Kedvezõbb MFB forgóeszköz hitelek Kkv-knak

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A kedvezõ változtatások lényege: a termelõ és szolgáltató vállalkozások köre kibõvült a kereskedelmi tevékenységet végzõ vállalkozásokkal; a futamidõ két évre nõtt; a refinanszírozási kamat jelentõsen csökkent, ezért a vállalkozók is alacsonyabb kamattal jutnak forráshoz, miközben a refinanszírozási eljárás ideje is rövidebb lett. A módosítás szerint a kezdõ vagy hitelfelvevõi múlttal nem rendelkezõ vállalkozások is részt vehetnek a programban. Nagyon fontos, hogy a program igénybevételi határideje 2010. december 31-ig meghosszabbításra került. Így a módosítások a 2009. október 15 után benyújtott hitelkérelmeknél már érvényesíthetõk.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

MFB forgóeszköz hitelprogram Kkv-knak

Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörûen Mûködõ Részvénytársaság 2009 januárjában, reagálva a hitelpiacon kialakult forráshiányra, elõször jelent meg éven túli lejáratú hitelkonstrukcióval. A program forrásait részben a Bank forrásai képezték, részben - a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. (MV Zrt.) kezelésében álló - Közép-magyarországi Operatív Program 1.3. prioritásának, valamint a Gazdaságfejlesztési Operatív Program 4. prioritásának kedvezményes kamatozású refinanszírozási forrásaiból biztosították. A vállalkozások 1 millió és 200 millió forint közötti hitelösszeget igényelhetnek, kedvezményes kamattal és díjtalan elõtörlesztéssel, amelyhez nem szükséges saját erõt biztosítani.

A szokásos banki biztosítékok mellett a program lehetõséget nyújt az MV Zrt., a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., vagy az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány gyorsított eljárású kezességvállalásának igénybevételére is.

Az elmúlt 10 hónap tapasztalatait és a megnövekedett igényeket figyelembe véve 2009. október 15-tõl még kedvezõbbé vált a hitelprogramban való részvétel.

Az MFB Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram kezdetben csak a termelõ vagy szolgáltató vállalkozásoknak nyújtott kedvezõ lehetõséget, a módosításnak köszönhetõen ma már a kereskedelmi tevékenységet végzõ vállalkozások is forráshoz juthatnak a program keretében. A forrást biztosító intézmények úgy gondolták, hogy ez a lehetõség a hagyományos év végi forgalomnövekedéshez és az alkalmi foglalkoztatottak számának bõvüléséhez mindenképpen hozzájárulhat. Az igényelhetõ kölcsönök futamideje a korábbi 1 év 1 nap mellett már két év is lehet. A forrást biztosító szervezetek forrásösszetételének módosítása miatt, valamint az elmúlt hónapok kedvezõbb pénzpiaci feltételeinek köszönhetõen a refinanszírozási kamat jelentõsen csökkent, így lehetõvé vált, hogy a vállalkozások is alacsonyabb kamattal jussanak forráshoz. Ez most legfeljebb 9%-os kamatot jelent, de ha tovább csökken a jegybanki alapkamat, természetesen ez is mérséklõdik. A hitel kereskedelmi tevékenységre való kiterjesztése a vállalkozások több lábon állását is segíti, a tevékenység bõvítésére is lehetõséget ad, ami jelen esetben az árbevétel növelésére irányuló üzleti aktivitás bõvülését jelenti (pl. új piaci vagy új földrajzi terület). Ami változatlan, de lényeges könnyebbség, hogy saját erõt továbbra sem igényel a hitelfelvétel. A hitelt azonban állami vagy uniós támogatás elõfinanszírozására nem lehet felhasználni, mivel a hitel beruházás finanszírozásra nem vehetõ igénybe.

Az idõ itt különösen fontos tényezõ, hiszen a mûködés fenntarthatóságával a vállalkozások munkahelymegõrzõ képessége ma a legnagyobb tét. A hazai foglalkoztatottak több mint 40 %-a a kkv szektorban dolgozik, így a programhoz csatlakozott 25 refinanszírozó hitelintézetnek és a vállalkozóknak gyorsan kell döntetniük és együtt kell lépniük." A kedvezõ változtatások lényege: a termelõ és szolgáltató vállalkozások köre kibõvült a kereskedelmi tevékenységet végzõ vállalkozásokkal; a futamidõ két évre nõtt; a refinanszírozási kamat jelentõsen csökkent, ezért a vállalkozók is alacsonyabb kamattal jutnak forráshoz, miközben a refinanszírozási eljárás ideje is rövidebb lett.

További kedvezõ változás, hogy a kezdõ vagy hitelfelvevõi múlttal nem rendelkezõ vállalkozások könnyített feltételekkel vehetnek részt a Hitelprogramban. Ez azt jelenti, hogy amíg egy nem kezdõ vállalkozásnak (amely teljes lezárt gazdasági évvel - 12 hónap - rendelkezik) tevékenységbõvítést kell igazolnia, addig egy kezdõ vállalkozásnak vagy egy olyannak, amely ugyan már nem minõsül kezdõnek, de fennállása alatt még soha nem kötött hitel- vagy kölcsönszerzõdést semmilyen hitelintézettel, nincs ilyen jellegû kötelezettsége.

A módosítás következtében jelentõsen rövidül a refinanszírozási eljárás ideje is, így a vállalkozások gyorsabban juthatnak forráshoz, mint korábban. A hitelprogramban továbbra is elfogadható az az eljárás, amely szerint a meglévõ forgóeszközhitel lejáratakor újabb hitelkihelyezés igényelhetõ, de ez nem használható fel a meglévõ hitel törlesztésére.

Nagyon fontos, hogy a program igénybevételi határideje 2010. december 31-ig meghosszabbításra került. Így a módosítások a 2009. október 15 után benyújtott hitelkérelmeknél már érvényesíthetõk. Az ügyfelek további egy évig pályázhatnak, illetve nyújthatják be igényeiket - kizárólag a kereskedelmi bankokhoz és takarékszövetkezetekhez - mindaddig, amíg a 100 milliárd forintos keret felhasználásra nem kerül.

További információ:

dr. Õry Kovács Katalin
ügyvezetõ igazgató, MFB Kommunikációs Igazgatóság
telefon: 06-1-428-1388

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 660,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra