Késedelmes osztalékfizetés kamata

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Amennyiben egy magyar Társaság által jóváhagyott, de – a szintén társaság – tagjainak késedelmesen megfizetett osztalék tekintetében a társaság tagjai késedelmi kamatra tartanak igényt, akkor a Polgári Törvénykönyvrõl szóló 1959. évi IV. törvény (Ptk.) szerinti késedelmi kamat a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek minõsül, így annak összegével – a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 8. § (1) bekezdés d) pontja alapján – nem kell növelni az adózás elõtti eredményt az adóalap meghatározásakor.

Késedelmes osztalékfizetés kamata

Amennyiben a Társaság a Ptk. szerinti késedelmi kamatot meghaladó összeget fizet, akkor a kifizetett összeg és a Ptk. szerinti késedelmi kamat különbözete végleges pénzeszközátadásnak minõsül; mellyel – 2010. január 1-jétõl – a Tao. tv. 8. § (1) bekezdés d) pontja, illetve a 3. számú melléklet A) fejezet 13. pontja szerint akkor kell az adózás elõtti eredményt megnövelnie, ha

    *      annak juttatása olyan államban illetõséggel rendelkezõ külföldi társaság részére történik, amely állam és a Magyar Köztársaság között nincs hatályos egyezmény a kettõs adóztatás elkerülésére a jövedelem- és vagyonadók területén, vagy
    *    a juttatás ellenõrzött külföldi társaság (Tao. tv. 4. § 11. pont) részére történik, vagy
    *      a Társaság nem rendelkezik a juttatásban részesülõ (magyar társaság) nyilatkozatával, amely szerint a juttatás adóévében az eredménye a juttatás következtében elszámolt bevétel nélkül számítva nem lesz negatív, amelyet a beszámolója elkészítését követõen azzal igazol.

[PM Jövedelemadók fõosztálya 18878/2009. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási fõosztály 2279792424/2009.]

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 9-12. hónapra 5.880,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra