell a 16. § (11) bekezdésben foglaltak alkalmazására vonatkozó kötelezettségvállalást, továbbá, hogy a jogelõdnek (kiválás esetén a jogutódnak) a választását az átalakulás adóévérõl szóló bevallásában be kell jelentenie az adóhatósághoz.  

Ennek megfelelõen, amennyiben például a jogutód társasági szerzõdése nem tartalmazza a Tao. tv. 16. § (11) bekezdésben foglaltak alkalmazására vonatkozó kötelezettségvállalást, és/vagy például a jogelõd nem jelentette be választását az átalakulás adóévérõl szóló bevallásában (több jogelõd esetén mindegyik), úgy módosítania kell az adózás elõtti eredményét a következõk szerint:

  • csökkentõ tétel az az összeg, amellyel az immateriális javak és a tárgyi eszközök együttes számított nyilvántartási értéke meghaladja az együttes könyv szerinti értéküket, vagy

  • növelõ tétel az az összeg, amellyel az immateriális javak és a tárgyi eszközök együttes könyv szerinti értéke meghaladja az együttes számított nyilvántartási értéküket.

A Tao. tv. 16. § (2) bekezdés a) pontjában foglaltak alkalmazása alól ugyanis a jogelõd – kedvezményezett átalakulás esetén – csak akkor mentesül, ha teljesülnek a (10)-(11) és (15) bekezdésben elõírt feltételek, azok mindegyike, többek között a jogutód kötelezettségvállalása is, akkor is, ha az átalakulás során nincs átértékelés.    

A Tao. tv. 16. § (2) bekezdés d) pontjában foglaltakat ettõl függetlenül – a konkrét esetben – nem kell alkalmazni, mert átértékelés hiányában nincs átértékelési különbözet.

Ha a jogutód létesítõ okirata nem tartalmazza a kötelezettségvállalást, az egy késõbbi okirat-módosítással nem pótolható, illetve ha a jogelõd adóbevallásában elmulasztotta a választását bejelenteni, a bevallás e tekintetben utóbb önellenõrzéssel nem módosítható.  

[APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály 5227397876/2010.]

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra