Keresett a vagyonadó kalkulátor

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Mintegy 150 ezren töltötték le hétfõn reggel öt óráig az APEH honlapján a becsült forgalmi érték kalkulátort, és az ott kapott adatokat mintegy 4 ezren mentették el.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Elindult a vagyonadó kalkulátor

Szollár Domokos kormányszóvivõ az MTI-nek nyilatkozva a vagyonadó bevezetését a 2010. évi adóátrendezés egyik "nagy vívmányának" nevezte, amely megteremtette a munkára rakodó terhek csökkentésének fedezetét.

A kalkulátor kizárólag arra szolgál, hogy az adózóknak segítséget nyújtson az egyes nagy értékû vagyontárgyak adójáról szóló törvény (Nért.) szerinti lakóingatlanokat terhelõ adó alapjának meghatározásához.

Az APEH becslést igénybe venni szándékozók számára az adóhatóság egy adatvédelmi tájékoztatót tett közzé, az ott található rubrika kitöltésével lehet nyilatkozni arról, hogy az adózó hozzájárul a közölt adatok nyilvántartásához, kezeléséhez. Ennek hiányában az adatlapot nem lehet kitölteni és elmenteni, így nem is továbbítható. Az APEH a forgalmi érték kalkulátor igénybevételét az adatkérõ személyére és az ingatlanról közölt adatokra kiterjedõen naplózza, és a közlést követõ 6. év végéig õrzi meg.

A becsült forgalmi érték kalkulátor mûködtetéséhez szükséges adatbázis kialakításához az állami adóhatóság a 2008. január 1-jét követõ illetékkiszabások alapján ellenõrzött, 800 ezer ingatlan forgalmi értékének adatait használta fel. A kalkulátor az adatbázis adatai, a konkrét ingatlan fizikai jellemzõi és egy számítógépes algoritmus segítségével állapítja meg az úgynevezett becsült forgalmi értéket.

A becsült forgalmi érték nem feltétlenül azonos a tényleges forgalmi értékkel, mert lehetnek az ingatlannak olyan - a kalkulátor által figyelembe nem vett - sajátosságai is, amelyek a valós forgalmi értéket érdemben befolyásolják. A nagy alapterületû lakóingatlanok esetében akár jelentõs eltérések is lehetnek az ingatlan egyedi sajátosságai miatt. Az adó alapja ugyanakkor minden esetben a tényleges forgalmi érték.

Ha azonban a kalkulátor használatához megjelölt adatok valósak, és az adózó bevallásában a kalkulátor által becsült értéket tünteti fel ingatlana forgalmi értékeként, vagy erre tekintettel nem nyújt be adóbevallást, akkor az adóhatóság egy esetleges adóellenõrzés során akkor sem állapíthat meg bírságot, késedelmi pótlékot, ha az ingatlan valós forgalmi értéke magasabb a bevallásban szereplõ értéknél.

A kalkulátorhoz készített tájékoztató felhívja a figyelmet arra: elõfordulhat, hogy a (becsült) forgalmi érték alapján a lakóingatlan adómentes, de a számított érték (ezt is ki lehet számítani az APEH honlapján) alapján az adózót - fizetési kötelezettséggel nem járó - bevallási kötelezettség terheli. Erre célszerû figyelni, mert aki bevallási kötelezettségének nem tesz eleget, az adóhatóság mulasztási bírsággal sújthatja.

Az APEH a vagyonadó alapvetõ szabályairól részletes tájékoztatót készített, amely ugyancsak elérhetõ az állami adóhatóság honlapján az Adózási információkon belül, az Információs füzetek között.

A Fidesz szerint az ingatlanadó-kalkulátort eleve nullára kellett volna állítani, ugyanis egy leendõ Fidesz-kormány az elsõ döntései között eltörli majd az ingatlanadót, és kamatosan visszaadja a pénzt a családoknak.

Az Alkotmánybíróság februárban tárgyalja a vagyonadót kifogásoló beadványokat, korábban azt ígérték, hogy még a bevallási határidõ elõtt meghozzák döntésüket ebben a kérdésben.

***

A vagyonadó kalkulátort pénteken késõ délután tették fel az APEH honlapjára, ezzel kívánván segíteni az adózókat a lakóingatlanokat terhelõ adó alapjának meghatározásában.

A kalkulátor mûködtetéséhez szükséges adatbázis kialakításához az állami adóhatóság a 2008. január 1-jét követõ illetékkiszabások alapján ellenõrzött, 800 ezer ingatlan forgalmi értékének adatait használta fel. A kalkulátor az adatbázis adatai, a konkrét ingatlan fizikai jellemzõi és egy számítógépes algoritmus segítségével állapítja meg az úgynevezett becsült forgalmi értéket.

A becsült forgalmi értéket akkor is ki lehet számolni, ha az adózó nem kívánja továbbítani adatait az adóhatósághoz. Ha azonban az adatokat elmenti és továbbítja, azt is vállalja, hogy az APEH a közlést követõ 6. év végéig megõrzi az adatokat.

Az APEH az ily módon tudomására jutott egyedi adatokat kizárólag a lakóingatlanok adóját érintõ bevallási kötelezettség ellenõrzése során, az adózó magatartásának értékelésére, és a jogkövetkezmények megállapítása céljából tárolja. (Magyarán: az adóellenõrzésre kiválasztásnál nem használja fel.) Az adatok megõrzésére azért van szükség, mert az adóhatóság egy késõbbi adóellenõrzés során sem késedelmi pótlékot, sem adóbírságot nem állapíthat meg, ha az ingatlan forgalmi értékét magasabban határozza meg az adóalany által bevallotthoz képest, amennyiben az adóalany a kalkulátor által kiszámolt értéket vallja be forgalmi értékként.

Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. adócsoportjának vezetõje szerint feltételezhetõen azok fognak élni az adatok lementésének lehetõségével, akik számára a kalkulátor reális piaci értéket mutat. A többi adóalanyt is érdemes azonban figyelmeztetni, hogy a törvény alapján meghatározott úgynevezett számított érték, amelyet szintén be kell vallani, és az adó alapjaként bevallott vélt forgalmi érték jelentõs különbözete szintén okot adhat az ellenõrzésre - tette hozzá.

2010-tõl egyes lakóingatlanok, a vízi és légi jármûvek, valamint a nagy teljesítményû személygépkocsik után adót kell fizetni. A vagyonadót elõször 2010-ben kell bevallani a 2010. január 1-jén érvényes tulajdonlást alapul véve, befizetni pedig két egyenlõ részletben kell, elõször az szja-val egyidejûleg, a bevallás benyújtásával, majd szeptember 30-ig.

A jogszabály szerint minden lakóingatlan adóköteles, ám mentesség illeti meg a tulajdonost, ha a lakás forgalmi értéke 30 millió forint alatt van, és életvitelszerûen benne lakik. Szintén mentesül a második lakóingatlan, ha forgalmi értéke 15 millió forint alatt van; a harmadik - és e feletti számú - ingatlan esetében azonban a 15 millió forint forgalmi értéket meg nem haladó lakás után is adózni kell.

Az adó mértéke 30 millió forintos forgalmi értékig 0,25 százalék, 30-50 millióig 0,35 százalék, 50 millió forint felett 0,5 százalék.

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 660,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra